Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48
    Femme Fatal
    Gość

Domyślnie D40 , D60, D70 a może D3000 ...pomocy

Witam jestem nowa na forum mniej więcej przejrzałam forum i nie znalazłam wątku który pomógł by mi rozwiązać mój problem mam nadzieje że piszę w dobrym miejscu i nie dostane opierniczu na wstępie

A więc sytuacja moja wygląda następująco fotografuje amatorsko odkąd pamiętam uwielbiam to robić za miesiąc zaczynam szkołę policealną o tym kierunku i mam zamiar zajmować się fotografią zawodowo ...
    Chce sobie zakupić pierwszą lustrzankę ale niestety z kasą krucho ... mogę wydać 1000-1500zł max na puszkę i później coś koło 800zł na obiektyw ...wiem śmieszne pieniądze ale od czegoś trzeba zacząć
    Bardziej mnie interesuje inwestowanie w szkła bo one są chyba ważniejsze a puszkę kiedyś sobie wymienię na lepszą dlatego chodzi mi o takie body do którego będę mogła kupować obiektywy które w przyszłości będą pasowały do lepszej puszki ... (mam nadzieje że nie zakręciłam za bardzo i rozumiecie :-p )

Póki co prawie się zdecydowałam na canona 1000D ale gdzieś usłyszałam że z canonami jest gorzej jeśli chodzi o obiektywy że nie pasują te starsze i że zamienniki np sigmy współpracują gorzej niż z nikonami i ogólnie że do nikonów łatwiej dobrać tańszy dobry obiektyw ... no i to mnie przekonało bo dla mnie obiektywy jak już pisałam najważniejsze...
    No chyba że się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu.

Jak w tytule na allegro poszperałam i w cenie która mnie interesuje znalazłam takie body
    D40, D60, D70 i D3000 ale kompletnie nie wiem jak je ustawić w kolejności od najlepszego do najgorszego i jak jest z tymi obiektywami dlatego proszę mnie nie wysyłać do google i nie kazać szukać przez pół dnia bo mam roczną córcie która mi na to raczej nie pozwoli po prostu nie mam czasu... mam nadzieje że pomożecie czekam na odpowiedź

Domyślnie

jak z kasa naprawde krucho to ja bym bral pod uwage d40 i d70(s) w zaleznosci od tego jakie obiektywy cie interesuja

Domyślnie

1500+800= 2300, jeżeli to jest max.
    masz za to używany D80 i tani 50/1,8, ew. uzywany 35/1,8 albo nawet 18-105. Jesli zamierzasz sie uczyć, to w nic innego bym sie na starcie nie pakował...
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

Tylko D70/D80, ponieważ ma śrubokręt>dostęp do tańszych obiektywów.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Femme Fatal
    Gość

Domyślnie

Wow szybka odpowiedź dzięki ... jeszcze dodam że głównie mnie portrety interesują bo to chyba też istotne i wiem że tu są miłośnicy nikona ale prosiła bym o szczerą odpowiedź co do tych obiektywów czy faktycznie u nikona z tym lepiej niż u canona ?

Domyślnie

D80+18-70

A jak interesują Cię głównie portrety to 50/1.8 i potem 35/1.8, bo jak oba naraz to wyjedziesz nad budżet o jakieś 300-400zł.
    Albo najpierw 35/1.8, jest dużo bardziej uniwersalny.
    Ja tam nigdy nie słyszałem o tym, żeby obiektywy sigmy czy tamiego działały gorzej z C niż N.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 03-02-2010 o 13:43
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal Zobacz posta
    jeszcze dodam że głównie mnie portrety interesują
    to nie ładuj się w aparaty bez śrubokręta (D40/60/3000/5000) - z typową nikonowską portretówką 85mm nie będzie działał AF. Jest macro 85mm, które mogłoby spełniać tą rolę, ale cena jest z kosmosu jak za tej klasy obiektyw, a i światło takie sobie...
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 03-02-2010 o 15:51
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

moja propozycja:
    D50/D70/D70s można obecnie kupić bardzo tanio - pi razy dzwi 800 zł używane,
    zostanie Ci jeszcze na jakieś szkła:
    50/1.8 D - 400-500 zł (do portretu)
    35/1.8 G - 700-800 zł (jako standard)
    wydaje się całkiem sympatyczny zestaw,

pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli chodzi o body, to rozglądaj się za używanym d80.W cenie do 1500 jest spory wybór.

Oszczędny w słowach Awatar karolo
    Miasto
    Świętokrzyskie

Domyślnie

d70/70s i reszte na szkla wydaj

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów