Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: portretowe

Cool

Pracując długo nad tym samym zdjęciem często obserwuję taki efekt: zagalopowuję się za daleko z kolorami.
    Dlatego:
    a.) kopiuję obraz do nowej warstwy, pozostawiając sobie oryginał "w zapasie"
    b.) na tej nowej warstwie nanoszę poprawki aż będę super-zadowolony..
    c.) ..a na koniec.. ustawiam jej przeżroczystość na 20% i jest gut.

Domyślnie

Przepraszam, że się podczepiam do tego wątku, ale nie warto mi zakładać nowego. Skoro już mowa o oczach to co sądzicie o tak wykonanym zdjęciu i obróbce oczu? Podobny sposób, ale trochę inne wykonanie...

http://img204.imageshack.us/img204/662/new3va2.jpg
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

nin
    Gość

Domyślnie

ok mialem sie nie wypowiadac ale sie wypowiem - nienawidze kolorowanek
    przypomina mi to zerowke i "nie wyjezdzaj za linie" poprostu NIE !!
    i jak to sie ma do zdjecia? ok rozumiem albo kolor albo bw i nie wazne czy robione w kompie
    czy to byla delta czy inny bw
    ale caloksztaltowo takie "kolorowanki" to dla mnie zenada.., - wiem mialem tego nie pisac,,,

Domyślnie

A jeśli ktoś miałby ząłożone szkla kontaktowe to co? Kolor oczu może miec każdy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas_78 Zobacz posta
    Na szczescie producenci soczewek znaja umiar i takich idiotyzmow nie produkuja...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

pebees
    Gość

Domyślnie

Na zdjęciu b&w ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Na szczescie producenci soczewek znaja umiar i takich idiotyzmow nie produkuja...
    chyba jednak nie masz racji stig:

http://www.koloroweoczy.pl/

http://www.soczewki.pl/look.html

Czytając rózne artukuły na temat właściwej kompozycji ustaliłem,że fotografia musi posiadać tzw. mocne punkty, musi miec coś co przyciąga wzrok, ba czasami wręcz szokuje.., i taki był mój zamiar ( w przeciwnym wypadku zdjęcie jako bw powędrowałoby na dno szafy)

Mam świadomość , że zdjęcie posiada wady jednakże na pewno nie nadaje się do kosza

Jednym się podoba innym nie ... wszytkim nie można dogodzić

Pocieszające jest to, że nie tylko ja kombinowałem w podobnym kierunku (odie 83)

Domyślnie

chyba jednak nie masz racji stig:
    http://www.koloroweoczy.pl/
    URL]http://www.soczewki.pl/look.html[/URL]
    Podajesz przyklady tak samej nieudolnej i przesadzonej obrobki jak w Twoim wykonaniu. To nie sa naturalne zdjecia tylko badziewna obrobka! Znam osoby, ktore nosza kolorowe soczewki. Widac, ze zmieniaja one "kolor oczu", ale nie robia z ludzi idiotow, ktorzy wygladaja jak by sie na halloween wybierali! To co widac na stronach -- to tylko reklama! Ma na celu przesadne wzmocnienie efektu, zeby bylo ludziom latwiej podjac decyzje. W rzeczywsitosci tak to nie wyglada. Ale Ty chyba nigdy nie widziales tych kolorowych soczewek...

Czytając rózne artukuły na temat właściwej kompozycji ustaliłem,że fotografia musi posiadać tzw. mocne punkty, musi miec coś co przyciąga wzrok, ba czasami wręcz szokuje..,
    Zle interpretujesz to co wyczytales.

i taki był mój zamiar ( w przeciwnym wypadku zdjęcie jako bw powędrowałoby na dno szafy)
    Wiec dluga droga przed Toba w zrozumieniu fotografii. Dobre zdjecie robiono jeszcze zanim sie narodziles -- wiec nie bylo czegos takiego jak obrobka komputerowa i przewalone efekciory.

Jednym się podoba innym nie ... wszytkim nie można dogodzić
    Wskaz mi pozytywna wypowiedz w tym watku, na temat oczu...
    Naprawde -- skoro nie widzisz, ze przesadziles -- nie ma sensu dyskutowac. Dales ciala... Zacznij od ogladania zdjec innych (nie tylko oczywiscie tutaj), a za kilka lat zrozumiesz co mialem na mysli i sam bedziesz sie smial z tych zdjec. Uwierz mi -- tak bedzie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jestem kolejna osobą, ktora podpisuje sie pod tym ze zdecydowanie przesadziles z nasceniem (zeby i oczy)chciales wyroznic oczy a zeby dobrowadzic do idealnej bieli.Jesli nie widzisz swoich bledow nawet po wskazaniu drogi przez bardziej doswiadczonych to komentarze nie maja sensu. NIe wyniesiesz z nich zadnego pozytku. Nie nauczysz sie dobrej fotografii. musisz zmienic podejscie i poddac sie obiektywnej krytyce.
    Pozdrawiam Andrzej

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Wskaz mi pozytywna wypowiedz w tym watku, na temat oczu...
    Naprawde -- skoro nie widzisz, ze przesadziles -- nie ma sensu dyskutowac. Dales ciala... Zacznij od ogladania zdjec innych (nie tylko oczywiscie tutaj), a za kilka lat zrozumiesz co mialem na mysli i sam bedziesz sie smial z tych zdjec. Uwierz mi -- tak bedzie.
    Wiesz Stig - ja będe pierwszy. Drugie i trzecie mi sie nie podoba. Drugie właśnie z powodu oczu i zębów a trzecie bo jakies takie za bardzo rozmyte - jak z reklamy barbi. ale w pierwszym efekt mi sie sie PODOBA! Moż enie technicznie ale właśnie za te oczy(kolor bym tylko dał inny bo ten wali po -nomen omen - oczach)

Czytam to forum od miesięcy i musze wam powiedzieć jedno - wiedze macie okrutną na temat fotografi i zdjęć ale ni cholery nie potraficie okazą cierpliwości i zrozumienia dla tych którzy zaczynają. Chyba Czornyj w którymś z wątkow napisał że "Słyszał jakoby tylko profesjonaliści na tym forum siedzieli" i mogę wam powiedzieć że wielu moich znajomych którzy tez paraja się fotografia a mam ich kilku ma podobne zdanie. IMHO Wypowiedź Stiga "Sorry, ale jesli sam tego nie widzisz, to na co Ci nasze tlumaczenie...?? to zarozumialstwo. Sami zniechecacie nowych do siebie. No chyba że wam zależy na kółeczku wzajemnej adoracji w zamknietym gronie osób. wtedy watki beda wyglądać nastepująco
    - o jakie piękne zdjęcie XX, idelana tonacja, światło, kadr, kontrast
    - o dziekuje YY. twoje zdjęcie tez jest piekne ma idealna tonację, światło, kadr, kontrast,
    itd...
    Chyba nie o to chodzi. Czy żeby wyrazić krytyke trzeba od razu udowodnic swoją wyższość?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów