Jakbys dokladniej poczytal ten watek to bys wiedzial, ze kolezanka ktora pytala tutaj ma D70 - czyli crop 1.5x, czyli inny kat widzenia niz na filmieZamieszczone przez Redskull
![]()
Szukaj
Jakbys dokladniej poczytal ten watek to bys wiedzial, ze kolezanka ktora pytala tutaj ma D70 - czyli crop 1.5x, czyli inny kat widzenia niz na filmieZamieszczone przez Redskull
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi
no ja tez staram sie czytac dokladnie i na moj rozum, to kat widzenia wyrazany jest w stopniach...Zamieszczone przez Sylwiusz
![]()
pewnie o to chodzi redskull'owi![]()
Tam czepiacie sie. Napisalem "kat widzenia 270 mm" - prosty skrot myslowy - "kat widzenia obiektywu 270 mm". Mam Wam wykladac do bolu kawe na lawe, czy jestescie troche inteligentni i przytomni?Zamieszczone przez matej
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
@Sylwiusz
Przeczytalem watek dokladnie. Poprostu nie wiem co to jest ten kat! Nie zarzucam Ci niczego, chcialem sie dowiedziec o co biega! Dla mnie kat widzenia obiektywu to jest np to ile widzi w plasczyznie poziomej... czyli 270mm to byloby prawie dookola(mysle sie?!?!)
Jesli mozesz to sie nie obruszaj, tylko wytlumacz nak chlopu na miedzy
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Ehm... dokladnie mialem na mysli kat widzenia TAKI JAK w obiektywie o ogniskowej 270 mm, co jest nierownoznaczne z katem widzenia 270 stopni o czym Ty teraz napisales. A kat widzenia w szkle o ogniskowej 270 mm wyniesie okolo 9 stopni. Mam nadzieje, ze przystepnie to teraz wytlumaczylem?Zamieszczone przez Redskull
Pozdrowienia
Sylwek
OOOOOOOO YESSSMEA CULPA. Teraz redskullik zaczail
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Ufff, a juz sie balem, ze za bardzo namotalemZamieszczone przez Redskull
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
Jeszcze nie maZamieszczone przez Sylwiusz
![]()
Ale planujesz miec i uzywac ze szklem macro, prawda?Zamieszczone przez alahari
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
O tak![]()
Kwestia długości ogniskowych - wydawało mi sie, ze im dłuzsza tym lepsza (i droższa), ale tez im dłuższa, tym mniejsza GO, a zatem trzeba przymykać mocniej przysłone i tracić światło... Zbyt krótka ogniskowa wiaze sie jednak ze zbyt bliskim podchodzeniem, a tym samym ze straszeniem robaczka i ew. zasłonięciem światła z zewnatrz. Reasumujac: chyba najrozsądniejszym wyjsciem jest ogniskowa o długości 100 (czyli Nikkor 105 mm
)?
![]()
Skontaktuj się z nami