Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: długie rury...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    ALF - moze zabrzmi to smiesznie, ale nie polecam zadnego z wymienonych szkiel.
    Ich parametry optyczne sa czesto żałosne... po co wywalc 2000-3000 zl na cos co za rok bedzie mialo wartosc o 40% mniejsza.
    Bzdura. Znajdz mi Sigme 50-500 z 40% przecena to biore od razu. Paramerty optyczne zalosne? Hmm, to ciekawe ktory obiektyw ma lepsze na 500mm i nie kosztuje tyle co samochod?

[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2005 ]
    ALF - niestety ja mam inne podejscie. Nie spie na kasie i tym bardziej nie stac mnie na szmelc.. Znasz te zasade - biedak anie stac na zły towar.
    Nie wiem do czego az ci tak potrzebne akurat 400mm... mozesz wyjasnic co takiego fotografujesz....?
    Sasiadke w oknie naprzeciwko
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

ALF - moze zabrzmi to smiesznie, ale nie polecam zadnego z wymienonych szkiel.
    Ich parametry optyczne sa czesto żałosne[...] Zdecydowanie zawsze polecam.... poczekac i zebrac kase na np.: 300/2,8.
    A mnie zdecydowanie bliżej do podejścia ALFa...
    Po pierwsze wśród krążąc wśród "żałosnej jakości obiektywów" czasem można znaleźć szkiełka o jakości zadawalającej [jakież wtedy zdziwienie! jaka radość!].
    A po drugie bawię sie trochę w backpacking... i mój wymarzony zestaw szkiełek zakładając nieograniczone możliwości finansowe waży łącznie jakieś 2.3kg, czyli z pół kilo mniej niż idealne optycznie monstra. Cóż, nie każdy jak ja, przelicza obiektywy na ilość puszek pasztetu, jaka zmieści się w plecaku...
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

A może 80-200 f/2.8 + telekonwerter?

KS
    Deluxe Limited Edition with Bonus Track & DVD

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Takie szkla to półśrodki. Takie jest moje zdanie.

Domyślnie

Takie szkla to półśrodki. Takie jest moje zdanie.
    Rozumim Cie, ale zawsze jest jakies ale np. polsrodkiem jest kupowanie 300/2.8 do fotografii przyrodniczej np. ptaków. Nawet przy pomnozeniu x1.5 to za malo. 400 to jest minimum, a 500mm to optimum, 600mm to juz latwizna . 300/2.8 to mozesz sobie kupic jak chcesz robic fotki koszykarzom przy slabym oswietleniu (bo sa duzi siedzac blisko boiska na trybunach, ale nie ptakom oddalonym o kilkanascie metrow .

Pozdrowienia
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

ja narazie korzystam z półśrodka postaci AFS300 F4. Do tej pory jestem bardzo zadowolony z jego jakości optycznej i w miarę zadowolony z szybkości AF. Pewnie że lepiej byłoby walnąć sobie takiego ze świałłem 2.8 ale jest 100% droższy może kiedyś ? Na razie zapiąłem do niego tC17 i wydaje się że będzie ok
    Ciekawe jak się ma obraz z takiego zestawu w porównaniu do sigmy 50-500 na długim końcu ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rocznik70
    ja narazie korzystam z półśrodka postaci AFS300 F4. Do tej pory jestem bardzo zadowolony z jego jakości optycznej i w miarę zadowolony z szybkości AF. Pewnie że lepiej byłoby walnąć sobie takiego ze świałłem 2.8 ale jest 100% droższy może kiedyś ? Na razie zapiąłem do niego tC17 i wydaje się że będzie ok
    Ciekawe jak się ma obraz z takiego zestawu w porównaniu do sigmy 50-500 na długim końcu ?
    Zapewniam cie ze porownywalny jak nie lepszy, 300/4 to swietne szklo, tc17 z tego co slyszalem jest ok, chociaz widzialem rownie dobrego a tanszego Tamrona Pro. Jednak jak juz wczesniej wspomnialem jest zawsze ale Staloogniskowce sa swietne (z reguly) optycznie, lecz kosztem elastycznosci, jak bedziesz robil fotke ptaka wielkosci wrobla a nagle wyskoczy jakis duzy drapieznik, to bedziesz mial problem zeby go zmiescic nie robiac dziesieciu krokow w tyl i ploszac wszystkiego dookola . Z drugiej strony majac ostry obiektyw staly mozesz stac dalej, a potem zrobic wycinek kawalka fotki nie tracac na jakosci
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra
    bedziesz robil fotke ptaka wielkosci wrobla a nagle wyskoczy jakis duzy drapieznik, to bedziesz mial problem zeby go zmiescic nie robiac dziesieciu krokow w tyl i ploszac wszystkiego dookola .
    A od czego będę miał drugie body z 70-200VR ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

co będę cykał?...napisałem parę postów wyżej

"różniście...szczegóły architektoniczne, skały niedostępne, ptaszki latające, dalekie bałwany...najbardziej się mnie podobają obiekty przed długą rurą i makro...i tego bedę szukał...ot takie skrajności...
    o ile do makro już wiem...bedzie tamronik, to długa rura jest jeszcze tabula raza"

[ Dodano: Czw Kwi 07, 2005 11:39 pm ]
    przymierzałem się do różnych półśrodków i wyszło, że najciekawiej będzie kupić obiektyw o ogniskowej minimum 400-500mm...zwłaszcza do detali architektonicznych się taka ogniskowa przydaje - mam pięćsetkę, więc wiem
    niedostępne skały w moich górkach są takie piękne, ale podejście 300 daje najczęściej 10-15% kadru, a dla mnie to za mało
    ptaszki w mieście dają się dość łatwo podejśc, ale na wsi i po lasach już nie tak bardzo, więc albo cza się zasadzić, albo mieć odpowiednie, długie szkło - ja nie mam czasu godzinami wypatrywać skubańca...najczęściej cykam na spacerach...mam wokół sporo lasu i górek - przyjedziecie na wiosenny plener, to się przekonacie ...chciałbym zajrzeć do gniazda łabedzi nie przeszkadzając im zbytnio, ale tu bez 500mm się nie obędzie, a jeszcze lepiej 750 :P
    ja nie mam jakiegoś jednego celu w fotografii...lubię podglądać różne rzeczy, a długie rurki są do tego niezbędne, więc nadal szukam czegoś, co da mi przynajmniej przyzwoitą jakość za rozsądne pieniądze, na które mnie stać bez zapożyczania się na amen
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    szkoda, że stałoogniskowe 400 i 500 są takie drogie
    A to nieprawda. Jest Sigma 400/5.6 APO Macro - doskonala optycznie nawet na otwartej przeslonie. I nie jest droiga. Mialem kiedys jeszcze do Pentaxa blizniacza 300/4 i moge powiedziec, ze nawet na f4 rysowalo toto miodzio - moge podeslac zeskanowanego ze slajdu sampelka I macro 1:3 z okolo 1m - fajna sprawa do plochliwych zab itp. Oba szkla maja mocowanie do statywu i sa bardzo solidnie wykonane z szerokim, plynnie chodzacym pierscieniem ostrzenia. Osobiscie bylbym chyba za 300/4, do ktorej mozna bez straty jakosci podlaczyc orginalny TC 1.4x Sigmy i zachowac AF - mialbys wowczas 2 w 1 Pewnie, ze czy to ta 300/4 czy 400/5.6 beda mniej uniwersalne niz zoom, ale jakosc odwzorowania bedzie lepsza, zwlaszcza na pelnej dziurce.
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów