Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie Jasność kontrast nasycenie - w czym lepiej korygować: JPG czy NEF ?

Tak się składa, że ustrzeliłem znajomym mojego pierwszego ślubniaka, mam przebranych ok. 200 NEF'ów, więc chciałbym się postarać też przy ich końcowej obróbce.

Teraz do sedna.

Przeczytałem niedawno burzliwą dyskusję w obszernym topicu o rozdzielczości tonalnej matryc i rozumiem, że NEF posiada dość spory zapas (margines) EV. Czy to się tyczy też korekty tytułowych parametrów pracując na NEF w stosunku do pracy na JPG ?

Korektę ekspozycji wykonuję w NEF'ie ale czasami trzeba też pobawić się miejscową korektą jasności kontrastu nasycenia za pomocą genialnego narzędzia Control Point (Capture NX2). Wszyscy wiemy jednak jak mulisty jest NX i to niezależnie od mocy kompa i jak potrafi doprowadzić do szału czekaniem na "updating".

Takie samo narzędzie posiada plugin do Photoshopa - Viveza. Więc jeśli nie ma różnicy w zakresie regulacji tychże parametrów, to zdecydowanie wolałbym dokonywać wszystkich korekt innych niż wartość EV w o wiele szybszym Photoshopie.

Oszczędny w słowach Awatar Crowley
    Miasto
    Wyszków/Gdańsk

Domyślnie

A nie masz możliwości zainstalowania ACR 5.x? Bo jeśli dobrze kojarzę, to Adobe dodał w nim masę przydatnych rzeczy, m.in maskowanie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Kilka razy słyszałem, że tylko nikonowski soft w pełni poprawnie oddaje ustawienia puszki przy obróbce NEF'a. Ile w tym prawdy nie wiem, choć trzeba przyznać, że do podstawowych korekt typu EV chyba nie ma różnicy czy to NX czy ACR czy inna wołaczka.

Niemniej otwarte zostaje pytanie o zakres regulacji tytułowych parametrów w NEF vs JPG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Funghi Zobacz posta
    Kilka razy słyszałem, że tylko nikonowski soft w pełni poprawnie oddaje ustawienia puszki przy obróbce NEF'a. Ile w tym prawdy nie wiem...
    100% prawdy. Tylko NX widzi ustawienia jakie poczynilismy w puszce.

Cytat Zamieszczone przez Funghi Zobacz posta
    Niemniej otwarte zostaje pytanie o zakres regulacji tytułowych parametrów w NEF vs JPG.
    Masz swiadomosc, ze JPG jest formatem stratnym? Jak tak to odpowiedz nasuwa Ci sie sama

PS.
    Dodam jeszcze, ze najmniejsza strate jakosci obrazka przy poprawie saturacji/kontrasu uzyskujemy w przestrzeni CIE L*a*b (lub poprostu LAB), ale to juz informacja dla purystow
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Czyli żadne rozwiązanie nie jest do końca dobre..

Dlatego jak widzę sporo osób korzysta jednak z ACR - idziemy na kompromis ale w zamian zyskujemy czas na drapanie małżonki po głowie..

Trochę się pośpieszyłem i mam już wywołane NEF'y, więc po prostu wybiorę ewentualnie co lepsze ujęcia i jeszcze raz je wywołam wraz z korektą Control Pointem. Pozostałej części potrzebne jest na szczęście tylko drobne kadrowanie.

Lecę obrabiać, bo jutro 3 tydzień mija od imprezy a zdjęć brak . Ale tak to jest jak ma się czas dopiero od 23.. Na szczęście fotografowałem dla własnej przyjemności więc nie ma dedline'u.

PS. wyrzekanie fotografom, że chcą kupę kasy za 3 godzinki pstrykania, nie biorąc pod uwagę ile pracy pozostaje w domu, jest wielką dziejową niesprawiedliwością.

Domyślnie

Ja wolam wiekszosc nefow i kadruje w lightroomie, bardzo szybko to idzie w porownaniu nx-em potem ew. Male poprawki w ps-e
    ps. Podziwiam kolegow ktorzy potrafia dopracowac histogram w puszce i oddac fotki bez poprawek ale to wyzsza szkola jazdy. Pzdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robi1021 Zobacz posta
    Podziwiam kolegow ktorzy potrafia dopracowac histogram w puszce i oddac fotki bez poprawek ale to wyzsza szkola jazdy.
    Ja takich fotografow slubnych nie znam - takich, ktorzy oddaja zdjecia bez grzebania w PSie. Ba, sadze nawet, ze tacy nie istnieja Mowa oczywiscie o dobrych fotografach slubnych.

PS.
    Poprawnie naswietlone zdjecie (czyli jak to nazwales "dopracowany histogram") to dopiero baza wypadowa do dalszej pracy w programie graficznym.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Jeśli chodzi o odczyt ustawień z puszki, zrezygnowałem z NX-a kiedy Adobe udostępniło profile. Patrząc subiektywnie, najwygodniej obrabia mi się Nefy w Lightroomie. Idealna jest dla mnie opcja dalszej obróbki zdjęcia w CS3 z zachowaniem zmian wprowadzonych w LR.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ja takich fotografow slubnych nie znam - takich, ktorzy oddaja zdjecia bez grzebania w PSie. Ba, sadze nawet, ze tacy nie istnieja
    owszem tacy nie istnieją...to wprost mordowanie przyszłych zleceń...

a co do tematu, ja tam uznaję tylko rawy niezależnie od tego jak się one nazywają i jakoś tam sobie z nimi radzę w LR i PS'ie. Ciśnienia na NX nie mam (cierpliwości też)

Domyślnie

Hm. Moim skromnym zdaniem profile w LR czy ACR roznia sie i to dosc znacznie od tych z NXa, zwlaszcza kolorystycznie. Trzeba sie troche nameczyc, zeby wyciągnąć podobne kolory jak sie widziało przeglądając zdjęcia w puszcze.

Zawsze zostaje takie rozwiązanie (jeśli dysponujesz oboma programami):

Otwierasz NEFa w NX'ie, zapisujesz go jako TIFF, który jest formatem bezstratnym i tego TIFFa edytujesz w PSie, mająć jako obrazek wyjściowy zdjecie z wszystkimi ustawieniami puszki, na którym możesz sobie spokojnie operować, nie martwiąc sie, ze jakość zdjec na tym ucierpi.
    ef-ixy, de-ixy plus pare gratow starszych ode mnie.
    tomaszpietrek.carbonmade.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów