Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Nowe szkło

Domyślnie

Tak myślałem, co tu doradzić. Zakładam, że nie chcesz inwestować zbytnio w sprzęt i wtedy najlepszym wyjściem jest chyba zakup 55-200. Podobno jest to niezłe szkiełko warte swojej ceny (nie miałem). Człowiek ma różne impulsy i często nimi się kieruje nie zawsze słusznie. Najlepszym wyjściem w trudnych wyborach jest ustalenie sobie jasnego priorytetu i pod niego dokonać wyboru. Kolejna sprawa to staram się zawsze kupować ciut "więcej" niż mi potrzeba na dany moment tak na przyszłość. Bardzo dobra sprawa to kartka papieru i wypisać za i przeciw do każdego wyboru. To jest moja rada reszta należy do cieie.
    P.S. Kitajce faktycznie mają dobre ceny .
    D90 szkiełka i błyskotki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Kup 35/1,8. Dosyć uniwersalne szkło i przede wszystkim jasne. Na wyjazd będziesz miał kita. Sprawdź jakie ogniskowe najczęściej używasz i będziesz miał odpowiedź w którym kierunku iść potem

Domyślnie x

Ja na pewno nie polecam 18-105. Nie wiem dużo osób niby chwali ale albo mam cienką sztukę albo ludziom odpowiada słaba ostrość. Do tego plastykowy bagnet po miesiącu użytkowania coś się wyrabia na tych bagnetach i przestaje czasami łączyć. Niebawem sprzedam. 35mm bierz

Domyślnie

tylko tyle, że 35 to ma w kicie i to o porównywalnej ostrości co 35/1,8 + VR. Do widoczków i przy ostrym światełku i tak mus przymykać, więc po co dublować ogniskowe - szczególnie przy ograniczonym budżecie. IMO lepiej uzupełnić zakres do 200, a najlepiej do 300 (ale to już ok 1500 zł). 55 w kicie może być za krótko...
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za "podpowiedzi" i została podjęta decyzja.
    Padło na 35/1,8 bo Tajlandia tydzień czasu a córka na lata
    Przeraziło mnie jedno w tym obiektywie. BF/FF normalnie jak się rozpisali to aż .....
    I teraz jak kupić "dobry" obiektyw. Powiecie idź do sklepu i próbuj
    Ale nie za bardzo wiem jak to zrobić. I do jakiego wniosku dochodzę skoro nie wiem ja sprawdzić to pewnie też nie zauważę Ewentualnie możecie kogoś polecić z okolić Warszawy ewentualnie sklep z sieci ???

PS Kupować nowy czy używany ????
    ( Biednych nie stać na tanie rzeczy )
    Ostatnio edytowane przez amroz ; 28-02-2010 o 12:27
    Nikon D80 - N 35 F. 1,8 G _ N 18-200mm F. 3,5-5,6 G ED VR _ N 35-70mm F. 3,3-4,5

Domyślnie

Nikkor 55-200 VR.
    Zrobisz tym przyzwoity portret i jest zdecydowanie bardziej "wycieczkowy" od stałki. Masz już lampę, więc ciemne szkło nie powinno być przeszkodą.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Dziękuje wszystkim za "podpowiedzi" i została podjęta decyzja.
    Padło na 35/1,8 bo Tajlandia tydzień czasu a córka na lata
    Przeraziło mnie jedno w tym obiektywie. BF/FF normalnie jak się rozpisali to aż .....
    I teraz jak kupić "dobry" obiektyw. Powiecie idź do sklepu i próbuj
    Ale nie za bardzo wiem jak to zrobić. I do jakiego wniosku dochodzę skoro nie wiem ja sprawdzić to pewnie też nie zauważę Ewentualnie możecie kogoś polecić z okolić Warszawy ewentualnie sklep z sieci ???

PS Kupować nowy czy używany ????
    ( Biednych nie stać na tanie rzeczy )
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-...8-af-s-dx.html

Tu masz naprzyklad jedna opcje, a i maja sklep w Wawie. Sklep solidny. Sam kupowalem u nich duzo sprzetu. Tyle ze w Gdansku.

Dobra decyzje podjales. Osobiscie to sam mam oba 55-200 i 35. I po chwilowych zachwytach nad 55-200 to teraz przewaznie zbiera kurz w torbie. A 35tka na stale do body przypieta. I glownym powodem nie jest jasnosc (85% zdjec robie na zewnatrz i f/4 i wiecej) ale po porstu dobra jakosc optyczne (moze poza lekko wkurzajaca beczka). Na wycieczke do Tajlandii jak w sam raz.
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Domyślnie

Dobra decyzja ....
    Olimpus OM-D E-M5 + 20mm 1.7

Domyślnie

Ja tylko podpowiem, że naprawdę warto mieć tę 35-tkę już w Tajlandii (a nie po). Na pewno będziesz chciał porobić jakieś zdjęcia wieczorne, nocne, w pomieszczeniach. Kit będzie za ciemny do tego, a tym obiektywem dasz radę coś więcej uchwycić! Kupowałbym tylko nową sztukę, ale można rozważyć zakup w Tajlandii, to już zależy od czasu, miejsca pobytu, możliwości i odwagi. Nikon na obiektywy daje gwarancję międzynarodową.

Domyślnie

Kupić można niekoniecznie nową, ale koniecznie dla uniknięcia później niepotrzebnych problemów, podpiąć i przetestować czy trafia tam gdzie powinno. Bo z tym jak wiadomo jest różnie, a w tym szkiełku wyjątkowo różnie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów