Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: ziarno w D90

Domyślnie

Nie jestem szumofobem, więc dla mnie jakość zdjęć na iso 1600 jest bardzo dobra (zdjęcia robione na kręgielni i innych niezbyt jasnych miejscach). Więcej jak 1600 iso nie używam. Widziałem zdjęcie zrobione D90 na max. iso w jednej z galerii handlowych w Białymstoku i poziom szumów był (jak dla mnie) całkowicie akceptowalny.
    Były: Nikon D80, D90, N 18-105 VR; N 50/1.8D; N 105 2.8, N 35 1.8G, SB 900
    Panasonic GX 1, P 14-42,
    Olympus E-PL5, O 14-42 1.3,5:5,6 II R, O 40-150 1.4:5,6 R, O 45 f 1.8
    Jest: Fuji X-T10, Fuji X-T30II, F 15-45, F 35 1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chilon Zobacz posta
    Czy ziarno generowane przy wyższych ISO w D90 jest podobne do tego z D70s?
    To D90 i D70s generuja ziarno?
    A jak to sie obiawia?

A tak serio, to nie mylcie ziarna (które powstaje na kliszy) z szumem sygnałowym, który jest generowany przez zbyt mocny sygnał na matrycy (czy jakoś tak).

Ziarno - analog
    Szum - cyfra

To taj jakbyś zapytał ile benzyny spala diesel na 100/km.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

To całkiem niezłe porównanie-i jedno i drugie to paliwo.Tak jak szum i ziarno to swego rodzaju zakłócenia obrazu.Nie widzę nic niestosownego w nazywaniu szumu ziarnem.Efekt wizualny jest przecież bardzo podobny.Oczywiście jeśli ma się świadomość czym się różnią.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    To całkiem niezłe porównanie-i jedno i drugie to paliwo.Tak jak szum i ziarno to swego rodzaju zakłócenia obrazu.Nie widzę nic niestosownego w nazywaniu szumu ziarnem.Efekt wizualny jest przecież bardzo podobny.Oczywiście jeśli ma się świadomość czym się różnią.
    E... węgiel to też paliwo, a polonez na nim nie pojedzie
    Ziarno to nie zakłócenia obrazu lecz jego niedoskonałość (kryształek srebra na tyle duży, żewidoczny gołym okiem).
    Ja bym ziarno porównał bardziej do rozdzielczości (gęstości optycznej) obrazu.

Szum jest generowany i jest efektem ubocznym, a ziarno jest na kliszy jest jej istotą (a raczej częścią składową).

Tak czy siak jedno może być trochę podobne do drugiego jak Chińczyk do Japończyka, czy Prezydent do poprzedniego Premiera. Jeden jest inną osobą i drugi jest inną. Niemal pod każdym względem się różnią, a ludzie często ich mylą (tak jak ziarno i szum).
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Ale i jednego i drugiego można nazwać Kaczorem ,prawda?

Głupia ta dyskusja,ale...I szum i ziarno to efekty uboczne technologii otrzymywania obrazu.Ziarno nie jest istotą kliszy,tylko nieuniknionym "zabrudzeniem" (czy jak wolisz-niedoskonałością) obrazu,dokładnie jak szum.A że niektórzy je polubili i twórczo wykorzystują to już zupełnie inna sprawa.Tak samo można wykorzystywać szum elektroniczny.Co do węgla - ślady pędzla na obrazie olejnym to też zakłócenie obrazu,ale z zupełnie innej parafii,więc po co mieszać gatunki.Jakbyś upłynnił węgiel to i Poldek by na nim poszedł.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 03-03-2010 o 02:37
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    Ale i jednego i drugiego można nazwać Kaczorem ,prawda?
    Hjehje dokładnie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów