Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Raid 5 czy szybki dysk?

Czytałem, czytałem i niewiele z tego rozumiem. Koledzy rozmawiając na tematy mnie interesujące używają określeń, których nie niestety nie znam i nie wiem tak do końca o co chodzi
    Prosiłbym o proste wytłumaczenie czy do przyspieszenia systemu, programów graficznych itd. (nie archiwizowania - tu mam osobne 2 x 1T) lepiej mi podłączyć raid czy szybki dysk np. VelociRaptora 300Gb ?

Domyślnie

Cos Ci sie pomylilo. Raid 5 nie sluzy stricte do przyspieszania systemu. To polaczenie Raid 0 (szybkosci) i 1 (bezpieczenstwa). Jesli chcesz po prostu przyspieszyc prace systemu i programow to stawiaj Raid 0 + kopie waznych plikow na tych malych dyskach 2 x 1TB

Domyślnie

Żaden dysk nie da Ci prędkości pracy macierzy. W przypadku RAID 5 masz dodatkowo zapewnione zabezpieczenie danych przed awaria sprzętowa jednego dysku. To zalety. Wada RAID5 to konieczność posiadania co najmniej trzech dysków.

Tu opisy różnych konfiguracji macierzy: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

W prosty sposób to się nie da
    Ale jeśli chcesz przyspieszyć to RAID 0
    albo inaczej
    Zainwestować w SSD na system i programy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    W prosty sposób to się nie da
    ... Zainwestować w SSD na system i programy
    To jeden z takich wpisów, których nie rozumiem

Jeśli dobrze zrozumiałem, to do pracy systemu i programów najlepszy będzie Raid 0? Zaznaczam, że nie chodzi mi specjalnie o szybkość archiwizowania - to sobie zrobię na dwóch oddzielnych dyskach.
    Podstawą dla mnie jest szybkość pracy w np. NX. Generalnie stąd wzięło się moje pytanie, bo skoro NX-a specjalnie się nie da przyspieszyć - to może właśnie raid pomoże, albo raptor??

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Może lepiej zacząć od opisu komputera na jakim pracujesz, będzie łatwiej poradzić co zrobić w celu przyspieszenia pracy programów graficznych.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    To jeden z takich wpisów, których nie rozumiem
    SSD to pierwsze dyski które nie są wąskim gardłem miedzy prockiem a pamięcia ;D
    teraz jaśniej ?? ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazgul Zobacz posta
    Żaden dysk nie da Ci prędkości pracy macierzy.
    Zależy jaki dysk i jaka macierz. Widziałem niejednokrotnie macierze poskładane z wolnych dysków, które były wolniejsze niż jeden szybszy. RAID obrósł mitami, a fakty są takie, że to układ drogi, wymagający wysokiej jakości dysków, kontrolera, chłodzenia.

W przypadku RAID 5 masz dodatkowo zapewnione zabezpieczenie danych przed awaria sprzętowa jednego dysku.
    Ale nie ma zabezpieczenia przeciw rozsypaniu się*struktury z winy kontrolera, a te na płytach nie są najwyższych lotów. Użytkownicy przeświadczeni o niezawodności RAID, czyli bez kopii, dostają siwizny na widok listy wszystkich dysków uszkodzonych. Miałem z tym do czynienia wiem o czym piszę. Generalnie zbudowanie prawdziwej macierzy na użytek stacji roboczej nie jest łatwe. W obecnych czasach lepiej, taniej i prościej zastosować dobry SSD.

Wada RAID5 to konieczność posiadania co najmniej trzech dysków.
    Czyli konkretnej bryły silnie nagrzewającego się metalu. To aspekt najczęściej pomijany przy projektowaniu macierzy pecetowej a stanowiący sprzeczność między komfortem peceta a wymaganiami chłodzenia. Przegrzewające się dyski potrafią okresowo powiedzieć kontrolerowi do widzenia i szybki podsystem dyskowy wlecze się jak żółw skrobiąc trzy dni przy odbudowie nadmiarowości.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

RAID 5 na papierze rzeczywiscie wyglada na uklad ktory moze przyspieszyc nieco predkosc transferu ale w realiach zycia nieststy spowolni Ci caly system. Dlaczego ? Poniewaz RAID5 potrzebuje sporej ilosci obliczen do wykonania w trakcie dzialania a kontrolery RAID5 wbudowane w plyte glowna czy nawet te tansze opcjonalne nie maja niestety procesora do tych obliczen w sobie, konczy sie tym ze owe obliczenia musi wykonywac procesor glowny. Tak wiec jak nie zamierzasz zakupic kontrolera dyskow za okolo tysiac zlotych zapomnij o RAID5.

Najlepsze wyjscia moim skromnym zdaniem sa dwa:

1. RAID 1+0 - potrzebujesz cztery dyski najlepiej tej samej wielkosci, tworzone sa dwie pary RAID0 (szybkosc) i te pary laczone sa w RAID1 (bezpieczenstwo) masz wiec szybkosc i bezpieczenstwo w jednym i kazdy niemalze kontroler sobie z tym swietnie radzi. Minusem jest to ze potrzebujesz cztery dyski i co za tym tez idzie masz wiecej ciepla do wydalenia.
    2. RAID 0 - sposob ktory ja stosuje, 2 x 1TB dyski polaczone w RAID0 co daje mi bardzo wysokie transfery, potrzebne sa tylko dwa dyski, kazdy kontroler bezproblemowo radzi sobie z RAID0 ale w przypadku gdy tracisz jeden dysk tracisz WSZYSTKIE informacje. Co ja robie aby temu zapobiec to nastepny dysk (w moim przypadku 400 GB) ktory jest synchronizowany co 30min z folderami na ktorych pracuje za pomoca programu SyncPro, mam wiec biezaca kopie najwazniejszych plikow w razie jak by sie cos stalo z glownymi dyskami. Do tego robie pelny back-up co jakies dwa tygodnie na zewnetrzny dysk (co kazdemu polecam) wiec czuje sie w miare bezpiecznie i szybkosc mnie bardzo zadowala.

PS. osobne chlodzenie dyskow to moim zdaniem mus przy kazdej konfiguracji, zywotnosc i bezawaryjna praca dyskow zalezy od ich niskiej temperatury pracy, polecam wiec zainstalowanie jakiegos wiatraczka do tego RAID'u
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 09-02-2010 o 12:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    SSD to pierwsze dyski które nie są wąskim gardłem miedzy prockiem a pamięcia ;D
    teraz jaśniej ?? ;D
    Zajrzałem do sklepu.... Te dyski są zaje..., bardzo drogie.

Skoro jak pisze Tom01, raidy są przeceniane, to jak by się spisał taki VelociRaptor jako dysk systemowy? Przyspieszy operacje w sposób widoczny, czy nie?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów