Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Wirtualny spacer

Witam, może ktoś temat przerabiał. Idzie mi o to, jak obfocić najlepiej miejsce, które później przerobię na wirtualny spacer. Idzie mi np. o zabudowę na rynku, czyli stoję w punkcie centralnym i ...
    Za wszelkie porady wielkie dzięki A, najbardziej zastanawia mnie foto pod stopami.
    DZIĘKI z góry

Domyślnie

Obfocić tak, żeby program to poskładał sam bez błędów

Przy pełnym 360 trzeba się już trochę pobawić, statyw, głowica panoramiczna i coś bardzo szerokiego, najlepiej fish (18mm na cropie też można ale prawdopodobieństwo że coś się skopie jest spore). Oczywiście M, stały WB.
    Najwięcej zabawy jest właśnie z podłogą a to tylko dlatego, że siłą rzeczy nie da się tego zrobić ze statywu i automatyczne łączenie odpada. Popróbuj najpierw bez podłogi, i tak zostaje tylko takie małe czarne kółeczko do zaklejenia np. logo.

Gdybyś robił 'płaską' panoramę, czyli tylko obrót dookoła to spokojnie możesz nawet z ręki próbować.

Domyślnie

Heh, mam sigme 10-20 3,5 więc chyba się nada. A fotki mają mieć jakąś lepszą zakładkę? Nie robiłem ani panoram jeszcze, ani tym bardziej 360. No ale chce się pobawić

Domyślnie

sigma 10-20 na 10 da sie spokojnie, musisz wyznaczyc punkt nodalny zeby program Ci poskladal bez bledow, i w zwiazku z tym przydala by sie nawet najprostrza glowica panoramiczna pozniej tylko tak z 6 lub 8 ujec dookola plus zdjecie zenitu i nadiru (czyli niebo i podloga) i skladanie w programie

Domyślnie

Zanim dojedzie do Ciebie głowica możesz sobie poćwiczyć bez góry i dołu z ręki. Wystarczy otwarta przestrzeń, tak, żeby nic nie sterczało zbyt blisko. Zakładka im większa, tym łatwiej poskładać ale nie ma co przesadzać. Później już tylko poskładać, ja uparcie polecam darmowy Hugin.

Przy próbach najlepiej ustaw sobie JPG Fine S lub M - to i tak tylko do nauki a program nie będzie się pocił z wielkimi plikami.

Domyślnie

mysle, ze chodzi ci o cos takiego

http://www.panoramy360stopni.pl/wycieczki.html

albo

http://www.panoramy360stopni.pl/

i zapytaj kolegi Raulo moze cos pomoze
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

Jak chcesz wirtualny spacer 360 180 to rady masz wyzej i inaczej sie po prostu nie da.

Domyślnie

Skoro podlinkowano moją stronkę to się wypowiem.

W zasadzie każdym szkłem zrobisz zdjęcia do pokrycia sfery. Problem jedynie w ich ilości. Im węższe szkło tym więcej zdjęć.
    Co do nadiru to faktycznie był to problem. Natomiast ja w chwili obecnej robię go ze statywu ! Jest na to bardzo prosty sposób o ile podłoga jest płaska bez jakiś wystających elementów.
    Jeśli nadir jest skomplikowany to pozostaje zwyczajnie żmudny retusz, ale w większości przypadków wystarczą ujęcia ze statywu. Jeśli nie robisz wielokrotnej ekspozycji lub nie stosujesz długiego czasu to z powodzeniem zrobisz nadir z wyciągniętej do przodu ręki.

Co do ilości zdjęć i zakładek.
    sigma 10-20 na ogniskowej 10 na DX czyli tak na prawdę 15mm potrzebuje optymalnie 8 ujęć co 45 stopni.
    Ostatnio edytowane przez Raulo ; 18-02-2010 o 16:46
    D800 | N24-70 | SB900 |

Domyślnie

No serdeczne DZIĘKI!!! Będę działał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów