Szukaj
Jak byś coś jeszcze potrzebował, to wal śmiało
Pozdrawiam
Sławek
Ostatnio edytowane przez Slawek Wojtczak ; 10-02-2010 o 14:53 Powód: błąd
Polecam D300 sprawdzony, szybki, precyzyjny![]()
Najlepiej słuchać tych którzy mieli oba aparaty w warunkach bojowych ale takich jest niewielu.
Ja mam tylko D300 i powiem tak.
Do iso 800 jakość jest b.dobra, do 1250 można dużo wyciągnąć, do 1600 po obrobieniu zdjęć (ja używam CNX) można śmiało robić wystawę 100cmX70cm.
dwie baterie na raz to duży atut, plus 8kl/s
Autofocus z AF-S300/2,8 szybki i celny, z TC-14IIE praktycznie nie czuć większego opóźnienia.
D300 ma regulację AF co w przypadku używania długich obiektywów z tak dużym światłem może być bardzo potrzebne. Moją 300tkę musiałem cofnąć o 10 jednostek. Może D2x nie trzeba by kalibrować ale jeśli tak to tylko w serwisie.
Do czatowni zakładam gripa i mam klamota na statywie a to co wyżej jeden kolega chciał wyłączyć, czyli pomocniczy ekran, w ciemnej czatowni jest super dodatkiem.
Jak się idzie na tropienie albo podchód to gripa odkręcam i zawsze parę gram mniej do noszenia.
Dla mnie wybór jest jeden : D300
A cena? Nowy D300 za używany D2x? Ja wolę kupić nową puchę.
mam wielki sentyment do D2Xs ( jak obecny właściciel mojego egzemplarza się nim znudzi to chętnie odkupię), ale w stosunku do D300 widzę tylko nieliczne zalety, przy całym mnóstwie przewag D300:
- pancerna budowa; taka naprawdę pancerna, można wbijać gwoździe, D300 nie jest tak solidny. Istotne tylko jeśli zamierzasz traktować go jak woła roboczego, rzucając o glebę i trzaskając przebiegi rzędu kilkuset tysięcy.
- doskonałe ISO 100 ( D300 nie ma w ogóle )
- przyjemniejsza i bardziej naturalna kolorystyka. Teraz jednak obowiązuje dogmat, że z każdego korpusu można uzyskać każde kolory - co prawda z jednych od razu, a z innych po długich męczarniach, niemniej argument jest juz nie trendy.
reszta za D300
a w ogóle to identyczny wątek już kiedyś był, i to może nawet nie jeden
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Jako byly posiadacz D300 i D2X zdecydowanie polecam D300 + grip.![]()
BugsBuny:
Zauważ, że wątki które wkleiłeś są z roku 2007 i 2008. Wtedy D300 to była nowość na rynku, i opinie na jego temat były raczej ostrożne z naciskiem na 'poczekamy, zobaczymy', co z reszta podkreśla sporo osób, wypowiadających się w wątkach.
Tak czy siak, ja również zdecydowałem, że poluję na D300.
Dziękuję i pozdro.
Skontaktuj się z nami