Czy jest sens kupować do Nikkora 18-105 filtr "Hoya UV Super HMC Pro1" czy wystarczy "Hoya UV Super HMC"?
Wersja pro jest cieńsza, a naczytałem się że przy szerokich ogniskowych np 18 użycie grubego filtra UV powoduje winietowanie.
Szukaj
Czy jest sens kupować do Nikkora 18-105 filtr "Hoya UV Super HMC Pro1" czy wystarczy "Hoya UV Super HMC"?
Wersja pro jest cieńsza, a naczytałem się że przy szerokich ogniskowych np 18 użycie grubego filtra UV powoduje winietowanie.
D90 + N18-105 / N35 / N70-300 / S10-20 / SB-910
mnie tam nic na 18mm nie winietuje a filtr wcale nie jest slim![]()
NIKON
MÓJ FOTOBLOG
A będzie jakaś inna zauważalna różnica pomiędzy tymi filtrami może warto dopłacić ?
Może ktoś ma taką lepszą wersje filtru i się wypowie.
Bo z drugiej strony nie wiem czy jest sens pakować tyle pieniędzy w filtr UV, może bardziej warto kupić droższy polaryzacyjny a ten wystarczy w tańszej wersji, ale mogę się mylić.
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu wydawać tyle kasy na UV, wiadomo nie zakładamy dna od słoika, ale taki Hoya HMC lub super HMC będzie więcej niż ok. zauważ że zamierzasz kupić obiektyw za ~900 i do tego filtr kosztujący prawie 20% obiektywu. Pieniądze które zostaną schowaj, dozbieraj i kup fajnego polarka. Pozdrawiam
Ja mam Hoya UV Super HMC na N18-105 i wszystko jest OK, więc nie przepłacaj.
Możesz kupić samo Hoya UV [0] HMC, tak samo dobry, ważne aby był szary nie zielony.
Podpis zgodny z regulaminem forum
"Przecie" był test na optycznych : http://optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Te...sumowanie.html
Droższy, nie znaczy lepszy ... w tym wypadku![]()
UV Hoya HMC Super (mam takie filterki w swoich zasobach) lub B+W.![]()
D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .
Dzisiaj byłem w jednym z marketów i tam był tak filtr HOYA UV HMC 67mm 67 UV (c) DIGITAL. Powiedziano mi że to jest wersja szara, ale z tego co widziałem w internecie, to opakowanie to powinno mieć kolor ciemno szary a ta miała srebrny i do tego ten dopisek UV-C Digital. Wydaje mi się że sprzedawca wprowadził mnie w błąd, więc jestem ciekaw co to za seria i czy jest gorsza od szarej HMC, czy jednak lepsza ?
Skontaktuj się z nami