Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Zenit TTL

Domyślnie Zenit TTL

Witam,

otóż mój kolega znalazł na strychu-jak to zazwyczaj bywa- Zenita TTL i będzie się nim bawił na obiektywie ma podobno jak mówi napisane Helios-44m 2/58. Co to dokładnie znaczy? Jaką ogniskową ma i jakie światło? Co musiałbym kupić żeby działał z moim N D5000?

Czy ten obiektyw sprawia się dobrze z cyfrowymi lustrami i faktycznie jest tak dobry i ostry jak się słyszy?

Z góry dziękuję za pomoc.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

ogniskowa 58 a światło 2
    przejściówka na m42 jest potrzebna ale z d5000 to brak pomiaru swiatła dla mnie lipa a czy dobry jest ja lubie ale zależy też od egzemplarza

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    Witam,

otóż mój kolega znalazł na strychu-jak to zazwyczaj bywa- Zenita TTL i będzie się nim bawił na obiektywie ma podobno jak mówi napisane Helios-44m 2/58. Co to dokładnie znaczy? Jaką ogniskową ma i jakie światło? Co musiałbym kupić żeby działał z moim N D5000?

Czy ten obiektyw sprawia się dobrze z cyfrowymi lustrami i faktycznie jest tak dobry i ostry jak się słyszy?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pogrzeb trochę na forum było o tym...

Wg mnie obiektyw to stałka 44 mm (na FF na FX x 1,5), maksymalne F - 2.0, żeby go podpiąć musisz mieć przejściówkę, będzie działał tylko w manualu (z Twoim body nie będzie chyba mierzył światła i potwierdzał ostrości)

No to na tyle, ale mogę się mylić...

Edit: Kolega mnie ubiegł....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    (z Twoim body nie będzie chyba mierzył światła i potwierdzał ostrości)
    co do światła to nie będzie mierzył ale ostrzyć można na zieloną kropkę. Jak chcesz ostrzyć na nieskończoność to przejściówką z soczewka. Bez soczewki ostrzy na jakieś 1,5 m.
    Nikon FX

Domyślnie

Myślicie że opłaca się taka kombinacja z tym obiektywem do portreciaków i krajobrazu? Gdzie mogę znaleźć zdjęcia z tego szkła i cyfry lustrzanej?

Domyślnie

przejściówka z soczewka jest dość droga (koło 100 zł). Bez soczewki przejściówka kosztuje koło 30 zł ale nie ostrzy na nieskończoność więc krajobrazy odpadają.
    Nikon FX

Domyślnie

No to tak rozumiem ale portrety i makro jak najbardziej?

Domyślnie

Tak jak najbardziej (tylko pamiętaj ostrzy do około 1,5m- zależy od przejściówki).
    Do makro załóż pierścienie pośrednie to zajrzysz nawet do d..y robalowi
    Polecam przejściówki bez soczewki w wersji slim.(sam używam).
    Oczywiście będzie bez pomiaru światła i auto fokusa ,wszystko manual (ale to Tygrysy lubią najbardziej )
    Kobieta powinna zawsze pozostać kobietą ,ale nie musi ,a mężczyzna ,który nie jest mężczyzną jest już niczym .. B.Bardot

Domyślnie

mam taki i na f2 mydło straszne, od f4 znośnie...
    никон

Domyślnie

heliosy miały dość duży rozrzut jakościowy - tak jak w dzisiejszych czasach Sigmy i Tamrony
    Nikon FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów