Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: d2x czy d300

Domyślnie d2x czy d300

Witam wszystkich, mam dylemat dotyczący dwóch puszek nikona d2x podkreslam że jest w atrakcyjnej cenie i bardzo dobrym stanie, czy d 300. Potrzebuje aparatu do fotografii przyrodniczej mam 300 2.8 AF VR, obecnie używam d200 i mam wrażenie że z tym body nie wykorzystuje zalet tego obiektywu, chodzi głównie o 11 polowy AF który przy zdjęciach bardzo dynamicznych niestety nie pokrywa wystarczającej części kadru. Dokładnie prześwietliłem oba aparaty każdy ma plusy i minusy. Będę bardzo wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam

Domyślnie

jesli korzystasz z wyzszych czulosci, to tylko D300 (a domyslalam, sie ze tak). D2x tylko do niskich ISO, niektorzy pisza, ze akceptowalne max to 400, inni 800.
    Z drugiej strony, jesli w D200 ogranicza Cie tylko AF (w sensie, ze nie narzekasz na ISO), to bralbym D2x

Domyślnie

tak to jest minus d200, spotkałem się z opinią że w d2x przy ISO 800 radzi sobie jeszcze dobrze. Co do wyższych czułości to faktycznie żadko jest komfort zejścia poniżej 400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leśniczy Zobacz posta
    Witam wszystkich, mam dylemat dotyczący dwóch puszek nikona d2x podkreslam że jest w atrakcyjnej cenie i bardzo dobrym stanie, czy d 300. Potrzebuje aparatu do fotografii przyrodniczej mam 300 2.8 AF VR, obecnie używam d200 i mam wrażenie że z tym body nie wykorzystuje zalet tego obiektywu, chodzi głównie o 11 polowy AF który przy zdjęciach bardzo dynamicznych niestety nie pokrywa wystarczającej części kadru. Dokładnie prześwietliłem oba aparaty każdy ma plusy i minusy. Będę bardzo wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam
    oba aparaty znam dobrze - nie ma się nad czym zastanawiać -tylko D300 - zwłaszcza w połączeniu z gripem.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Fotografia przyrodnicza wymusza stosowanie często krótkich czasów, a że nie zawsze są dobre warunki oświetleniowe, także musimy używać wysokich czułości ISO. Tutaj przewagę ma D300. Co do kwestii AF... hmmm... nie używałem D2x, jednak używam D300, w którym autofokus z N AF-S 300/4 jest bardzo dobry, a z Twoim 300/2.8 chyba bedzie jeszcze lepszy. Słyszałem też, że w porównaniu do D2x, D300 jest bardziej precyzyjny i ma trochę lepsza pracę w świetle kontrowym.

Domyślnie

Nie ma innej opcji jak D300.

Domyślnie

polecam D300 - a jak ci brakuje pól AF w D200 to w D300 będzisz miał ich pod dostatkiem, dodatkowo wysokie ISO, niezła szybkość i precyzja AF.

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

O proszę... tak się akurat składa że i ja mam podobny dylemat, bo myślę o apgrejdzie mojego D200 na coś wyższego, a że fundusze nie pozwalają, to muszę pozostać przy DXie.
    Początkowo myślałem o D300+grip, ale jak przeanalizowałem ceny to okazuje się, że D2x czy D2xs można mieć w podobnej czy niższej cenie (wiadomo, kwestia stanu, przebiegu itp).
    No i tak się zastanawiam... więcej niż ISO800 praktycznie nie używam, a samo 800 raczej sporadycznie. Czy to ISO większe niż 800 w D2xs jest naprawdę takie tragiczne?
    D2xs jest tylko rok starszy od d300, czy różnica na wysokich jest naprawdę taka spora?
    Mi to bardziej przydałby się aparat solidny, pancerny, szybki, z celnym i szybkim AFem. Generalnie lubię aparaty duże i ciężkie. Do D200 i jego 11. pól AF jestem przyzwyczajony, nie wiem czy połapałbym się na 51 polach, zwłaszcza że zmieniam je ręcznie.
    No i generalnie mam zagwozdkę, D300+grip czy D2Xs...

Domyślnie

Do d2x zawsze będe podchodził z sentymentem, ale zdecydowanie bierz d300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    1)Do D200 i jego 11. pól AF jestem przyzwyczajony, nie wiem czy połapałbym się na 51 polach, zwłaszcza że zmieniam je ręcznie.
    2)No i generalnie mam zagwozdkę, D300+grip czy D2Xs...
    1) Jak Ci nie bedzie odpowiadało 51 pól, zawsze możesz przełączyć na 11
    2) Ja bym brał jednak D300

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów