Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: d90 + 16-85

Domyślnie d90 + 16-85

Witam wszystkich. mam pytanie czy warto dokładać do tego szkła z d90? Przymierzam się do tego sprzętu ale nie mogę się zdecydować na szkło. Na początek potrzebny mi obiektyw do krajobrazów i ew. jakichś portretówek

Domyślnie

Jak na początek zupełności wystarczy. Apetyt Ci urośnie w miarę jedzenia.
    Nikon D80 + D40x S17-70 N18-55 N35 N55-200 S70-300 SB600 Lowerpro Flipside 400AW

Domyślnie

to najlepszy kit DX Nikona - używałem go 1,5 roku - polecam do D90

Domyślnie

a co z 50 1.8 i 18-70? wg testów 50 jest bardzo dobra ale nie wiem czy to wystarczy na początek. a 18-70 podobno kostrukcyjnie nie jest najlepszy. Moze jacyś ich użytkownicy są w stanie doradzić? Bo 16-85 jednak kosztuje całkiem sporo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymoniak Zobacz posta
    a co z 50 1.8 i 18-70?
    Na początek potrzebujesz zooma jako podstawę, stałkę i tak kupisz.
    Jak papier nie jest problemem to kupuj 16-85 lub jak chcesz taniej to 18-105 i zostaje na stałkę.
    18-70 nie ma VR ale szkło dobre.
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Widzę że używasz 18-105. trochę mnie do niego zniechęca ten plastikowy bagnet.

Domyślnie

Widzę że używasz 18-105. trochę mnie do niego zniechęca ten plastikowy bagnet.
    To nie jest problem ten plastikowy bagnet, mój miał ponad rok jak go sprzedałem, owszem dbałem o niego, ale nie było tak że był cały czas zapięty na body, zmieniałem go często, teraz znajoma go katuje, czasem sam nawet go jeszcze pożyczam i bagnet wygląda dalej jak nowy.

Wracając do 16-85 - jeśli uważasz że w najbliższych kilku latach nie będziesz zmieniał szkła na coś jaśniejszego itp, to go weź, bo na pewno mechanicznie jest lepiej wykonany i teoretycznie powinien wytrzymać więcej, ale jeśli planujesz się rozwijać to weź narazie 18-105 - tanim kosztem będziesz miał świetny obiektyw, na którym nauczysz się dobrze focić, dowiesz się jakie ogniskowe najbardziej ci odpowiadają, co będzie przydatne później przy wyborze stałki; no i a jak uznasz że Ci już nie wystarcza to spokojnie go sprzedaż i w sumie wiele nie stracisz. Na 16-85 tak łatwo już kupca nie znajdziesz To tak IMO

Domyślnie

ale co do 16-85 to widzi mi się ten szeroki kąt i ta jakość. bo mimo wszystko 18-105 mechanicznie jest gorszy a ja stawiam na jakość też. Wiem ze jest ciemny ale czy to aż tak bardzo przeszkadza? 18 ma takie samo światło z tego co wiem. a co do ogniskowych to może znacie jakiś program do analizy exif pod względem ogniskowych ?

Domyślnie

Opanda Exif i wszystko...poszperaj w sieci, mozna sciagnac.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Opanda Exif i wszystko...poszperaj w sieci, mozna sciagnac.
    ehhhh czytanie ze zrozumieniem się kłania....

a co do ogniskowych to może znacie jakiś program do analizy exif pod względem ogniskowych ?
    Exposure Plot - http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html
    pokazuje najczęściej używane ogniskowe, ISO, przysłony, czasy - cała statystyka, mnóstwo wykresów itp etc.
    Nikon FX

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów