Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Post Ptaki wodne zimą

Te zdjęcia były już robione lustrzanką zamiast kompaktem i mam nadzieje, że wypadają lepiej choćby technicznie. Aparat to alfa 380, na szczęście miałem możliwość pożyczenia od kolegi co doprowadziło to kompletnego zrażenia się do lustrzanek tej firmy (straszne szumy przy dużych czułościach)

1

2

Oszczędny w słowach Awatar M@rian
    Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

Ciemno na jedynce jak i dwójce. Jak dla mnie zwykłe pstryki najlepiej schować do szuflady i nie pokazywac na forum.
    Nikon D90, N 50mm 1.8 D, N 55-300, T 28-75, T 70-200, SB600

Domyślnie

Ale co dokładnie jest nie tak poza tym że jest ciemno? Kiepski kadr czy co? Proszę o krytykę z wyjaśnieniem.

Domyślnie

A poza tym to jestem amatorem i wypadałoby napisać co jest nie tak zamiast po prostu krytykować. Chciałbym wyciągnąć jakieś wnioski na przyszłość. Nie wrzucam tu zdjęć żeby usłyszeć pochwałę albo naganę. Ja chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się co robię nie tak. Jakie techniczne błędy popełniam, czy obiekt jest po prostu nudny, czy może kadr nie taki, albo ujęcie beznadziejne. Że jest źle to ja też komuś mogę napisać bez wyjaśnienia. Nie chcę się tutaj z nikim kłócić ani kogoś obrażać, ale naprawdę prosiłbym o bardziej wyczerpujące odpowiedzi. Chce mieć jakiś materiał na poprawę, a nie na zniechęcenie do fotografii. Z góry dziękuję.

Domyślnie

Jak kolega prosi to napiszemy co nie tak!!
    1. zdjęcie ciemne,kadr nudny,bałagan w kadrze, nie ma na czym oka zawiesić!
    2.Tu juz ciekawiej kadr da się przeżyć niestety obiekt niezbyt ciekawy może nie tyle co ciekawy ale trudno zrobić ciekawe zdjęcie pospolitego ptaka!!

Domyślnie

Niezbyt ciekawe te fotki. Technicznie - na początek razi kadr i perspektywa.

Domyślnie

ale dwójka jest całkiem zabawna
    Naucz się czytać

Domyślnie

I o takie odpowiedzi mi chodziło. Dzięki. Szkoda, że w innych tematach nie dostaję takich konkretów...

Domyślnie

Jestem wprawdzie lajkoniekiem ale w/g mnie dwójka jest znacznie lepsza na pierwszym wydaje mi się że panuje bałagan.
    Nikon D90 | Σ10-20/4-5.6 | N18-105 | N50/1.8 | N75-300 | SB900 | MC-DC2 | ML-L3 | Case Logic SLRC 4 | Benro Beyond Z40 | Canon PowerShot A80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arttie Zobacz posta
    Jestem wprawdzie lajkoniekiem ale w/g mnie dwójka jest znacznie lepsza na pierwszym wydaje mi się że panuje bałagan.
    Autor zdjęcia mógł to trochę poprawić poprzez zwiększenie otworu przysłony (zmniejszenie GO) i wyostrzenie na środkową kaczkę.
    Choć i tak jest ciasno... (brak przestrzeni do oddychania tym kaczkom).
    Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów