Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    A znasz jakiś nieżywych?
    Oczywiście! Mieszko I, Bolesław I Chrobry, Kazimierz III Wielki, Władysław II Jagiełło, Zygmunt I Stary. Nawet ich czasem goszczę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glenio Zobacz posta
    Nawet ich czasem goszczę!
    ... w portfelu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redstar Zobacz posta
    ... w portfelu
    Jak na to wpadłeś, Sherlocku?!

Domyślnie

... a można prosić o przykłady przy większym przymknięciu przysłony?
    Zastanawiam się czy pomaga to rozmyć w większym stopniu tło (niż wynikałoby to z ustawionej f) w przypadku kiedy głębia ostrości jest za szeroka i obejmuje niepotrzebnie tło.. Jak to jest?

Domyślnie

DC jest najbardziej widoczne dla niewielkich przysłon. Czy nie lepiej wobec powyższego problemu bardziej otworzyć przysłonę? Rozwiązanie, które proponujesz jest działaniem na okrętkę i zupełnie nie rozumiem jaki mogłoby mieć sens. Najpierw przymykasz szkło, by mieć większą głębię ostrości, a potem chcesz użyć DC, żeby tę głębię zmniejszyć?
    Ostatnio edytowane przez glenio ; 04-03-2010 o 02:03

Domyślnie

...to dywagacja teoretyczna - zastanawia mnie czy DC daje płytszą głębie przy przymkniętych przysłonach, czy tylko zmianę charakteru rozmycia i jego siły...
    Chodziło mi o przymknięcie przysłony z uwagi na zbyt wiele światła (czas ograniczony czasem synchronizacji, a światła jeszcze zbyt wiele), bądź przymknięcie w celu mniej papierowej głębi, aby objąć bezpiecznie ostrością 3 modelki, ale szalenie rozmyć wszystko za nimi jak przy mocno otwartej przysłonie (np rzędu 1,4 - 2,.
    ..wiem wiem - odsunąć je od tła, cofnąć się też i robić dłuższą ogniskową ale jak napisałem to tylko czysto teoretyczne późnowieczorne dywagacje..

Domyślnie

Kiedyś ktoś pokazywał działanie DC na przykładzie zdjęć gitary, różnice było pięknie widać. Ktoś z was pamięta tamten wątek?
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Dobrze działanie DC widać na testach na http://photozone.de
    Tak jakby ktoś nie pamiętał
    czarne puszki, brudne słoiki, granaty, jakieś kable, elektroniczne ustrojstwa, błyskające cosie i metalowe tyczki coby się podeprzeć można było

Angry

A propos BF i FF. Od czterech dni mam 135 DC (kupowany nowy) i w momencie zakupu obiektyw nie miał tej przypadłości - delikatna korekta FF +3 i było idealnie. W trakcie tych kilku dni używania stopniowo pojawiał się coraz większy front fokus (korekty +5, +7, i +10) i dzisiaj muszę wprowadzić korektę w body +20. Obawiam się, że jak tak dalej będzie to zakresu zbraknie i ...
    Wiele czytałem na temat tej dość częstej przypadłości szkieł DC, dwie sztuki wcześniej testowałem i nie kupiłem właśnie z tego względu, ale sądziłem, że jak już trafię dobrą to problem z głowy ...a tu masz - na moich oczach sie robi.
    Proszę o jakieś sugestie lub rady posiadaczy przedmiotowego 135 DC, bo narastająca razem z front fokusem frustracja niedługo zrujnuje mi nerwy.

Poza tym wszystko w tym obiektywie mi pasuje.

Informacyjnie dodam, że najlepszą ostrość wg instrukcji powinien osiągać przy ustawieniu DC "R=2" - jest to chyba także wspomniane w teście na photozone.de a piszę o tym, bo chyba jeszcze nikt tu tego nie wspominał.

Prosząc o wsparcie,
    pozdrawiam serdecznie
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Wszystko fajnie, ale jakby tak chcieć kupić sobie systemową 135-tkę bez wynalazków typu DC, nie narażając się przez to na problemy z AF, to coś ciężko znaleźć...
    Dlaczego w Nikonie jest taka parszywa dziura pomiędzy 85 i 180, czyli w portretowym zakresie, jeśli chodzi o szkła bez DC i szkła nie-macro? 105-tką VR portretu robić nie chcę...

No chyba, że o czymś nie wiem, to się chętnie dowiem.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów