Cytat Zamieszczone przez alpaczino Zobacz posta
A propos BF i FF. Od czterech dni mam 135 DC (kupowany nowy) i w momencie zakupu obiektyw nie miał tej przypadłości - delikatna korekta FF +3 i było idealnie. W trakcie tych kilku dni używania stopniowo pojawiał się coraz większy front fokus (korekty +5, +7, i +10) i dzisiaj muszę wprowadzić korektę w body +20. Obawiam się, że jak tak dalej będzie to zakresu zbraknie i ...
Wiele czytałem na temat tej dość częstej przypadłości szkieł DC, dwie sztuki wcześniej testowałem i nie kupiłem właśnie z tego względu, ale sądziłem, że jak już trafię dobrą to problem z głowy ...a tu masz - na moich oczach sie robi.
Proszę o jakieś sugestie lub rady posiadaczy przedmiotowego 135 DC, bo narastająca razem z front fokusem frustracja niedługo zrujnuje mi nerwy.

Poza tym wszystko w tym obiektywie mi pasuje.

Informacyjnie dodam, że najlepszą ostrość wg instrukcji powinien osiągać przy ustawieniu DC "R=2" - jest to chyba także wspomniane w teście na photozone.de a piszę o tym, bo chyba jeszcze nikt tu tego nie wspominał.

Prosząc o wsparcie,
pozdrawiam serdecznie
Większość ma ustawioną korektę bliską maksymalnej, więc na Twoim miejscu bym się nie przejmował do póki nie wyjdzie poza +20.

BTW. Gdzie kupiłeś to 135? I kilka sztuk mieli na stanie?. Czyżby Nikon miał w końcu jakąś konkretną dostawę oO