Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Wątek: Nec PA241W

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zoidberg Zobacz posta
    A jeszcze dla pewności - różnica pomiędzy 241W a 271W to tylko wymiary (i oczywiście rozdzielczość) czy jeszcze coś?
    PA271W jest w praktyce niewiele większy od PA241W - na wysokość prawie taki sam, trochę*szerszy z uwagi na inne proporcje. Podstawowa różnica jest taka, że plamka tego monitora jest zdecydowanie mniejsza, co przekłada się na infernalną rozdzielczość*2560x1440px, dzięki której mamy kupę miejsca na palety narzędziowe, co cholernie poprawia wydajność pracy.

Oba monitory są genialnymi konstrukcjami o niemal bliźniaczych właściwościach - są jakieś aptekarskie różnice w gamucie, ale nic naprawdę dostrzegalnego. Komfort pracy na 27-ce jest mz. nieporównywalnie większy i zdecydowanie polecam go jako optymalny kompromis gabarytów, ceny i rozdzielczości. Wprwadzie prywatnie liczy się dla mnie tylko 30-tka, ale gdybym miał zostać pokarany mniejszym monitorem, to zdecydowanie najniższym wymiarem kary byłaby właśnie 27-ka.

Domyślnie

A jeszcze dla pewności - różnica pomiędzy 241W a 271W to tylko wymiary (i oczywiście rozdzielczość) czy jeszcze coś?
    Nic więcej.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    PA271W jest w praktyce niewiele większy od PA241W - na wysokość prawie taki sam, trochę*szerszy z uwagi na inne proporcje. Podstawowa różnica jest taka, że plamka tego monitora jest zdecydowanie mniejsza, co przekłada się na infernalną rozdzielczość*2560x1440px, dzięki której mamy kupę miejsca na palety narzędziowe, co cholernie poprawia wydajność pracy.

Oba monitory są genialnymi konstrukcjami o niemal bliźniaczych właściwościach - są jakieś aptekarskie różnice w gamucie, ale nic naprawdę dostrzegalnego. Komfort pracy na 27-ce jest mz. nieporównywalnie większy i zdecydowanie polecam go jako optymalny kompromis gabarytów, ceny i rozdzielczości. Wprwadzie prywatnie liczy się dla mnie tylko 30-tka, ale gdybym miał zostać pokarany mniejszym monitorem, to zdecydowanie najniższym wymiarem kary byłaby właśnie 27-ka.
    A to, że 27 ma format 16:09 zaś 24 16:10 nie przeszkadza w niczym? Przepraszam, może to głupie pytanie ale po prostu naczytałem się w paru miejscach, że 16:09 to takie beee a 16:10 to takie cacy...
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

A to, że 27 ma format 16:09 zaś 24 16:10 nie przeszkadza w niczym? Przepraszam, może to głupie pytanie ale po prostu naczytałem się w paru miejscach, że 16:09 to takie beee a 16:10 to takie cacy...
    Przy takiej wysokości ekranu jaką ma 27" w niczym to nie przeszkadza. Problem jest w małych monitorach, które mają niby normalną przekątną, ale większość jego "wielkości" idzie w szerokość. A to wysokość decyduje o postrzeganiu wielkości a nie szerokość.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Przeszkadza, przeszkadza - 30-tka jest zdecydowanie lepsza

Domyślnie

Dziękuje za szybką odpowiedź na nurtujące mnie wątpliwości. Szkoda, tylko że dwaj guru w tej branży mają inne spojrzenie na tę sprawę. Z tego co zrozumiałem Pan Marcin, również nie zaleca pracy w egipskich ciemnościach rozjaśnionych tlącym się kącie pomieszczenia ogarkiem... Jeżeli jednak jakaś świetlówka o temperaturze 5500K i szare tło to za mało, to jak powinno wyglądać stanowisko pracy w warunkach domowych(niestety osobnego pomieszczenia przeznaczyć na to nie mogę, więc malowanie ścian na szaro i zabijanie okien deskami odpada )

Bardzo podoba mi się pomysł forumowicza grzegorzant, który padł w wątku o tym monitorze. Jak sprawdza się tego typu oświetlenie?

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    wieczorne - niestety nie oddaje białości tego światła
    Na żywo jest o wiele lepiej

1.

Przepraszam, odpowiedź umieściłem nie w tym wątku co trzeba, proszę o przeniesienie do megawątku o monitorach.
    Ostatnio edytowane przez vimes ; 24-05-2011 o 21:00 Powód: Post zamieszczony w niewłaściwym wątku

Domyślnie

Jak wspomniałem na sąsiednim forum - problem polega na tym, że podstawowe kolorymetryczne modele percepcji powszechnie używane w systemach zarządzania barwą działają w warunkach odpowiadających widzeniu fotopowemu. W przypadku pracy w zbyt słabym oświetleniu na zbyt ciemnym monitorze nasza percepcja przestawia się w tryb widzenia mezopowego i wreszcie skotopowego, gdzie postrzeganie barw jest upośledzone. Kartka nie może być oświetlona zbyt słabo, a monitor skalibrowany do zbyt niskiej wartości jaskrawości, bo w tych warunkach nie da się uzyskać porawnego odwzorowania barw z uwagi na ograniczenia silników zarządzania barwą.

Prosta zasada jest taka, że kartka powinna być oświetlona przez strumień światła o natężeniu ~3,141(π)x większym od luminancji monitora, ale też ani monitor nie może być skalibrowany do zbyt niskich wartości luminancji, ani oświetlenie odbitki zbyt słabe, bo modele CIE XYZ/L*a*b nie będą poprawnie funkcjonować w takich warunkach.

Do tego dochodzą kwestie jaskrawości i neutralności otoczenia wokół monitora, które mają wpływ na funkcję postrzegania jasności naszego wzroku i zjawisko kontrastu następczego (powidoku).

Praktyczny skutek powyższych czynników jest taki, że nawet na najcudniej skalibrowanym monitorze wizualnie zobaczymy bezecne pierdoły, jeśli nasz wzrok zostanie "rozkalibrowany" przez wpływ nieodpowiednich warunków obserwacji panujących w miejscu pracy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jak wspomniałem na sąsiednim forum - problem polega na tym, że podstawowe kolorymetryczne modele percepcji powszechnie używane w systemach zarządzania barwą działają w warunkach odpowiadających widzeniu fotopowemu. W przypadku pracy w zbyt słabym oświetleniu na zbyt ciemnym monitorze nasza percepcja przestawia się w tryb widzenia mezopowego i wreszcie skotopowego, gdzie postrzeganie barw jest upośledzone. Kartka nie może być oświetlona zbyt słabo, a monitor skalibrowany do zbyt niskiej wartości jaskrawości, bo w tych warunkach nie da się uzyskać porawnego odwzorowania barw z uwagi na ograniczenia silników zarządzania barwą.

Prosta zasada jest taka, że kartka powinna być oświetlona przez strumień światła o natężeniu ~3,141(π)x większym od luminancji monitora, ale też ani monitor nie może być skalibrowany do zbyt niskich wartości luminancji, ani oświetlenie odbitki zbyt słabe, bo modele CIE XYZ/L*a*b nie będą poprawnie funkcjonować w takich warunkach.

Do tego dochodzą kwestie jaskrawości i neutralności otoczenia wokół monitora, które mają wpływ na funkcję postrzegania jasności naszego wzroku i zjawisko kontrastu następczego (powidoku).

Praktyczny skutek powyższych czynników jest taki, że nawet na najcudniej skalibrowanym monitorze wizualnie zobaczymy bezecne pierdoły, jeśli nasz wzrok zostanie "rozkalibrowany" przez wpływ nieodpowiednich warunków obserwacji panujących w miejscu pracy.
    No Czornyj...chyba wykuję ten tekst na blachę i będę rwał na to laski Gorzej jeśli się okaże, że one więcej z tego zrozumieją niż ja

Domyślnie

Panowie, wiem, że wątek o kalibratorach gdzieś już tu był, ale poradźcie proszę, czy do tego monitora można dokupić jakiś kalibrator - taki, który będzie i dostatecznie dobry jak na amatorskie zastosowania i nie będzie kosztował połowy tego monitora? (no i na tyle przyjazny by nawet taki lajkonik jak ja dałby radę nim oprofilować monitor)

Domyślnie

To teraz, korzystajac z okazji, prosze o informacje, gdzie mozna kupic kaptur do monitora NEC PA271W Obojetne, czy bedzie to oryginal od SV czy podroba typu Pchood, byle pasowal do rzeczonego monitora.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów