Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

RAID 5 na papierze rzeczywiscie wyglada na uklad ktory moze przyspieszyc nieco predkosc transferu ale w realiach zycia nieststy spowolni Ci caly system. Dlaczego ? Poniewaz RAID5 potrzebuje sporej ilosci obliczen do wykonania w trakcie dzialania a kontrolery RAID5 wbudowane w plyte glowna czy nawet te tansze opcjonalne nie maja niestety procesora do tych obliczen w sobie, konczy sie tym ze owe obliczenia musi wykonywac procesor glowny. Tak wiec jak nie zamierzasz zakupic kontrolera dyskow za okolo tysiac zlotych zapomnij o RAID5.

Najlepsze wyjscia moim skromnym zdaniem sa dwa:

1. RAID 1+0 - potrzebujesz cztery dyski najlepiej tej samej wielkosci, tworzone sa dwie pary RAID0 (szybkosc) i te pary laczone sa w RAID1 (bezpieczenstwo) masz wiec szybkosc i bezpieczenstwo w jednym i kazdy niemalze kontroler sobie z tym swietnie radzi. Minusem jest to ze potrzebujesz cztery dyski i co za tym tez idzie masz wiecej ciepla do wydalenia.
    2. RAID 0 - sposob ktory ja stosuje, 2 x 1TB dyski polaczone w RAID0 co daje mi bardzo wysokie transfery, potrzebne sa tylko dwa dyski, kazdy kontroler bezproblemowo radzi sobie z RAID0 ale w przypadku gdy tracisz jeden dysk tracisz WSZYSTKIE informacje. Co ja robie aby temu zapobiec to nastepny dysk (w moim przypadku 400 GB) ktory jest synchronizowany co 30min z folderami na ktorych pracuje za pomoca programu SyncPro, mam wiec biezaca kopie najwazniejszych plikow w razie jak by sie cos stalo z glownymi dyskami. Do tego robie pelny back-up co jakies dwa tygodnie na zewnetrzny dysk (co kazdemu polecam) wiec czuje sie w miare bezpiecznie i szybkosc mnie bardzo zadowala.

PS. osobne chlodzenie dyskow to moim zdaniem mus przy kazdej konfiguracji, zywotnosc i bezawaryjna praca dyskow zalezy od ich niskiej temperatury pracy, polecam wiec zainstalowanie jakiegos wiatraczka do tego RAID'u
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 09-02-2010 o 12:46

Domyślnie

Właśnie ja zacząłem (całkiem zresztą bezwiednie) gwałtowna dyskusję o szybkich dyskach w wątku o przyspieszaniu nx. Zostałem, poniekąd słusznie (ale nie do końca zgadzam sie z tym na 100%), stratowany. Przejrzałem przy okazji Internet, a nawet zapoczątkowałem parę podobnych wątków na forach zagranicznych. Wnioski są w miarę jednoznaczne: dyski typu SSD lub 1 K lub 1.5 K rpm (bo takie też są) nie przyspieszają w znaczący sposób NXa. Przyspieszenie jest widoczne w przypadku względnie małej ilości RAM, poniżej 4 GB. Niektórzy używają zewnętrznych macierzy RAID do cache i twierdzą, że to jest to. Jednak ja nie mam takiej macierzy, a nawet jeszcze nie zdążyłem przenieść cache na dodatkowy dysk wewnętrzny, a i tak uzyskałem w teście z dpreview (obróbka i zapisanie 5 nefów) wynik dużo lepszy niż koledzy RAIDowcy. W Twoim przypadku prawdopodobnie większą korzyść zauważyłbyś przy zwiększeniu RAM do 6-8 GB i ewentualnej zmianie systemu na 64-bitowy, niż przy dołożeniu szybkiego twardego dysku, i to pod warunkiem, że masz jednocześnie otwarte więcej niż jeden program, np PSa i NX. Wiem, że te programy graficzne są 32-bitowe i teoretycznie nie łykają więcej niż 3 i trochę GB RAM, ale ja praktycznie zauważyłem spore przyspieszenie po przejściu z 3 na 7 GB. Trochę się dziwię, że Tobie NX tak powoli chodzi, wcale nie masz takiego słabego kompa. U mnie operacje w NX zachodzą błyskawicznie, "słoneczko" kręci się w zasadzie tylko w czasie kiedy ruszam suwakami. Być może dużą rolę odgrywa konfiguracja komputera?

PS. Jak wspomniałem w "tamtym" wątku, miałem okazję oglądać pracę dysku SSD przy obrabianiu panoram w PSie. No, i ta robota szła błyskawicznie, być może z tego względu, że dysk musiał sporo pracować przy otwieraniu dużych tiffów. I tutaj można zauważyć korzyści z stosowania szybkich dysków. Być może również przy przetwarzaniu wsadowym wielu fotek, bo wtedy trzeba wczytać i zapamiętać w jednej operacji sporo, np. 100 zdjęć.

PS.2 Myślę, że również orientujesz się w wadach szybkich dysków (nie SSD): hałasują, grzeją się i są bardziej zawodne.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 09-02-2010 o 16:29

Domyślnie

Najwięcej problemów (wolna jazda, a czasem niemożność) występuje przy np. cropowaniu zdjęcia po iluś poprzednich zabiegach. To jest dla NX-a wykańczające. No i wolno wczytuje wcześniej przetworzone zdjęcia...
    Co do konfiguracji kompa - sam go nie chwaląc się złożyłem i uruchomiłem, ale BIOSY czy inne takie, to dla mnie czarna magia, więc może jest coś nie tak.

Przed wyjściem z pracy rozmawiałem krótko z informatykiem "zakładowym". Właśnie montuje SSD, ale już twierdził, że żywotność tych dysków nie jest zadowalająca - ileś tam zapisów i potem klapa.

Poszperam może coś znajdę na temat optymalizacji całego kompa...
    Dzięki za pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    Właśnie montuje SSD, ale już twierdził, że żywotność tych dysków nie jest zadowalająca - ileś tam zapisów i potem klapa.
    Ta..... Dyski SSD są odpowiednio zarządzane aby równomiernie "zużywała" się ich "powierzchnia" i deklarowany czas pracy jest nie gorszy od HDD. Intel o swoich X25 pisze 1,2 mln mtbf.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Jeśli chodzi o otwieranie wcześniej przetwarzanych nefów - one są obarczone tym garbem w postaci cache, gdzie zapisane są dane dotyczące przeprowadzonych operacji. Stąd takie pliki maja dużą objętość, np. pierwotnych 15 MB + 80 MB cache. No i wolno się otwierają, i dlatego dobrze jest mieć tą cache na osobnym dysku i przydzielić jej jak najwięcej miejsca, teoretycznie najlepiej bez żadnego skrępowania.

Domyślnie

Jeśli kontrolerem macierzy ma być zwykły chip programowy wbudowany w płyte to średnio się to opłaca, jeśli inny sprzętowy to owszem
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów