przeanalizowałem wszystkie zdjecia i obydwa obiektywy mają zakres którego najczęściej używam. Do tego na pewno będe podłączac jupitera 37a. Podstawowe pytanie czy to swiatło w 16-85 naprawdę jest uciążliwe?
Szukaj
przeanalizowałem wszystkie zdjecia i obydwa obiektywy mają zakres którego najczęściej używam. Do tego na pewno będe podłączac jupitera 37a. Podstawowe pytanie czy to swiatło w 16-85 naprawdę jest uciążliwe?
jako obiektyw na wakacje, wypady i weekendy jest moim zdaniem świetny - VR nieco rekompensuje ciemnotę.
D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800
a jako obiektyw na początek przygody z lustrzankami cyfrowymi do użytku w każdych okolicznościach przez przynajmniej 2-3 lata?
to zależy. dla mnie ten właśnie jest lepszym wyborem - robię głównię przyrodę, krajobrazy itede, natomiast jeśli potrzebujesz światła, to może zastanów się nad T/S 17(-50
D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800
Miałem ten sam problem i te same dygresje typy było kilka nikkora 18-105, 18-70, oraz 16-85 brałem też pod uwagę sigmę 17-70 oraz tamrona 17-50 wybór wcale nie jest łatwy a i ceny nieco rożne.Wybrałem 16-85VR nikon jest dla mnie
nowością poprzedni system jaki używałem to Konica Minolta i tak podstawowym używanym prze zemnie szkłem było 24-105 3,5-4,5 ale czasem brakowało mi szerokości szczególnie w pomieszczeniach. te 16 mm jest duzym plusem.
za duży wybór nie lubie tego. Biorąc pod uwagę że będę kupować sprzęt za jakieś 3 miesiące to pewnie jeszcze kilka razy zdanie zmienie ale chyba na początek 18-105 do nauki a potem coś solidniejszego. chociaż właśnie kusi ten szeroki kąt 16. a jak wypada w nich prędkość ostrzenia?
Mogę wypowiedzieć się jedynie w kwestii N 16-85 VR jest przyzwoita bynajmniej mnie w zupełności zadowala.
Oba obiektywy są oparte o tej samej klasy USM więc większych różnic w prędkości nie ma. 18-105 działa całkiem szybko, wystarczająco szybko do amatorskich zastosowań.
16-85 śmiga jak królik po koksie ;o)
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
EDIT: miałem na myśli SWM a nie USM oczywiście
Królik po koksie![]()
Skontaktuj się z nami