Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Domyślnie

Fotografia cyfrowa wymaga od fotografa nauki tak obsługi aparatu jak i poprawnej obróbki zdjęć ,
    D80 może i więcej szumi od D90/D300 ale podstawa to dobre/jasne szkła i poprawne ustawienie ekspozycji ,
    skakanie po coraz wyższych/droższych modelach aparatów w poszukiwaniu takiego co robi idealne i bezszumowe fotografie > potrzeba dużo kasy a efekt bywa mało satysfakcjonujący ,
    miałem szumiące kompakty i hybrydy ale jak trochę się to poobrabia na PC i wydrukuje w małym formacie to jest ok ,
    jak 100-200% powiększasz zdjęcia to szum na zdjęciach znajdziesz i w D700 ale nie o to chodzi w fotografii ,
    zmieniając D80 na D90 czy D300/s raczej braknie kasy na porządny obiektyw i zasadniczo wracasz do punktu wyjścia ,
    w fotografii jest też zasada najsłabszego ogniwa Body + obiektyw + fotograf ... by robić dobre zdjęcia te 3 elementy muszą być na identycznym poziomie .
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 09-02-2010 o 00:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fistaszek20 Zobacz posta
    to mi namieszaliście ale to dobrze - chcę podjąć dobrą decyzję, bo wolałabym w ciągu następnych powiedzmy 2ch lat (a może i dłużej) nie zmieniać sprzętu - mam dość tych inwestycji a to wciąga jak hazard . Dużo przemyśleń przede mną.

A co do D80 - jestem szumofobem ale prawdę mówiąc nie wiem na ile D90 rozwiąże moje problemy.

D700 ... ech ... moje numery w totka jeszcze nie padły

No, D90 szumi nieco mniej, jest sporo sampli w necie, pamiętam bo oglądałem sporo przed zakupem.
    A przy D700, to ci będą mięśnie szumieć... To wielki klamot, i obiektywy do FF też jakby większe. I trza te same zalety FF ciągle nosić.
    Piotr
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    w fotografii jest też zasada najsłabszego ogniwa Body + obiektyw + fotograf ... by robić dobre zdjęcia te 3 elementy muszą być na identycznym poziomie .

Wszędzie jest taka zasada, w każdym układzie zależnych elementów. Ale chyba brzmi nieco inaczej, że tak mocny jest układ, jak jego najsłabsze ogniwo.
    Kiepskiemu fotkorobowi wcale nie przeszkodzi dobry sprzęt w tym co partoli.
    Piotr
    Piotr

Domyślnie

Jezeli fotografujesz psy w ruchu to warto zastanowic sie nad Tamronem/Sigma 70-200 2.8 i na tamrona 17-50 tez ci prawie wystarczy.A D80 narazie zostawisz
    D40+grip+N18-55+N55-200mm+N50mm 1/8D+Tokina AT-X400mm f5.6

Domyślnie

Pietern tak łatwo się pisze/myśli aparat mnie ogranicza czy szumi bardziej niż te droższe ,
    problem leży przeważnie po stronie fotografa bo D300/D700 stawia też większe wymagania względem fotografa (wiedza i praktyka) > wtedy dopiero powstanie zdjęcie na miarę tego pro sprzętu .

Domyślnie

problem leży przeważnie po stronie fotografa...

Trudno się z tym nie zgodzić. Wiem to po własnych doświadczeniach, na 100%.
    Piotr
    Piotr

Domyślnie

problem leży przeważnie po stronie fotografa bo D300/D700 stawia też większe wymagania względem fotografa (wiedza i praktyka) > wtedy dopiero powstanie zdjęcie na miarę tego pro sprzętu .
    no niestety ze mnie jeszcze bardziej pstrykacz niż fotograf
    może faktycznie powinnam docenić moją puszkę - ma ok. 30 tyś, więc chyba jeszcze trochę pożyje

Jeszcze pomyślałam o nowej sigmie: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

Na optycznych ma bardzo dobre wyniki i powinna w granicach 2 tyś kosztować

Psy zazwyczaj robię z dość bliskiej odległości, więc wąski kąt zostawię sobie na potem, a chciałabym, żeby to szkiełko przydało się na zwykłe focenie (wycieczki, u cioci na imieninach )
    D 600 | N50/1.8D | N35/1.8 | T90/2.8 | S70-300 f/4-5.6 APO DG Macro | N18-70 | sb400 | sb700

Domyślnie

Jeśli chodzi o zmianę body, to przychylę się do zdania wilk'a325 - pomacaj, strzel trochę zdjęć i zobaczysz czym to pachnie. D300 ma zajebisty AF, który mógłby Ci się przydać w fotografowaniu psów w ruchu. Co do obiektywu - mam Sigmę 18-50 i nie narzekam, Tamron też daje radę. W obu przypadkach trzeba wybrać dobrą sztukę. Najlepiej przetestuj wszystko na jakimś plenerze czy zgrupowaniu.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Nikon D80 mnie nie ogranicza a przesiadka na D90 tak szczerze nic nie daje (wyższe ISO zignoruję wolę jaśniejsze szkła) ,
    Jaśniejsze szkła czasami nie rozwiązują problemu (podobnie jak VR)- chcesz mieć większą GO i przymykasz obiektyw - wtedy lepsze ISO się przydaje (opieram się na własnych doświadczeniach)
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fistaszek20 Zobacz posta

A co do D80 - jestem szumofobem ale prawdę mówiąc nie wiem na ile D90 rozwiąże moje problemy.

D700 ... ech ... moje numery w totka jeszcze nie padły

Podobnie jak Ty również jestem szumofobem i niestety Cię zmartwię, D90 nie rozwiąże Twoich problemów, szumi niewiele mniej, nawet d300 nie specjalnie mnie przekonuje.

D700 - jak na razie moja docelowa puszka o której mogę śmiało powiedzieć, że mało szumi...

Koniec marzeń, wracam do rzeczywistości D80 zdecydowanie jak bym zmieniał to albo na d700 (losowanie lotka już niedługo), a tak poważniej to na d300s.

Dlaczego? Napisałaś, że potrzebujesz czegoś szybkiego do robienia zdjęć biegających piesków d300s osiąga 7kl/s a z gripem 8kl/s (dla porównania d90 ma 4,5kl/s) dodatkowo posiada dodatkowe funkcje które na pewno Ci się prędzej czy później przydadzą.

Cena takiego czegoś to około 4800zł, do tego obiektyw i tu mnie uprzedziłaś bo chciałem zwrócić Twoją uwagę na Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM, która w testach wypadła rewelacyjnie biorąc pod uwagę jej stosunkowo "niską" cenę (ok. 1800zł)
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów