Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Optyka do D3000

Domyślnie Optyka do D3000

Witam,

Jako amator zakupiłem aparat Nikon D3000 z Kit-em 18-55 VR, teraz chciałbym do niego dokupić jakiś obiektyw i mam z tym nielada problem, gdyż jest tyle różnych możliwości, że trudno mi podjąć jakąś decyzję. Będę wdzięczny za jakieś sugestię w tym temacie.

Chciałbym obietyw w miarę uniwersalny, którego mógłbym używać w wielu sytuacjach a przy tym jasny, który pozwalał by mi osiągnąć małą głębie ostrości przy portretach.

Pierwszą koncepcją jaką miałem był
    18-200 z VR II sądzę że jeśli chodzi o funkcję zoom bedzie wystarczający, martwi mnie tu kwestia przesłony która w najwiekszym otworze ma 3,5F...i nie wiem czy ta opcja wystarczy do uzyskania małej głębi ostrości na której bardzo mi zależy???

Zastanwiam się czy jestem w stanie uzyskać te dwie rzeczy mając tylko jedno szkło? Jeśli tak to jakie? Budrzet to 2200zł.

Mam jeszcze pytanie o obiektyw Nikkor 35mm 1,8F G - czy dobrze rozumiem że jest to odpowiedznik klasycznej 50-ki z przesłoną 1,8 dla "małego obrazka"? Zastanawiałem się nad nim gdyby opcja zooma z przesłoną 3,5-5,6 i małej głębi ostrości była nie do zrealizowania w jednym uniwersalnym szkle.

Będe wdzięczny za sugestię i odpowiedzi na moje pytania.

pozdrawiam

Domyślnie

18-200 jest świetnym obiektywem, ale 35 nie zastąpi. Więc może uda Ci się zakupić oba. Wtedy 18-55 do sprzedania
    Ja miałem swego czasu tylko 35 i 50-150 ( ze stałym światełkiem 1,8 ) i mi brakowało szerokiego obiektywu.
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

A czy ta 35mm na DX to jest odpowiednikiem 50mm przy małym obrazku?

Domyślnie

Tak, 35 mm na DX to w przybliżeniu 50 mm na pełnej klatce (FX), czyli tzw standard

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie.

Jako że są dwa obiektywy stałoogniskowe nikona o dużej przesłonie

35 mm 1,8F i
    50mm 1,4 F.

Który z nich byłby bardziej uniwersalny i użyteczny?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zwojtekk Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie.

35 mm 1,8F i
    50mm 1,4 F.

jest ich znacznie więcej
    z wymienionych bardziej uniwersalny na DX będzie Nikkor 35 f/ 1.8G.

edit:
    o 35tce jest na forum kilka kobylastych wątków, znajdziesz tam chyba wszystko co chcesz wiedzieć o tym szkle, jak również o jego porównaniu do 50-tki itd
    Ostatnio edytowane przez elarco ; 03-03-2010 o 16:30

Domyślnie

dzięki za pomoc

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zwojtekk Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie.

35 mm 1,8F i
    50mm 1,4 F.

Zasadniczo to kwestia gustu, najlepiej ustaw sobie kita najpierw na 35, potem 50mm i zobacz na której ogniskowej robi Ci się zdjęcia lepiej.

Co do 18-200 - portrety i tak będziesz robił na dłuższej ogniskowej, gdzie głębia ostrości maleje. Ja na przykład uzyskuję zadowalające mnie rozmycie na ok. 120mm i przysłonie 5. Ale to zależy od preferencji.

Poza 18-200 rozważ tez dokupienie do swojego kita 55-200VR. To bardzo udany obiektyw, a przy tym znacznie tańszy. Fakt, trzeba zmieniać szkła, ale zauważ, że zamiast 2200zł wydasz 750, więc może warto się zastanowić?

Domyślnie

Tak,

też przez chwilę o tym myślalem, wezmę to jeszcze pod uwagę.

Dzięki

Domyślnie

Ja bym tak na Twoim miejscu zrobił, bo za pozostałe ok. 1500zł możesz kupić np. 35/1,8, dołożyć 100-200zł i jeszcze np. SB-600.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów