Miałem 350, po 2 miesiącach szybko zmieniłem na Canona a potem na Nikona. Sony niby jest ok. ale..................
nie pasował mi do garnituru hm.......
Pozdrawiam
Szukaj
Miałem 350, po 2 miesiącach szybko zmieniłem na Canona a potem na Nikona. Sony niby jest ok. ale..................
nie pasował mi do garnituru hm.......
Pozdrawiam
To nawet zabawne - acz z prawdą ma to tyle wspólnego co Turoń z fotografią...
Nie zauważyłem jakoby D90 miało dużo cichszą migawkę niż a550.
To, że ktoś usłyszał kiedyś migawkę z a100 i porównuje ją np: z D200 za 5x wyższą cenę - to już problem porównującego - ale chciałbym - dla porządku obalić kilka bzdurnych mitów na jakie trafiłem rozważając zmianę body:
Nie jest prawdą że:
- w a550 lustro "klepie" dużo mocniej niż w d90
- d90 ma mniejsze szumy (nie ma - co najwyżej lepiej je wyławia na niższym ISO - powyżej 1600 jest to samo lub gorzej - a detali jest w d90 mniej...)
- Bzdurą jest, że obiektywy do Sony są droższe. (przecież jest Ceneo - każdy może to sprawdzić - chociaż faktycznie - kit Nikona jest tańszy od Zeissa 50/1.4...)
- Bzdurą jest, że system Sony jest zabawkowy - to że często używają go noobsy nie czyni go mniej poważnym od Nikona (polecam zdjęcia Jacka Boneckiego z ostatniego Dakaru choćby... A900+A550 i nie zauważyłem w nich amatorstwa...)
- Brednią jest, że AF w Sony jest kiepski. To ludzie, którzy nie rozumieją zasady działania są kiepscy. Fakt- z defaultu czasem może być frapujący - ale ocenianie całego systemu po osiągach kitowego obiektywu to grube nadużycie)
- Sony to wszelkie zuo i amatorka - to najczęściej powielany pogląd przez liczną grupę "fachowców", którzy lubią się podpierać znanymi i sprawdzonymi "prawdami z gminy"
Więc dlaczego wybrałem D90?
D90 lepiej trafia w potrzeby osób o dużych wymaganiach i równie dużych dłoniach.
Personalizacja i mnogość nastawów + pomiar ekspozycji (bez kombinacji - jest celniejszy niż w a550 dzięki czemu jest mniej grzebania przy obróbce)
technicznie jednak, a550 ma tak samo duże możliwości jak Nikon - tyle, że ubrane w body adresowane do ludzi nieco luźniej podchodzących do fotografii - pewnie mniej "zawodowo" bo przecież ten odchylany LCD (który mnie się bardzo podoba i jest doskonałej jakości zresztą...), brak podglądu DOF, lżejsze body...
Ja - rozstałem się z systemem Sony (może wcale nie na stałe...) z żalem i dużym oporem.
Jak d90 przestanie mi wystarczać, pewnie od dawna będzie już następca a700 - pytanie czy Nikon znajdzie coś równie przekonującego...![]()
Nie ważne co ludzie mówią o twoim sprzęcie - ważne co mówią o zdjęciach
Nie chcę zakładać osobnego wątku więc zapytam tutaj.
Jak zdaniem użytkowników d90 radzi sobie ono z kręceniem filmów? Stoję przed koniecznością posiadania czegoś co będzie w stanie nakręcić przyzwoitej jakości materiał video 720p. Warunki: wszystko na zewnątrz, w większości w dzień jednak przy różnych warunkach oświetlenia, czasem pewnie pod słońce. Ujęcia raczej statyczne (ze względu na pozycję aparatu/kamery) ze statywu, ostrzenie raczej ustawiane na stałe w jeden punkt, ew. zmiana ręcznie w przypadku d90 nie jest tu problemem.
Chodzi mi jednak o jakość tego co z d90 wychodzi, czy obraz nie ma tendencji do 'migania', czy parametry ekspozycji i WB można zablokować w czasie kręcenia?
Tania kamera cyfrowa to 500-1000zł ale jakość obrazu jest dramatyczna.
Tania kamera cyfrowa HD to już ok 2000zł (czyli prawie tyle co d90).
Jedyne sensowna na razie alternatywa dla d90 jaką znalazłem to.... kompakt Sony ;/ HX5V. Wiem, wiem, nie dość, że kompakt to jeszcze od Sony, też mi się to nie podoba, ale... ma dobrą matrycę, kręci filmy w 1080i, optyka na pewno lepsza niż w tanich kamerach, wbudowany gps i geotagowanie mogą się przydać, cena ok. 1249.
No i mam zagwozdkę. Czy lepiej zamienić d80 na d90 czy jednak wziąć tego hx5v. Gdyby chodziło o robienie zdjęć nie miałbym problemu ale w tym wypadku decyduje tylko i wyłącznie jakość produkowanego materiału video, dlatego cenne będą dla mnie opinie osób, które korzystają z tego w D90, może mają jakieś sample.
Żeby już całkiem zamieszać dodam, że i tak w najbliższych 3-4 miesiącach oprócz body dxx dokupię d300s, ale chodzi mi o rozwiązanie 'na teraz'.
No to się rozpisałem, nikt nie przeczyta![]()
Filmy wychodzą do kitu.
Pozdrawiam
Możesz napisać coś więcej? Może wrzucić jakieś próbki?
Heheh... Kolejny sono-fob?
Paradoksalnie - to co potrafią kompakty Sony daje do myślenia
Matryce Exmor potrafią zaskoczyć - a jeszcze pod koniec roku ma się pojawić kompakt bazujący na systemie alfa - ale z funkcjami typowymi dla kompaktów (w tym kręcenie filmów)
D90 do kręcenia filmów nadaje się tak samo jak lepszy telefon z większą matrycą. Sama jakość obrazu jest bardzo dobra - ale parametry kompresji odbiegają od standardów typowych dla tego typu urządzeń...
W statycznych ujęciach za to genialne jest to, że możesz (wręcz musisz...) "mechanicznie" sterować ogniskową i ostrością.
Nie ważne co ludzie mówią o twoim sprzęcie - ważne co mówią o zdjęciach
Oj tam od razu fob..Trochę mnie przeraża perspektywa konieczności uzupełniania lustra kompaktem
I tak dobrze, że Sony w nowym HX zrezygnowało z pseudohybrydopodobnego korpusu
Wiem, że matryca jest w nim niezła, skoro się nad nim zastanawiam to pewnie coś w tym jest na rzeczy. W salonie Sony już się umówiłem, że przyjdę z własną karta pamięci żeby w domu na spokojnie ocenić materiał, chyba muszę to samo zrobić z d90. Nie macie filmów wrzucanych na YT np?
do filmów to zdecydowanie odradzam D90, niestety. Brak AF podczas kręcenia nie jest aż taki straszny jak dziwne paski przechodzące z góry do dołu ekranu przy sztucznym świetle - było trochę na ten temat na forum. Chociaż z drugiej strony filmiki na szerokim kacie albo na np takiej 50.1.4 robią wrażenie.
No i najważniejsze - w maksymalnej rozdzielczości masz ograniczenie czasowe w nagrywaniu filmu
JumboX
D750, D90, N18-35G, N28-105D IF, N35 1.8G, N50 1.8G N851.8D, S150 2.8, T150-600, SB-900
No to do kitu czy robią wrażenie?! bo rozpiętość całkiem spora![]()
Koledze prawdopodobnie chodzi o ładny rozkład GO, to akurat D90 (a raczej podpięty pod niego obiektyw) potrafiFilmy w D90 umieszczono nieco "na siłę", jako ficzer mający na celu zainteresowanie tymże modelem osób zmieniających kompakty na "coś większego". Jakość filmowania D90 pozostawia wiele do życzenia - każdy sampel, który oglądałem, był niezadowalający.
A AF... no po co AF przy świadomym filmowaniuOd tego są "handycamy" z zoomem 40x
Edit: oba obrazy w HD
D90:
EOS 7D:
Warto oglądnąć bezpośrednio w youtube.
Zdaję sobie oczywiście sprawę z całkowicie innej półki cenowej obu aparatów, no ale jakość obrazka z drugiego przykładu jest dla mnie tym, czego bym właśnie wymagał.
Ostatnio edytowane przez nem ; 31-03-2010 o 14:34
Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie
Skontaktuj się z nami