Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Orchidee

Domyślnie

Janeek, tak chyba też nie, zły kadr- ucięty kwiatek z lewej strony no i ta koszmarna smuga(chyba futryna) po prawej stronie zdjęcia. Nie, na pewno tak też nie.

Domyślnie

jak wynika z samego zdjęcia oraz z powtarzających się komentarzy typu
    - "tło ciut za ciemne"
    - "swiatlo jakies takie malo zdecydowane.... plaskie mam na mysli"
    - "ale cos mdlo, kolory kiepskie i kontrasty jakby male"
    wszystkie te niedoskonałości zniwelujesz zwiększając rozpiętość tonalną zdjęcia
    na przykład komendą ctrl+L, ctrl+M, czy innymi narzędziami do podnoszenia kontrastu które wykorzystują przesunięcie najciemniejszego i najjaśniejszego punktu - spróbuj

płaskie światło to generalnie światło o małym kontraście
    na przykład takie w pochmurny dzień
    nie jest złe, ale należy stosować je wiedząc do czego się nadaje
    na przykład w lesie ja takie uwielbiam

nr 2 jest nawet dość ciekawy, ważne jest jednak abyś zwiększył głębię ostrości
    w kompie tego już nie uratujesz

pytasz czy "Jeśli postaram się o żywsze tło to czy kwiaty mi nie znikną przy nim?"
    dokładnie tak będzie, najlepiej jest dobierać tło o barwie komplementarnej do obiektu i mniej nasycone

Domyślnie

Dzięki bardzo. Właśnie dzięki takim radom mam szansę się czegoś nauczyć. Dzięki.
    ZAPRASZAM
    kamil

Domyślnie

Prawie wszystko już zostało powiedziane, ja dodam jeszcze, że to kolor tła ma przy takich zdjęciach ogromne znaczenie. Pomyśl lub poeksperymentuj, co by najlepiej pasowało do koloru kwiatów, a nasycenie i odcień możesz dobrać przez oświetlanie tła oraz odsuwanie go od obiektu. U mnie w domu też właśnie zakwitły, ale chyba troszkę "prostsze" storczyki. Co do zdjęcia pokazanego przez janeek to nie wzorowałbym się mocno

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów