Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: d70s i NEFy

Domyślnie d70s i NEFy

Po pierwsze to witam wszystkich, bo to moj pierwszy post u was na forum
    do tej pory uzywalem olka c5060 i cykalem praktycznie same jpegi, czasem trafil sie jakis raw. Teraz jestem w posiadaniu nikona d70s i jestem co najmniej srednio zadowolony z efektow focenia. Jednak, po dlugich godzinach spedzonych nad czytaniem forum doszedlem do wniosku, ze trzeba przezucic sie na NEFy i pozniej obrabiac je na kompie. Jednak mam mala watpliwosc.
    Otoz, co wplywa na ostateczny wyglada NEFa? Tzn jakie opcje pozostawic w spokoju, a jakie zmieniac przy robienu NEFow?
    Z gory dzieki za pomoc

Domyślnie

W aparacie poprawna ekspozycja i czulosc - reszta typu balans bieli, nasycenie kolorow krzywe itp zrobisz w sofcie do wywolywania rawow.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Tak nie do konca z tym balansem bieli. Jest wiele przypadkow przy sztucznym oswietleniu, ze lepiej poprawnie ustawic to w aparacie i RAWa tylko delikatnie skorygowac, niz robic korekte o kilka tysiecy stopni. Zdarzylo mi sie kilka takich ekstremalnych przypadkow (chociaz zawsze staram sie ustawiac WB prawidlowo jeszcze przed zrobieniem zdjec), ze nawet w NEFie nie dalo sie tego poprawic. Sytuacja do powtorzenia najczesciej przy oswielteniu zarowo-halogenowym (koncerty, etc.).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig, problem chyba polega na tym poprawnym ustawieniu balansu bieli przed zrobieniem zdjęć. Oczywiście jest git jesli ustawisz prawidłowy WB przed wyzwoleniem spustu migawki, przy sprzęcie z mozliwością ustawienia temperatury światła to już chyba bajka, nie wiem, bo nigdy takiego nie miałem. Co w przypadku D70/70s, czy przed każdym zdjęciem robić pomiar puszką? Szczerze mówiąc nie wiem, jeżeli możesz udzielić porady, będę wdzięczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ruppel Zobacz posta
    Co w przypadku D70/70s, czy przed każdym zdjęciem robić pomiar puszką?
    Pomiar raczej nie -- nie ma sensu -- wystarczy (w 99% przypadkow fotografowania w swietle dziennym) ustawic po prostu Auto. Delikatne dopieszczenie zrobisz na etapie korekcji RAWa. W trudnych oswietleniowo przypadkach, po prostu sprawdzic na wyswietlaczu rozne predefiniowane ustawienia balansu. Wiadomo, ze monitorek czesto klamie, ale roznice (w tych naprawde trudnych przypadkach) bedzie doskonale widac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

z tym pomiarem to by była lekka przesada, a z auto, cholera nie lubię auto, ale spróbuję I tak robię wszystko w Raw-ie.. Korekty WB robię rzędu 50-200 kelvinów, więc chyba nie jest tak źle Dzięki!

Domyślnie

czyli tak czy inaczej trzeba jednak balans bieli ustawic. A piszecie o trybie Auto, sam przyznaje sie chyba go ani razu nie uzylem. Czy to cos ze mna nie tak? A moze ten tryb auto jest po prostu dobry, a pozniej wystarczy odrobine wyregulowac na kompie.
    Sam uzywam tych dostepnych w aparacie trybow i jestem zadowolony z efektow.
    A jak sie sprawa ma z nasyceniem, wyostrzeniem i innymi ustawieniami? Zostawic je bez zmian, czy jednak troche regulowac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    A moze ten tryb auto jest po prostu dobry, a pozniej wystarczy odrobine wyregulowac na kompie.
    W wiekszosci przypadkow sprawdza sie idealnie. W D70 nieco gorzej niz np. w D200, ale jednak. Polecam nie korzystac z niego tylko przy trudnym, sztucznym swietle.

A jak sie sprawa ma z nasyceniem, wyostrzeniem i innymi ustawieniami? Zostawic je bez zmian, czy jednak troche regulowac?
    To postprocess -- nie maja wplywu na NEFa.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig a powiedz mi jeszcze w jakiej kolejnosci najlepiej wywolywac rawa? Tzn co i na jakim formacie robic (czy na NEFie ostrosci, WB itp) i jaki format nosic do fotolabu?

a jeszcze jedno. Piszesz "przy trudnym swietle", wiec czy mozna tak nazwac foty robione w domu, gdzie czesc swiatla wpada zza okna, a czesc jest z zarowki. Bo ostatnio mialem wlasnie problem z takimi fotami i klepalem z lampa, wyszlo calkiem przyjemnie jesli chodzi o WB, gorzej bylo z cieniami... Ale to nie o to chodzi

Domyślnie

Stig a powiedz mi jeszcze w jakiej kolejnosci najlepiej wywolywac rawa? Tzn co i na jakim formacie robic (czy na NEFie ostrosci, WB itp) i jaki format nosic do fotolabu?
    Ja w NEFie ustawiam jedynie balans, nasycenie, jakies tam minimalne korekty ekspozycji i to w zasadzie wsio. Wszystko dalej juz w PhotoShopie. Wyostrzanie dopiero na samym koncu -- po przeskalowaniu do zadanej rozdzielczosci (odbitki, offset czy tez internet).

a jeszcze jedno. Piszesz "przy trudnym swietle", wiec czy mozna tak nazwac foty robione w domu, gdzie czesc swiatla wpada zza okna, a czesc jest z zarowki.
    to sa trudniejsze warunki niz zwykle, ale nie najtrudniejsze. Najtrudniejsze jakie dotychczas spotkalem (ktorych nie poprawisz dobrze nawet w NEFie, jesli spartolisz ustawienia w aparacie), to takie, gdzie jedynym zrodlem swiatla sa halogeny z rozno-kolorowymi filtrami. Nie za dobrze jest tez np. w salach sportowych, gdzie np. rzadza lampy sodowe...
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów