Szukaj
Nie ciut a sporo lepsza. Większa moc, automatyka własna lampy, podział błysku w manualu (do 1/128 ), zasilanie bateriami AA, że o obrotowym palniku w poziomie i pionie nie wspomnę. Generalnie brak podziału mocy błysku w manualu dyskwalifikuję tę lampę do pracy czy to na cyfrowym body (brak iTTL oraz A), czy zdalnie (fotocela, radio).
Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 06-02-2010 o 10:49
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Dzięki za wszystkim za porady, oraz informacje.
Po przeczytaniu waszych opinii odpuściłem sobie całkowicie tą lampę, lecz powiedzcie mi (jeżeli możecie) co myślicie o SB-26 lub SB-24.
“Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył.”
Robert Bresson
Moja mała galeria.
sb-26 to wół roboczy z najlepszych analogowych czasów. wielu znawców twierdziło że była lepsza od jej następczyni sb-28. moim zdaniem jest w tym sporo racji, bo choćby fotocela, w którą sb-26 jest wyposażona, to jest duży plus. zwłaszcza że ta fotocela ma dwa tryby - natychmiastowy i zwłoczny - dzięki którym udaje się nawet czasem 'przeczekać' przedbłyski.
jeśli masz okazję to sb-26 nada się idealnie do strobingu. ja swojej raczej się już nie pozbędę![]()
jedna nawet jest na allegro: http://www.allegro.pl/item911736013_...n_sb_26_q.html
“Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył.”
Robert Bresson
Moja mała galeria.
sb-24 używałem raz pożyczoną od przemiłej koleżanki i było to tyle lat temu, że nic nie pamiętam. co rozumiesz przez 'normalne użytkowanie'? bo o strobingu mówiłem dlatego, że wszystkie tak stare lampy nie obsłużą iTTLa w żaden sposób.
jak masz ograniczone środki to czemu chcesz wyrywać sobie żyły i szarpać się nie wiadomo kiedy na topowe lampy? dokładnie za połowę ich ceny masz sb-600 - idealne rozwiązanie nawet bez wychodzenia poza ofertę nikona. z całym szacunkiem dla metzów czy nissinów![]()
a taki Ken Rockwell chwali sb-600 bardziej niż 800 i 900http://www.kenrockwell.com/nikon/sb600.htm
SB24/25/26/28/80 - posiadają tryb M, oraz całkiem przydatny (z racji braku iTTL) tryb A (automatyka własna lampy). Jest to trochę upierdliwe w użytkowaniu na body, ale idzie przeżyć.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Skontaktuj się z nami