Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: lampa do werry

Domyślnie lampa do werry

nie wiem czy nie popełniam teraz przestępstwa w Waszym mniemaniu, ale nie wiem gdzie sie udac z moim skarbem-problemem!
    odziedziczyłem po dziadku (albo nawet dalej idąc drabinką pokoleń!) werrę! najprawdopodobniej jest to Werra Matic. ale pewności nie mam! Jako, że pociąga mnie fotografia (a nie mam o niej zbyt wielkiego pojęcia!) chciałbym zacząć swoją przygodę właśnie z tym aparatem... Ma duszę! Po wywołaniu jednej kliszy, okazało się, że zdjęcia są najprawdopodobniej źle zrobione - za małe oświetlenie! tutaj rodzi się pytanie: jaką lampę błyskową mógłbym zakupić, aby wszystko razem współgrało?!

Za wszelkie informacje dziękuję, a za temat przepraszam (nie mam pojęcia gdzie go umieścić!)
    pozdrawiam

Domyślnie

Lampa nie jest przeważnie potrzebna. Nie wiem czy ten aparat ma wbudowany światłomierz ale jeśli tak i jeśli z niego kożystałeś to najprawdopodobniej jest rozkalibrowany (lata robią swoje).

Jedną z opcji, chyba najtańszą i w miare łatwą, jest zewnętrzny światłomierz (np. Leningrad z allegro ~45zł).
    Lampy radze nie używać dopuki nie opanujesz aparatu bez flesza.
    Poza tym radze przeczytać jakąś książkę o fotografii, bo sam światłomierz nie zrobi za nas wszystkiego (np.Szkołe fotografii National Geographic).

Pozdrawiam.

Domyślnie

Hmmmmm...
    Aparat ma wbudowany światłomież, ale co do jego sprawności pewny byc nie mogo! Mam również światłomież Leningrad, ale z niego nie korzystałem bo to już "wyższa szkoła jazdy" (czy jest sprawny tez nie wiem!) zamierzam zanieść ten aparat do jakiegoś fotografa, żeby go przejżał (ewentualnie nasmarował, naprawił!), bo niestety w mojej mieścinie (w Jarocinie) nie ma chyba żadnego "naprawiacza"
    moze to coś pomoże!
    a co do książki, to z pewnością nad tym pomyslę!!

Domyślnie

heh

właśnie spojżałem an stronke Nationala i pooglądąłem poradniki dot. fotografowania!
    całkiem ładne ceny! za same podręczniki musiałbym dać jakies 300 zl, a nadal nie będe miał pewności czy się do tego nadaję! ale warto to przemyśleć...

tylko czy przy takim sprzęcie jest sens? jest strasznie stary i nie wiadomo czy wszystko jest z nim ok!:/ co sądzisz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MamuciManiak
    kożystałeś...dopuki
    Cytat Zamieszczone przez abc55555
    światłomież...przejżał...spojżałem
    Ręce po prostu opadają, a może to są te (jak ktoś wcześniej napisał) "fantazyjne neologizmy", których "monstrualną ilość generuje internet"?
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

sorry za błędy...
    aż mi teraz głupio...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MamuciManiak Zobacz posta
    zamierzam zanieść ten aparat do jakiegoś fotografa, żeby go przejżał (ewentualnie nasmarował, naprawił!)
    Znalazłem w sieci coś takiego
    jeśli to ten to obawiam się,że naprawa/przegląd przekroczy wartość aparatu.Jeśli chcesz zainteresować się fotografią nie lepiej przeznaczyć fundusze na zakup jakiegoś korpusu nikona np. F50 można już dostać za 150zł.
    Co do błędów naświetlenia tym aparatem prawdopodobnie światłomierz jest rozkalibrowany,jak widze jest to światłomierz selenowy (taki sam jak leningrad) a te z czasem się wyczerpują/zużywają.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

wiec tak! wizualnie są prawie identyczne, z wyjątkiem napisu! u mnie jest sama Werra, a na tym zdjęciu Werra Matic!:/
    ten moj to z pewnościa zadna werra z serii I-V!

Domyślnie Światłomierz

Piszę z pamięci - mój dziadek miał identyczny aparat... Eh, to se ne wrati.

Te aparaty mają chyba selenowe światłomierze, które po latach po prostu się zużywają. Obawiam się, że mogą być nie do skalibrowania. Ktoś kiedyś w Warszawie wstawiał w ich miejsce jakieś inne.

Myślę, że najprostszym rozwiązaniem będzie po prostu kupno jakiegoś prostego światłomierza, no i nauczenie się pomiaru światła "na pamięć" - poczynając od zasady "pełne słońce f16". (sunny f16 rule).

PZDR

Paweł
    Fiat Lux

Domyślnie

czyli z tych odpowiedzi można wywnioskować, że ta maszynka najlepiej będzie działać jako ozdoba na półce choćby ze względów na walory emocjonalne?!

a jaki polecacie aparat? do amatorskiej pracy, wygodny, dobry, niezawodny i niedrogi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów