Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pomiar światła centralny i centralnie ważony

Witam,
    Koledzy, podajcie proszę konkretne przykłady kiedy to używacie pomiaru światła centralnego lub centralnie ważonego.
    Dziś próbowałem tych ustawień i wychodzi kiepsko. Sądziłem, że używa się tych ustawień wtedy kiedy koncentrujemy się wyłacznie np. na obiekcie w centrum kadru a reszta ostrości i kontrastu nas nie obchodzi.
    Jak bardzo zatem się myliłem?
    Sony A330, A550, D90/18-105/70-300VR,

Domyślnie

Ja na przykład zazwyczaj używam centralnie ważonego. I masz rację, w tego typu pomiarze największą wagę mają obszary znajdujące się w środku kadru, ale to nie ma nic wspólnego z ostrością i kontrastem... jedynie z ekspozycją.

W sumie najlepiej będzie jak pokażesz zdjęcie i napiszesz co Ci się w nim nie podoba.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 07-02-2010 o 21:16
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

W trybie A i pomiarem światła centralnie ważonym ( jeśli jest jaśniej w środku kadru) automatyka dobiera krótsze czasy migawki. Światło nie jest mierzone na rogach a tam często występują w kadrze miejsca np. wycienione -ciemniejsze. I właśnie całe zdjęcie w takim przypadku jest niedoświetlone lub odwrotnie jeśli natrafimy centralnie na ciemniejszy obiekt niż na rogach kadru czas dobrany przez automat prześwietli zdjęcie.
    Mam rację ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkownik Zobacz posta
    W trybie A i pomiarem światła centralnie ważonym ( jeśli jest jaśniej w środku kadru) automatyka dobiera krótsze czasy migawki. Światło nie jest mierzone na rogach a tam często występują w kadrze miejsca np. wycienione -ciemniejsze. I właśnie całe zdjęcie w takim przypadku jest niedoświetlone lub odwrotnie jeśli natrafimy centralnie na ciemniejszy obiekt niż na rogach kadru czas dobrany przez automat prześwietli zdjęcie.
    Mam rację ?
    Mniej więcej (wiesz jak chłop jeździł mniej więcej na nartach? )... z tym, że światło w rogach jest mierzone, tyle tylko, że wartość pomiaru nie liczy się tak bardzo (mniejsza waga) jak ta z centrum kadru.

PS.
    Tryb nie ma tu nic do rzeczy... pomiar w każdym -- czy to P, M, S czy A -- jest zawsze realizowany tak samo.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ja na przykład zazwyczaj używam centralnie ważonego. I masz rację, w tego typu pomiarze największą wagę mają obszary znajdujące się w środku kadru, ale to nie ma nic wspólnego z ostrością i kontrastem... jedynie z ekspozycją.

W sumie najlepiej będzie jak pokażesz zdjęcie i napiszesz co Ci się w nim nie podoba.
    Czas migawki jednak zmienia się bardzo przy pomiarze centralnie ważonym. Mam tu na myśli identyczny kadr i dwa różne pomiary światła - matrycowy i centralnie ważony. Nie wpływa to zatem na przepalanie zdjęcia lub jego niedoświetlanie?
    Ostatnio edytowane przez darkownik ; 07-02-2010 o 22:08

Domyślnie

Te tryby stosujemy zwykle razem z blokowaniem ekspozycji po pomiarze i przekadrowaniem . Wyobraź sobie przydrożne drzewa na tle ośnieżonych pól . W kadrze również droga asfaltowa , ale czarna . Prawidłowo chcesz naświetlić drzewa/drogę , śnieg będzie przy matrycowym zafałszowywać . Przy centralnie warzonym mierzysz na drzewo lub drogę , blokujesz pomiar , przekadrowujesz i fota . Musisz sam ocenić cały kadr i nie jest ważne co jest tylko w samym środku kadru , ale też poza nim .
    Ostatnio edytowane przez MirekM ; 07-02-2010 o 21:43

Domyślnie

Rozumiem Mirku, że w takim przypadku jak podałeś dokonuję pomiaru centralnym lub centralnie ważonym na drzewa lub drogę gdyż to najciemniejsze elementy kadru.
    Czy tak?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkownik Zobacz posta
    Rozumiem Mirku, że w takim przypadku jak podałeś dokonuję pomiaru centralnym lub centralnie ważonym na drzewa lub drogę gdyż to najciemniejsze elementy kadru.
    Centralnie ważonym lub punktowym -- bo chyba o ten typ pomiaru Ci chodzi pisząc "centralnym".
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Centralnie ważonym lub punktowym -- bo chyba o ten typ pomiaru Ci chodzi pisząc "centralnym".
    Tak , oczywiście, -pomyłka z mojej strony

Domyślnie

No nie , centralnym lub punktowym . Centralnie ważony obejmuje cały kadr i blokowanie tu nie wiele daje . Oczywiście w podanym przypadku to pomiar na drzewa . Natomiast w przypadku innego kadru i innej sytuacji może chodzić o światła . Przykład , obiekt oświetlony małą nocną lampką , co zajmuje np. 1/5 i mniej kadru w ciemnym pomieszczeniu . W przypadku tak małego obiektu w stosunku do kadru , w grę może wchodzić tylko pomiar punktowy .
    Punktowy i centralny wydają się jakby mniej dokładne , stąd to rzucanie pomiarem . Faktycznie są to obszary pomiaru coraz mniejsze , a obszar pomiaru nie jest równomiernie oświetlony .
    Ostatnio edytowane przez MirekM ; 07-02-2010 o 22:22

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów