Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Domyślnie

Władco - ja juz mam u Admina przyspieszony kurs w przyszlym tygodniu - co wyjdzie to wyjdzie - moze bedzie lepiej

mialem jednak na mysli to co tez sam wlasnie powiedziales - wszyscy chca juz teraz - a tu trzeba ciwiczyc cwiczyc focic i focic - jedna sesja na kursie u admina nie wystarczy

skompletowanie dobrego portfolio to nie wycieczka do marketu po bulki i piwo - troche to potrwa

pozatym zawsze mozna zrobic lepsze zdjecia
    parafrazujac twoja sygnaturke - zawsze moze byc lepsze swiatlo
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 16-11-2006 o 11:35

Domyślnie

koleżanki z klasy (roku). Zrobisz jednej i drugiej dobre zdjęcia, to się dowiedzą i inne dziewczyny, bo to plotkary i niedługo będzie wiedziała cała szkoła (uczelnia). A jak nie bedzie wiedziała - to powiedz zaczepionej dziewczynie by się spytała iksińskiej, bo ona miała zdjęcia wczesniej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

kolezanki z roku na uczelni technicznej ? LOL ROTFL WOOT !! :]]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    kolezanki z roku na uczelni technicznej ? LOL ROTFL WOOT !! :]]
    Trudny temat, ale tym bardziej warty zmierzenia się z nim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    Władco - ja juz mam u Admina przyspieszony kurs w przyszlym tygodniu - co wyjdzie to wyjdzie - moze bedzie lepiej

mialem jednak na mysli to co tez sam wlasnie powiedziales - wszyscy chca juz teraz - a tu trzeba ciwiczyc cwiczyc focic i focic - jedna sesja na kursie u admina nie wystarczy

skompletowanie dobrego portfolio to nie wycieczka do marketu po bulki i piwo - troche to potrwa

pozatym zawsze mozna zrobic lepsze zdjecia
    parafrazujac twoja sygnaturke - zawsze moze byc lepsze swiatlo
    Portfolio to coś co stale sie powieksza. Nie da się go skompletować raz i zamknąć sprawe. Jedne zdjęcia przestana Ci sie podobać, bedziesz dokładał nowe realizacje. Na poczatek możesz mieć w nim nawet zdjęcia pejzarzy, wnetrz, martwych natur. Nie musisz mieć portretów. Wystarczy, ze dziewczyna zobaczy, że umiesz i robisz ciekawe zdjęcia, że naprawde fotografujesz. Musisz mieć jakis pomysł na sesje, aranzacje co ja zaintryguje, wzbudzi zaufanie, że wiesz o czym mówisz.

Domyślnie Odp: Problem z modelkami

Moje pierwsze zdjęcia ludzi to właściwie przypadkowe zdjęcia znalezionym w szafie zenitem, zdjęcia zrobione dzieciom starszej siostry. Potem gdy odebrałem je z labu stwierdziłem - kurcze flaczek, ale zajawka! Będę robił zdjęcia! A potem pierwsza modelka - moja najlepsza przyjaciółka, która do tej pory użycza mi wdzięków gdy mamy czas i natchnienie (jakkolwiek to brzmi :P )

A potem wystarczy pokazać innym. Nie trzeba mieć (od razu) własnej strony na własnej domenie, wystarczy konto na oph, plfoto, etc...

Swoją drogą, czy ta dyskusja jest NA PEWNO w dobrym dziale??!! <rotfl> - te modelki to bardziej sprzęt, czy akcesoria? A może od razu CIEMNIA

Jeszcze tak mi przyszło do głowy, że w sumie jak człowiek patrzy na takie fotki.pl, grona, znajomych, nasze klasy - całą masę wszystkich serwisów takich czy siakich, które w co najmniej 70% opierają się na tym żeby wstawić jak najaatrakcyjniejsze zdjęcie - aż dziw bierze, że te wszystkie laski i laseczki nie powpadały na pomysł, żeby sobie zrobić ciut bardziej profesjonalne zdjęcia.

Nie wiem jak to jest "abroad", na wschodzie, zachodzie, północy i południu ale u nas fotograf to sie kojarzy z legitymacją, komunią, ślubem i zdjęciem nagrobnym ;/ To dziwne, bo jeśli masa... nie, nie masa, wszystkie dziewczyny wydają grubą forsę na kosmetyki, tipsy, solaria, ciuchy, buty, torebki, fryzjerów i co tam jeszcze, to czy takie (przykładowe) 50 pln dla znajomego, albo człowieka z ogłoszenia który zrobi świetne zdjęcie to naprawdę wydatek nie do przeskoczenia? A przecież znam nie jedną niewiastę i każda ma gdzieś tam w główce jakieś swoje wymarzone zdjęcie. Tylko "nie ma kto zrobić".

Jakoś tak ludzie podchodzą do tego, że fotograf to ten co ma studio na rogu i tam chodzę jak muszę wyrobić nowy dokument, a na strony które odwiedzają tabuny ludzi - wrzuca się zdjęcia na tle drzwi od kibla... (http://fotkapeel.pinger.pl/ <- zacny zbiór przykładów, ale nie oglądajcie przed obiadem)

Problem jest znany, sam miałem Wiem, że boli. Chciałoby się sfotografować dziewczynę, ma się w bańce pomysły a nie jest tak prosto znaleźć modelkę... U mnie to było tak, że zacząłem jako fotograf muzyczny, koncertowy. Łaziłem na chyba wszystkie metaluszne koncerty w Warszawie, wysyłali mnie w rozjazdy po całej Polsce... Poznawałem masę ludzi. Potem, kiedy chciałem już zająć się fotografią portretową, pokazałem paru koleżankom, co zrobiłem na koncertach (być może pomógł fakt, że te dziewczyny to w większości twarze widywane na każdym gigu I powiedziałem, że chciałbym spróbować zadziałać w portrecie. A, że na dziewuszki trafiłem fenomenalne, to przez następny rok sfotografować mi się udało chyba każdą interesującą kobietę (hej, w sumie facetów też fotografowałem... w swoim otoczeniu koleżeńskim I już... Potem poznałem sporo potencjalnych modelek w czasie obsługi foto warsztatów tańca współczesnego, następnie odkryłem portale dla fotomodelek i... z górki.

Moja rada? Nie spinaj się, nie pozuj. Powiedz otwarcie dziewczynie, której chciałbyś zrobić zdjęcia, że zaczynasz. Że nie wiesz za bardzo, o co w tym chodzi, ale chcesz spróbować. Zaproś ją do parku, idźcie razem na spacer i rób zdjęcia. Najlepiej zacznij od znajomych/przyjaciół, oni dadzą ci największy kredyt zaufania.

Powodzenia Jest prościej, niż myślisz.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Cytat Zamieszczone przez Nikopol Zobacz posta
    JNie wiem jak to jest "abroad", na wschodzie, zachodzie, północy i południu ale u nas fotograf to sie kojarzy z legitymacją, komunią, ślubem i zdjęciem nagrobnym ;/
    To i tak nieźle. W Anglii fotograf = perwers. O ile nie robi ślubów, oczywiście, bo wtedy uznawany jest za dziwaka. Metoda rekrutacji "ulicznej" modelek, sprawdzona w Polsce, tu nie działa. Można szybko zarobić po buziaku. Z piąchy.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Heh, to miło, że tak stary wątek jeszcze żyje na forum Nie wiem skąd wzięła się ta kategoria.. pamiętam, że zamieszczałem w "fotografia - tematy ogólne"! Ponieważ wyszło, jak wyszło, to proponuję zaklasyfikować modelki do "akcesoriów"

Faktycznie: dziwny jest stosunek Polek/Polaków do zdjęć.. ale cóź zrobić?

Aha... mój problem jest nieaktulany Może ta dyskusja przyda się komuś innemu.
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów