szukaj: nikkor 18-200
szukaj: wyostrzanie algotrytmy kompakty lustrzanki
szukaj: balans bieli WB tempertura barwowa
jest tego cała masa na forum. Polecam, dobra lektura!
Szukaj
szukaj: nikkor 18-200
szukaj: wyostrzanie algotrytmy kompakty lustrzanki
szukaj: balans bieli WB tempertura barwowa
jest tego cała masa na forum. Polecam, dobra lektura!
Dużo sprzętu, mało czasu
snakes a gdzie kupiles tego d 80 w uk interesuje mnie to bo mam zamiar kupic na swieta d80. Strasnie jestem napalony na ten aparat ale czekam bo moze stanieje w uk na swieta jest duzo obnizek ja mieszkam w londynie
Pozdrawiam
sprobuje przy najblizszej okazji, co tak czy inaczej nie poprawia mi nastroju, bo na ten obiektyw wydalem 3000... z drugiej strony nie trafiajacy Autobalans bieli to juz body.
Sprobuje jeszcze podkrecic wyostrzanie programowe...
Wreszcie z trzeciej strony, to trzeba przyznac, ze system redukcji drgan w tym obiektywie powala bez problemu robie w miare ostre zdjecia przy ok. 50mm na czasie 1/5 sekundy! bez stabilizacji obraz pływa.
Wracając do tego fioletowego zafarbu to nie był to problem jednostkowy D50. Posłuże się dwoma zdjęciami od Stevego z Canona 350D i Nikona D80
D80
http://www.steves-digicams.com/2006_...s/dsc_0916.jpg
350D
http://www.steves-digicams.com/2005_...644_iso100.jpg
Zobaczcie na małpę na po prawej stronie i gałąź na której siedzi.
Dziwne to trochę i wiem ze marudze.Ostatecznie uwazam Nikona za dobry sprzęt ale coś z tym odwzorowaniem kolorów powinni zrobić.
Pozdrawiam użytkowników Nikona
Fakt biorac pod uwage kolory malpy i galezi na ktorej siedzi to mozna ponarzekac! natomiast jesli chodzi o kolor nieba na tym zdjecia na wprost, kolor figurki M&M'sa czy nawet tarczy zegarka to bardziej realne wydaja mi sie z D80! a na canonowskim zdjeciu calosc jest jakos tak przymglona i takie stlumione sa te kolory!
Zdjęcie Canona jest stłumione przez badziewny obiektyw KITowy.Po założeniu obiektywu (np Tamron 17-50) tej klasy co Nikorr 18-70 (chodzi o kontrast i ostrość) zdjęcia wyglądały by dużo lepiej jeśli chodzi o te aspekty.Mówiąc o kolorach to Canon miał włączone ustwienia zerowe (naturalne),przestawione z defoult-owych, które dają podbicie na +1 wszystkich parametrów. W Nikonie kolory wydają się być mocno podsycone przez co IMO są nienaturalne. Wyjściem jest zmniejszenie poziomu saturacji w menu aczkolwiek nie wiem czy bedzie to skutkowac zniwelowaniem tego wkurzającego fioletowego zafabu.
Maniek B,
jeśli masz cierpliwość i chce Ci się poczekać, poczekaj do przełomu styczeń/luty
Wtedy będą najlepsze ceny i największe wyprzedaże - zaczną się już w styczniu.
Jeśli chodzi o miejsce zakupu - trudno powiedzieć, Curry's, Dixons. Sam korpus to około 599 GBP, można go kupić za 550 mniej więcej. Sądzę że w styczniu poniżej 500 i to może nawet sporo.
Mnie nie chciało się czekać - aparat już robi zdjęcia, więc spokojuż sporo zdjęć zrobiłem
Kupiłem w niedużym sklepie foto w Sheffield - trochę drożej, ale przynajmniej miałem okazję się pobawić D80 i D200 dla porównania, z kilkoma szkłami rodzaju 17-55 2.8 czy 80-200 2.8 VR.
Pozdrawiam
Łukasz
Skontaktuj się z nami