Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Zawsze mi się wydawało że RAW jest nieprzetworzony - po prostu liczby zarejestrowane przez komórki matrycy i nic wiecej - całość przetwarzania (demozaikowanie, balans bieli, i co tam jeszcze trzeba) odbywa się programnie typu LR czy coś podobnego. Oczywiście zapamiętywane są ustawienia korpusu a nawet podgląd w postaci jpega generowany i zapisywany razem z danymi z matrycy żeby LR lub inny odrawiacz mógł wyprodukować "standardowe" wywołanie.
    Oczywiscie. Moze niezbyt jasno sie wyrazilem. Chodzilo mi raczej o caly proces zczytywania zgromadzonych ladunkow elektrycznych i przetwarzanie na postac cyfrowa. Nie jestem tutaj specem, wiec nie wiem dokladnie, czy takie rzeczy jak informacji o kolorze, eliminowanie wplywu temperatury, a tym samym powstajacego szumu sa zawarte w informacji jaka niesie plik RAW, czy to juz kwestia pozniejszej "ingerencji". Jesli wprowadzilem w blad, to przepraszam
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monek Zobacz posta
    ogladalem histogramy z rawow w nikonie i stały sygnał jest odejmowany od każdego zdjęcia. A zatem surowe "teoretycznie" pliki NEF w praktyce są modyfikowane przed ich zapisaniem na kartę. wiec co z tego, że je wywołam jakimś programem jak juz na karcie sa modyfikowane i co to oznacza? Ze np. robiac zdjecie jakiejs sciany np żółtej w Rawie, bedzie ona miała inny odcień niż w rzeczywistości. - Tak mi to wytłumaczył jeden z fotografów...
    surowe znaczy ze zapisywanuy jest sygnal matrycy zaraz po odczycie z matrycy i konwersji na sygnal cyfrowy, o ile nie dzieje sie to juz na samej matrycy. jesli na matrycy sygnal jest np odszumiany i wzmacnianiany (co praktycznie kazda matryca nowsza niz 2-3 lata robi) to bedzie to tez juz zapisane w RAW. i tego nie da sie zmienic. nie gra u roli czy jest to nikon czy canon. i zeby bylo jasne to dalej jest raw.

w nikonach Dxx dodadkowo dochodzi kompresja ktora zasadniczo jest stratna, ale jak twierdzi nikon jest to niewidoczne. z tego co pamietam to twierdzeni obalono tutaj na forum, jednak byly to dosc ekstremalne warunki.
    podpis nieczytelny

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Do autora. Ja też tak szukałem która puszka lepsza, czytałem testy, suche teorie, i co tylko się dało a wiesz jakie wnioski wyciągąłem z tego ? ze jakie body byś sobie nie kupił to i tak musisz mieć fajną szklarnię. Każde body jest dobre ! (no oprócz sony taki joke)
    Weź sobie kup dobre szkła a nie patrz co ma puszka jakie bajery itp. puszkę zmienisz sobie później. Jak ci dobrze leży d90 to go kup. Ja sam zostałem przy d90 narazie a miałem kupić d700 ! Wole sobie kupić 24-70 35 50 85 itp itd a i jeszcze lampe :P

Jak tak dalej będziesz czytać jakieś bezsesnowne portale testujące to dojdziesz do wniosku ze tylko canon bo nikon to żółte zdjęcia robi, mało plastyczne, z sztuczną trawą a jak wyjdzie d700s to d700 juz przestaje działać...
    Jak kupisz sobie body to staraj się je wykorzystać w 100 % i nauczyć się robić dobre zdjęcia a czy to zrobisz nikonem czy canonem to i tak mało ważne. Ważne jest to żeby zdjęcia były dobre i ciekawe.
    To tyle z mojej strony, i mam tylko nadzieję że weźmiesz sobie moje słowa i przemyślisz.
    Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez Joa ; 17-02-2010 o 14:14 Powód: ort! "wykożystać", "weźniesz"
    System "C"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkness87 Zobacz posta

Jak tak dalej będziesz czytać jakieś bezsesnowne portale testujące to dojdziesz do wniosku ze tylko canon bo nikon to żółte zdjęcia robi, mało plastyczne, z sztuczną trawą a jak wyjdzie d700s to d700 juz przestaje działać...

Z tym zoltym to jest troche prawdy.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    A canon często robi mdłe. Nic tylko kupować używane fudzi S3/S5 .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkness87 Zobacz posta
    ...Jak tak dalej będziesz czytać jakieś bezsesnowne portale testujące ..
    Te portale nie są bezsensowne, dzięki pomiarom ci ludzie mają więcej danych niż my.
    Tylko trzeba wyłapywać informacje istotne od bezwartościowych (dla większości userów). I nie kierowac się w wyborze body tym czy tak ingerije w rawy, bo to paranoja.

Ttylko z czego ten żółty wynika? Z ingerncji w RAW ? Z profilu barwnego? czy z AWB ?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Powiem ci tak że z tym zółtym to już wiele osób pokazało na tym forum ze zdjęcia mogą być nie żółte, jest to jak wszystko kwestia wprawy i tyle.

Co do wypowiedzi jacka oczywiście że może te portale są potrzebne ale bardzo często nawet za często są umieszczane na nich informację mijające się z prawdą.

W dzisiejszych czasach każde body w jakiś tam sposób ingeruje w raw tylko że jest to robione dla naszej wygody i jest to robione przez ludzi którzy wiedzą co robią.
    System "C"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

tylko z czego ten żółty wynika? Z ingerncji w RAW ? Z profilu barwnego? czy z AWB ?
    No właśnie, aż przydało by się kiedyś podpiąć wątek że kolory wynikowe na zdjęciach zależą od kilku czynników na które jak najbardziej mamy wpływ. Aż strach czytać kolejne wątki w których poruszane są kwestie kolorów.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Hmm to gratuluje koledze wszystkiego bedzie piersze lustro wiadomo ciezko wybrac ale mysle ,ze podstawa do podjecia decyzji jest to jak ingeruje w rawy i jak oddaje zolty.Masz to oko-zazdroszcze....A wiesz ile Ci super kadrow ucieklo???Podobno w 2025 ma byc nikon ,ktory bedzie sterowany mysla a zamiast szkiel bedzie uzywal naszego oka..Moze warto poczekac??
    Nikon d700 N d90 Nikkor 18-55VR Nikkor 70-300VR sb900 T 28-75/2.8 S150-500hsm.Ogrom zapalu,umiejetnosci mniej
    www.zbokunabok.flog.pl

Oszczędny w słowach Awatar radkins
    Miasto
    Welwyn Garden City, UK / Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek_K Zobacz posta
    Podobno w 2025 ma byc nikon ,ktory bedzie sterowany mysla a zamiast szkiel bedzie uzywal naszego oka..
    ojej, ale jak ktoś ma poważną wade wzroku jak ja ?!?

dobrze że w 2013 będzie koniec świata
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów