Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Talking Problem z modelkami

Witajcie!

Chciałbym podzielić się z Wami problemem, który mnie dręczy. Nie mogę sobie z nim poradzić, powiedzcie proszę, czy macie jakieś swoje sposoby, rady dla mnie.

Bardzo interesuje mnie fotografia portertowa. Ale mam problem...no właśnie...z modelkami. Jestem człowiekiem młodym (mam 20 lat, studiuję). Do zdjęć wybieram modelki, które według mnie mają "coś" w sobie. Nie interesuje mnie obiektywne ukazanie ich piękna, tylko moja subiektywna interpretacja pewnych cech (w tym oczywiście i urody).
    Problem polega na tym, że właściwie każda dziewczyna, której proponuję sesję, nie bierze na serio tego, co chcę zrobić, czyli stricte sfotografowania jej. Zwykle zdarza się tak, że zaproszenie na zdjęcia jest przez nie traktowane, jako podryw. Problem jest generalnie bardzo zabawny, ale mnie już to nie bawi.

Czy też miewacie takie problemy?

Pozdrawiam,
    Mateusz.
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

Załóż sobie portfolio złożone z najlepszych zdjęć w formcie A4. Może tez być prezentacja w laptopie. Około 10-15 zdjęć. Wiem, ze nie sposób mieć te materiały zawsze przy sobie. Ale lepiej przy rozmowie móc udowodnić, że chodzi o zdjęcia i że jesteś dobrym fotografem.
    Lepiej proponowac zdjęcia osobie, którą się widziało co najmniej kilka razy. Czasami ta zaczepiona w klubie (są "dziwne" światła) czy na ulicy na kolejnym spotkaniu prezentuje sie wiele gorzej i nie miałbyś jej już ochoty fotografować.
    Jak się widzisz z kimś kilka razy, to kiedyś spotkacie się jak bedziesz miał portfolio ze sobą.
    Jeżeli nie masz jeszcze zdjęć do pokazania - to masz problem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

...a może jesteś zbyt przystojny i dlatego Ci nie wierzą i nie interesuje ich Twoja foto-propozycja
    Mówię całkiem serio...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Jacku - dziewczyny, którym proponuję zdjęcia są przeważnie moimi znajomymi. Wiedzą też, że robię zdjęcia. Zwykle miały już okazję je oglądać.
    "Dziwne światła"? Po alkoholu nie proponuję zdjęć

Odie83 - nie wiem chyba, co one we mnie widzą Jestem raczej przeciętny.
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

"dziwne światła" - tak jak to na dyskotekach - czerwone, żółte podświetlenie i wygląda się inaczej. Często ubrana bardziej sexi. A następnego dnia, już w sweterku - szara myszka.

nie wiem w czym problem, skoro widziały zdjęcia i wiedzą o co chodzi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja właśnie też nie wiem, o co chodzi! Proponuję też często udział w sesji osoby trzeciej, żeby jeszcze bardziej uwiarygodnić, że chodzi mi o zdjęcia. Mówię np. "weź ze sobą koleżankę/siostrę..., pomoże mi przy zdjęciach i Tobie wyluzować się...bla, bla, bla", a dziewczyny czają się, jakby zamiast rzeczowej propozycji słyszały oświadczyny
    fanaberiafoto.eu

Talking

Cześć,
    Też mam podobne "problemy". Ale może warto spojrzeć na to jako na zaletę ? Zapraszasz na sesje raczej ładną dziewczyne, takze co stoi na przeszkodzie, żeby poznać się z nią "bliżej" ?
    Trzeba to wykorzystać, a nie patrzeć na to jak na wadę!!!
    Pozdrawiam
    D300 + S 10-20 | T 17-50 2.8 | T 90 2.8 | S 70-200 2.8 | SB-800 | SB-600 | Cokin Hitech 0.6 1.2 |
    LowePro CompuTrekker AW
    http://submit.shutterstock.com/?ref=64681- zarabiaj na zdjęciach!

Domyślnie

Zauważyłem potencjał tkwiący w tym problemie

Ale na dłuższą metę jest to denerwujące.
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    To mów im że jesteś pedałem
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów