Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Domyślnie

Wracając do tematu.. wychodzi na to że CXN2 radzi sobie z szumem najlepiej.. ale też zauważyłem ucina dużo w cieniach - robią się płaskie a kolory nieco blakną mimo to pod względem redukcji szumu i zachowanych szczegółów na zdjęciu nic z tego co używałem go nie pobiło.
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Tak, masz rację Stig, to wszystko zależy od warunków, w bardzo szerokim pojęciu. Może faktycznie trochę się wygłupiłem, prosząc o konkretne wskazówki co do nastaw, przepraszam. Nie ulega jednak wątpliwości, że Twoje uwagi (Pawła również) mocno mnie zmobilizowały do eksperymentowania i muszę przyznać, że to działa i, fakt faktem różnie w różnych sytuacjach. A selektywne odszumianie (zresztą wyostrzanie również) nawet przez myśl mi nie przeszło - dziękuję.

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Wracając do tematu.. wychodzi na to że CXN2 radzi sobie z szumem najlepiej.. ale też zauważyłem ucina dużo w cieniach - robią się płaskie a kolory nieco blakną mimo to pod względem redukcji szumu i zachowanych szczegółów na zdjęciu nic z tego co używałem go nie pobiło.
    Mając świeże spojrzenie na możliwości CNX2 przyznaję, że zauważyłem różne działanie trybów mieszania (Blending Mode). Spróbuj również z tym parametrem, może poskutkuje.

Dziękuję Panowie, biorę się do roboty
    D300s/N90s >> Tokina 12-24 f/4 DX II >> Nikkor 35 f/1,8 G >> Nikkor 28-70 f/3,5-4,5 D >> Nikkor 70-210 f/4-5,6 >> SB-900/SB-28 >> MF 190XPROB/498RC2 >> Kata 3N1-20/DC-445

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    NX2, podobnie jak NC, nie zawsze dają w moim odczuciu najlepsze efekty ponieważ nawet przy wyłączeniu jakiegokolwiek odszumiania, porgram zamienia sporą część kolorowego "ścierwa" na monochromatyczny ziarno. Przy plikach z D300 i czułościach 1600 i większych skutkuje to desaturacją miejsc najbardziej zaszumioych (cienie) co czasem wygląda naprawdę kiepsko. W takich przypadkach można wywołać plik ACRem, DCRAWem, C1 czy czymkolwiek innym, wyłączyć (albo odpowiedniu ustawić NR) i ewentualni odszumić ostatecznie w niezależnym sofcie już na etapie JPGa/TIFFa.

Na "płaskie cienie" dobrym sposobem jest podniesienie kontrastów tonalnych np. za pomocą high pass-a.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów