Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Aneta B&W

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Właściwie tylko dwójeczka mi się jako tako podoba. Fajny światłocień, dymek, przeszkadza tylko ta krecha skośna przez zdjęcie. Reszta fotografii dobija sztucznością modelki, grą aktorską na bardzo słabym poziomie.
    mOSAdzie drogi. wiesz, ze czytuję Twoje komenty z uwagą. nie zawsze się z Tobą we wszytkim zgadzam, ale zawsze czytam uwaznie...
    piszę tu także ad vocem Twojego komentu pod moimi ostatnimi fotkami
    wydaje mi się, że nieco przesadzasz...
    z grubsza Twoje uwagi sa trafne, ale po mojemu zbyt technicznie podchodzisz do fotek. zbytnio zbyt. tutaj istotnie - obróbka zbyt plastikowa, ale zdanie: ze modelka pozuje na marnym poziomie jest po mojemu przesadą.
    of coursik masz prawo do swojego zdania i pewnie wielu pomagasz swoimi opiniami, ale... warto nieco ważyć słowa. wadą tego forum jest - po mojemu - zbytnia dbałość o detale mało istotne dla zdjęcia...
    dla przykładu wytknięto mi to, ze na zdjęciu moja modelka ma poskręcane ramionczko od stanika. czy myslisz, ze tego nie widziałem na etapie pstryku? widziałem, ale ostatnio polubiłem nieco "brudu" na fotkach... leczę się po prostu z dbałości o sterylnie idealne fotiszcze - których i tak jeszcze nie zrobiłem...
    ... na początku to naprawdę pomaga. uczy dyscypliny. nakazuje więcej widzieć. przygladać się, ale...
    później bywa kula u nogi...
    dziś wiem, że zdjęcie nie powinno byc mega dopieszczone, dlatego nie robię już retuszu buzi. jest jak jest.
    to forum naprawdę wiele uczy. wszytko co wiem o fotografi i wszystko co umiem zawdzięczam Waszym opiniom i podpowiedziom, ale ma też istotną wadę - jest tu zbytnia dbałośc o precyzję. to forum jest "przetechnicznione", ...
    ...w tym wątku podobają mi się i pozy i fotki (poza kiepskim wygładzeniem skóry, który jak sądzę jest własnie próba dopasowania się do poziomu obowiązującego na tym forum). wpuścmy tu nieco życia. z jego "brudem" niedokładnościa, niedoskonałością...
    amen
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 06-03-2010 o 20:43
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Niestety dla mnie *portret* to przede wszystkim człowiek. Tu go brak i tyle. Dla mnie zdjęcie może być fatalne technicznie, burzyć wszelkie kanony, ale jeśli człowiek jest dobrze ukazany - spodoba mi się. Już nie raz tak było. Mimika, gra modelki, naturalność - to jest dla mnie praktycznie zawsze na pierwszym planie. Dopiero jak ten element mi pasuje, schodzę na stronę techniczną. Bo wtedy w ogóle warto coś o zdjęciu napisać. To trochę tak jakbym oglądał jakiś film z fatalną grą aktorską, albo dubbingiem - po chwili wyłączam, co by to nie było za arcydzieło - po prostu nie potrafię się skupić na innych rzeczach - taki obraz mnie odrzuca.
    Oczywiście abstrahuję tu od zdjęć mody, glamour, beauty, na których sztuczność jest częścią kreacji twórczej.
    Swoją drogą taka sztuczność, to co ja uznaję za słabą grę, niekoniecznie musi wynikać z nieumiejętności modelki! Ja tego nigdzie nie napisałem i moim zamierzeniem nie była obraza modelki! Efekt może to być "zasługą" współpracy z fotografem, założeń sesji, kiepskiego klimatu, złego samopoczucia, jakichś zgrzytów w ekipie itp. Ja określiłem postrzegany przeze mnie efekt, a przyczyna jest mi nieznana. Może modelka wygląda świetnie na innych sesjach? Nie wiem.
    Podam przykład taki trochę dziwny - gra aktorska Małgosi Foremniak w "Avalon" - jeżeli ktoś nie rozumie filmu, lub obejrzał tylko fragment, uzna tę kreację za dno. Jeżeli natomiast pozna całość obrazu - okaże się, że zagrała dokładnie tak, jakie były założenia. Miało być sztucznie, nierealnie - czy to znaczy, że aktorka się nie spisała?

Domyślnie

Niestety, plastik mnie tak razi, ze psuje caly efekt tych zdjec.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Oj! Zajefajne wszystkie a modelka na tych zdjęciach mniam mniam
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

Ja tu w innych wątkach widze 2x gorsze plastiki i jakoś nikt na to nie zwraca uwagi
    Zdjęcia obrobiłem tak jak uznałem to za stosowne, może akurat taka była konieczność ...
    Ale miło, że się podoba, chociaż ja wolę poprzedni set w kolorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Ja tu w innych wątkach widze 2x gorsze plastiki i jakoś nikt na to nie zwraca uwagi
    Widocznie nie wszyscy ogladaja wszystkie watki.

Zdjęcia obrobiłem tak jak uznałem to za stosowne, może akurat taka była konieczność ...
    Istnieje tez mozliwosc, ze po prostu zla decyzja podjales. Z naszego punktu widzenia (kiedy nie widzielismy oryginalow) jest to bardziej prawdopodobne.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

moim zdaniem koncepcyjnie wszystkie parzyste są wyśmienite... ale ta obróbka skóry jest denerwująca.
    Naucz się czytać

Domyślnie

Ja tu w innych wątkach widze 2x gorsze plastiki i jakoś nikt na to nie zwraca uwagi ??
    Jasne, ale te zdjęcie są naprawdę dobre i tu plastik przeszkadza bardziej. Bardziej też pobudzają do dyskusji jak widać.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

wyszystkie są super
    Mamiya + Sony

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów