Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Akumulator D90 eksploatacja

Witam,

Czy są jakieś zalecenia co do sposobu traktowania akumulatora litowo-jonowego (EN-EL3e) podczas dłuższej przerwy w jego eksploatacji?

Powiedzmy, że wiem, że nie będę używał aparatu przez najbliższe 2-4 tygodnie. Czy należy wtedy akumulator wyciągnąć z body czy nie ma to znaczenia?

Mam nowy aparat i chciałbym uniknąć jakiejś przykrej niespodzianki.
    Proszę o wskazówki.

Pozdrawiam,

Arek

Domyślnie

przed leżakowaniem naładuj go i tyle , korzystaj z życia i nie przejmuj się problemem samotnego akumulatora

Domyślnie

wyjąc z puszki, w pełni naładować, włożyć w plastik ochronny..

Domyślnie

Moze mi ktos wyjasnic, co to daje? Nie uzywam aparatu od 3 miesiecy i akumulator mam normalnie w aparacie.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Akumulatory Li-Ion mają znacznie dłuższą żywotność, gdy są naładowane do ok. 40% i w takim stanie powinny leżeć. Ale 2-4tyg. to nie jest jakiś strasznie długi okres czasu, więc myślę, że można po prostu wyjąć z aparatu i zostawić. Byle nie były rozładowane do "zera", bo to im szkodzi.

Domyślnie

Dokładnie, należy naładować do 100%, wg niektórych teorii rozładować do ok 50%, folijka i do lodówki, ale nie do zamrażalnika. Pozwala to zachować pojemność aku. Przechowywanie baterii powinno odbywać się w chłodnym suchym miejscu
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Hmmm z tą lodówką to bym nie pomyślał.
    Aparat + szkła.

Domyślnie

Ważne jest aby nie był przechowywany w stanie rozładowania, reszta nie jest tak naprawdę istotna. A lodówka wchodzi w grę, bo daje podobno pozytywny efekt, w przypadku przechowywania przez kilka, kilkanaście miesięcy.
    Ja eksploatując akumulatorki litowo-jonowe dbam o to by je od czasu do czasu (min raz w miesiącu) rozładować poprzez normalne użytkowanie. Warto to robić, bowiem brak "efektu pamięciowego" w tego typu bateriach jest tylko legendą.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Pietern, z tym rozładowaniem, to chyba bardziej chodzi o kalibrację zasilanego urządzenia. W trakcie kilkunastu-kilkudziesięciu cykli ładowanie-rozładowanie, w naturalny sposób zmienia się pojemność aku. Urządzenie jednak nadal przyjmuje nominalną pojemność. Rozładowanie do "0" pomaga ponownie prawidłowo ustawić odczyty w zasilanym urządzeniu.
    Inną sprawą jest to, że aku Li-Io nie lubią rozładowywania do "0" i przeładowywania. Należy również unikać doładowywania małymi porcjami np. 5-10%. Zaleca się, aby doładowywać po spadku min o jakieś 30%. Niestety kiedyś nie wiedziałem o tym i po roku załatwiłem aku w laptopie. Notorycznie doładowywałem po 10-15 procent i d..a blada, wytrzymywał 20 min. Obecny, prawidłowo eksploatowany (tak mi się wydaje) po 3 latach trzma nadal 3 godzinki
    Z tą lodówką, to jest wskazane przy przechowywaniu przez dłuższy czas np. pół roku lub dłużej

Ps. O prawidłowym użytkowaniu aku w lapkach, telefonach i innych tam, wiele powiedziano. Wystarczy wpisać w goglach
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    Pietern, z tym rozładowaniem, to chyba bardziej chodzi o kalibrację zasilanego urządzenia. W trakcie kilkunastu-kilkudziesięciu cykli ładowanie-rozładowanie, w naturalny sposób zmienia się pojemność aku. Urządzenie jednak nadal przyjmuje nominalną pojemność. Rozładowanie do "0" pomaga ponownie prawidłowo ustawić odczyty w zasilanym urządzeniu.
    ...

Może, ja nawet dobrze nie wiem o czym piszesz.
    Jakby nie było, to takie dbanie o aku sprawdza mi się od lat. Jeszcze nie miałem problemów z zasilaniem, a w niektórych komórkach mam tę samą baterię od 6 lat.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów