Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: Nec PA241W

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    IPS ma wysoki punkt czerni. Regułą jest że około 5-8 krotnie wyższy od monitorów uznawanych za uniwersalne. Warunkiem koniecznym komfortowego użytkowania monitora o punkcie czerni 0,3-0,6 nita jest oświetlenie dzienne-biurowe, czyli jasno. Idealną percepcyjnie czerń IPS-ów uzyskuje się przy słońcu spadającym do pracowni w bezchmurny dzień. Jeśli takich warunków w pracowni nie ma, lub nie można wymusić ich sztucznie, proponuję dać sobie spokój z monitorami IPS-owymi.
    także tytułowy Nec PA241W ??

Domyślnie

Jak wszystkie IPS, Nec też, acz obecnie czerń na IPS wcale nie jest taka najgorsza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Ten NEC jak na IPS-a ma czerń czarną niczym dupa szatana. Pod kątem widać wprawdzie srebrzenie charakterystyczne dla tej technologii, ale przy prostopadłej obserwacji czerń zbliżona jest do tej uzyskiwanej na S-PVA - przy 160 cd/m^2 jej jaskrawość wynosi około 0,2cd/m^2 - na tyle, na ile można przy tym poziomie ufać pomiarom spektrofotometru.

Domyślnie

Kontrast ~800:1 wychodzi. Eizo SX2462 powinno mieć taki samo poziom czerni, tyle Ci wyszło jak mierzyłeś ejzacze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Kontrast ~800:1 wychodzi. Eizo SX2462 powinno mieć taki samo poziom czerni, tyle Ci wyszło jak mierzyłeś ejzacze?
    Sam starałem sobie przypomnieć - ale kalibrowałem je w terenie, zwykle do niższych wartości jaskrawości, a wtedy spektrofotometr nie daje już wiarygodnych i powtarzalnych wyników pomiarów punktu czerni. Ale sprawdzę, bo mam dostęp do CG243W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    ejzacze - ?
    a co to takiego?

szanujmy język...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Jak najbardziej. NEC PA241W ma bardzo niski poziom czerni, ale na tle innych monitorów tego producenta. W ujęciu bardziej ogólnym jest taki sam jak innych monitorów graficznych na tym samym typie matrycy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Prawie już byłem zdecydowany na Eizo ale nowy NEC wybił mnie lekko z tego postanowienia. Zwłaszcza, ze jest o ponad 1000zł tańszy.
    Czy to na prawdę będzie najlepsza propozycja do 4tys. zł?
    5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II

Domyślnie

to jeden z najlepszych monitorow, jakie w życiu widziałem

Domyślnie

A jak NEC podchodzi do problemu ewentualnych bad pixeli?
    5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów