Hmm...a ja na przekór uważam że Alpha 550 to bardzo fajny aparat. I choć lepiej pracuje mi się z Nikonem, i sam mam Nikona, to wg mnie A550 też ma sporo do zaoferowania, a na pewno nie ma się czego wstydzić.
Co mi się w niej podoba? Rzeczy których nie mają inni, a które BYĆ MOŻE będą odpowiadały Tobie.
Jak np bardzo użyteczny LV z nie dość że ruchomym wyświetlaczem, to jeszcze całkiem precyzyjnym trybem ręcznego ustawiania ostrości (przy 14x krotnym powiększeniu fragmentu kadru na wyświetlaczu), stabilizacja w korpusie która działać będzie z każdym szkłem, choćby jasnymi stałkami (które nigdy nie są VR) - co może być przydatne np foceniu wieczorem/nocą z ręki... Całkiem ciekawy tryb HDR - wychodzi to jak wychodzi, ale dla kogoś kto nie chce/nie potrafi dłubać w PS i składać ręcznie HDR'y, i niektórych sytuacjach tryb auto w tym może pomóc. Takie rzeczy jak potencjometr, czujnik zbliżenia oka uruchamiający AF, jest szybka w seryjnych, dla niektórych bdb menu, pomagające osobie zaczynającej z fotografią zrozumienie zależności między przysłoną a czasem migawki, ba - być może dla niektórych znaczenie będzie miało wykrywanie twarzy i wyzwalanie migawki na uśmiech....
Szkła...amator nie powinien mieć problemu z dostępnością czegoś. Jakościowo też nie ma tragedii. 18-55 szałowe nie jest - ale to jak każde. W alternatywie są 16-105 bardzo fajne szkiełko, albo Carl Zeiss 16-80...jeżeli chodzi o systemowe "kity/spacerniaki". Pełna gama Sigm i Tamronów... Do tego o czym wspomniałem - każde stabilizowane. Nie jest to wyznacznik, ale zwiększa to możliwości, mogą być sytuacje w których wydatnie się to przyda.
CLS... Na ile amator będzie z niego korzystał? Kupi sobie co najwyżej zewnętrzną lampę i ją będzie bezprzewodowo wyzwalał. A to akurat Sony też ma.
Serwis - tu chyba nic mówić nie trzeba. Sony daje 2 lata gwarancji, Nikon Polska jakoś złamać się nie może i na tak długo już pewien swego nie jest....
Dynamika rozwoju systemu, inwestowanie firmy w użytkowników... - dwu dniowe szkolenie organizowane przez Nikon Polska (Akademia Nikona) - 1600zł. Trzy dniowy plener szkoleniowy organizowany przez Sony Poland - 100zł...
I pewnie sporo innych rzeczy by się znalazłoWydaje mi się że na prawdę nie ma powodu by wstydzić się że ktoś zdecydował się na Sony. To nie jest "Porsche dla ubogich", "fotografia dla skrzywionych" itd. Sporo ciekawych rzeczy oferują.
A czy Tobie akurat one będą odpowiadały? To już sam zdecydować musiszNaprawdę nie ma jedynego słusznego systemu. Każdy coś oferuje, każdy coś trochę innego, każdy czymś się różni - i dzięki temu każdy użytkownik ma wybór i znaleźć coś najlepszego DLA SIEBIE może.
Mi więcej TEGO CZEGO CHCIAŁEM dawał Nikon, więc zdecydowałem się na niego. I jestem zadowolony.
D90 czy warto?? WARTO.
A550 czy warto?? Też WARTO.
Powodzenia!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami