Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Manualne korpusy Nikona...

Hej

Bardzo lubie manualne aparaty i stad to pytanie...

Jak wyglada kultura pracy (migawka, lustro, naciag itp - ich odglosy, wibracje) i wizjery w takich korpusach jak amatorskie FG, F-301 oraz lepszych: FE-2, FM-2, FA czy FM-3A...

Niestety zazwyczaj kupuje "zdalnie" a w mojej miejscowosci nic nie ma do pomacania... Moze odniesiecie sie do jakichs znanych mi korpusow manualnych, np Pentaxow serii K, M i A czy Canona A-1 a moze Olympusa OM2N...?

Z przystepnych cenowo manuali najladniej (najszlachetniej) pracowal (IMHO oczywiscie) OM2N, mial tez piekny wizjer i w tej dziedzinie dorownywaly mu jedynie Pentaxy MX i MESuper...

A jak Nikony wypadaja na tym tle
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

mam nikona FG...śliczniutkie malusie cudeńko...podpinam do niego krótkie i szerokie obiektywy oraz uzywam do makro...na razie nie umiem nic więcej powiedzieć bo założony jest pierwszy film...to świerzy nabytek
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

FE2, FM2/FM2n, FA - tak samo, szlachetnie
    FM3a ... troszke lepiej od poprzednikow

FG i F301 - niezle ale to juz klapa od smietnika przy powyzszych (wspolczesne AF moglyby sie od tych dwoch sporo nauczyc - mowie o klasie amatorskiej).

Jak masz Pentaxa z serii M to FE2 i spolka dziala podobnie, z tym, ze to sa 2x ciezsze korpusy.

FG i F301 postawilbym na rowni z Canonem AE-1P.

To tylko moje sugestywne odczucia.

Wszystkim 3 powyzszym brakuje jednak do F3 ... a tam to poezja.

Domyślnie

No tak - mozna sie bylo domyslic... A jak wizjery
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

F3 - 100%, jasnosc, widze jasnosc, ale troche mu brakuje do OMow (nawet z wizjerem HP).
    FE2 i spolka ... ciemniej od ale i tak nadal jasno ... cos typu A-1 Canona, a moze nawet jasniej, ME Pentaxa podobnie.
    FG i F301 znow polka nizej ale i tak jasniej niz w F80, te maja jak Canon AE-1p.

Domyślnie

Dzieki wielkie - a moze cos podlinkujesz gdzie poczytam o takich rzeczach? Znam "nikonlinks" i "mir"...
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spinner
    Dzieki wielkie - a moze cos podlinkujesz gdzie poczytam o takich rzeczach? Znam "nikonlinks" i "mir"...
    To chyba znasz już wszystko Mogę tylko dodać, że jeśli chodzi o serię FM i FE, to naprawdę warto.

Domyślnie

Jak znasz MIR'a to masz najlepszy opis systemu manualnego Nikona.

Domyślnie

Mam F-301 i to naprawde bardzo fajny sprzęt
    Ale faktycznie lustro jest głośne
    Poza tym tylko zalety

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Uprawnienia umieszczania postów