Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    a ja nie używam UV. To znaczy używam, ale tylko w specyficznych warunkach. I to chyba bardziej z przyzwyczajenia. Fotografuję już wieeeele lat i jeszcze nie zdarzyło mi się porysować obiektywu. Do ochrony używam dekielka i osłony psłonecznej. W ten sposób nie wprowadzam w tor światła dodatkowego szkła.
    Ale to dylemat porównywalny z wyższością N nad C. IMHO nierozwiązywalny.
    Tyle że przez dekielek raczej trudno robi się zdjęcia, jak bym miał na weselu co chwila zakładać i zdejmować dekielek to bym nic innego nie robił. Co do w prowadzania w tor światła dodatkowego szkła to proponuje powyjmuj parę soczewek z obiektywu po co ci tyle szkła w torze. Jak kupisz zieloną Hoye bez powłok to faktycznie będziesz miał kaszanę.
    Zdejmowanie i zakładanie filtra w wyimaginowanych "specyficznych" warunkach to jest (wybacz słowo) skrajna głupota.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Tyle że przez dekielek raczej trudno robi się zdjęcia, jak bym miał na weselu co chwila zakładać i zdejmować dekielek to bym nic innego nie robił. Co do w prowadzania w tor światła dodatkowego szkła to proponuje powyjmuj parę soczewek z obiektywu po co ci tyle szkła w torze. Jak kupisz zieloną Hoye bez powłok to faktycznie będziesz miał kaszanę.
    Zdejmowanie i zakładanie filtra w wyimaginowanych "specyficznych" warunkach to jest (wybacz słowo) skrajna głupota.
    i po co tyle szyderstwa? Już napisałem, jest to dylemat nierozwiązywalny. Co delikwent to zdanie. Niech każdy robi, jak mu wygodnie.
    A o tych specyficznych warunków to sobie poszukaj, w jakim celu był wymyślony filtr UV zanim zaczniesz zarzucać komuś głupotę.
    I proponuję przejrzeć sobie podręcznik od fizyki o przechodzeniu światła przez różne ośrodki. I o uginaniu, rozszczepianiu i załamywaniu fal świetlnych.

Domyślnie

Co do skrajnych warunków za głupotę uważam zdejmowanie i zakładanie filtra a nie samo jego użycie, ja się w 100% zgadzam że tak owe warunki występują. W kwestii uginania i rozszczepiania światła orientuję się wystarczająco dobrze, dlatego kupuje się UV z najwyższej półki. Tak naprawdę każda soczewka w obiektywie rozszczepia i załamuje światło prawda? stąd różne wady obiektywów typu koma, a. chromatyczna itp. dobra UV nie pogarsza jakości optycznej szkła w zauważalny sposób. Co innego jakiś najtańszy chłam, wtedy faktycznie lepiej ją zdjąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Co do skrajnych warunków za głupotę uważam zdejmowanie i zakładanie filtra a nie samo jego użycie,
    Zakładam, kiedy uważam, że pomoże. Nie noszę cały czas. Zresztą, tak jak już napisałem, robię to bardziej z przyzwyczajenia niż faktycznej potrzeby. Polara tez zakładam i zdejmuję.
    W kwestii uginania i rozszczepiania światła orientuję się wystarczająco dobrze, dlatego kupuje się UV z najwyższej półki. Tak naprawdę każda soczewka w obiektywie rozszczepia i załamuje światło prawda? stąd różne wady obiektywów typu koma, a. chromatyczna itp. dobra UV nie pogarsza jakości optycznej szkła w zauważalny sposób. Co innego jakiś najtańszy chłam, wtedy faktycznie lepiej ją zdjąć.
    tak jak już pisałem, każdy ma swoje zdanie. Ty uważasz tak, ja inaczej. Chyba to nie miejsce do narzucania swojego zdania innym?
    Proponuję dać sobie spokój, niech każdy robi jak uważa.

Domyślnie

Niech i tak będzie
    Ja UV używam głównie do ochrony soczewki dlatego też jej nie zdejmuje, w warunkach polowych np. na weselu jak masz duży młyn i przewalasz szkła i 2 puchy to jest jednak przydatne.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów