Szukaj
www.kali.ownlog.com | usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
to działa ze wszystkimi body nikona i ze wszystkimi lampami nikona i kompatybilnymi.
działa również z analogami. przenosi wszystko co taki układ daje - nawet CLS i FP.
oczywiście przenosi to, co daje sprzęt. By coś było przenoszone, to body i lampa musi to obsługiwać.
własciwie jest tak, jakbyś miał lampę na stopce w body. Z jednym niuansem - nie działa zoom palnika w lampie.
mam i używam coś takiego - nazywa sie SC 17
jest też SC 28 i 29 - nie wiem czym się różnią.
http://www.nikon.pl/family/pl_PL/cat...narrow/67.html
mozna łączyć i przedłużać - z SC 18, SC 19.
jak wyczytałem SC 29 nie przenosi funkcji AF asistance z sb600.
ja mam to wspomaganie AF wyłączone i tak nawet w body, nie wiem, czy obsługuje to SC17.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-11-2006 o 21:30
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A sa zamienniki ?
Troszke drogawy ten kabelek ...
czyli połączenie D50 poprzez SC-17 do SB600 bedzie dzialać? zoom to tam najmniejszy problem, bo samemu mozna sobie ustawić![]()
www.kali.ownlog.com | usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
na 99% tak, będą działały prawie wszystkie funkcje - choć nie zoom palnika i nie wiem jak z tym AF assistance - raczej też nie.
nie moge sprawdzić, bo nie mam dostepu ani do d50 ani sb600.
to Sc17 nie ma w sobie żadnej elektroniki.
na aparat kostka z 5 stykami (licząc masę), kabel 5-żyłowy, pod lampą kostka z 5 stykami.
co tu ma nie działać? proste jak konstrukcja cepa.
zastanawiające jednak jest skąd to ustrojstwo wie, że lampa nie jest w sankch body i nie obsługuje zooma.
to dla mnie do dziś zagadka.
ale tak w ogóle ma to sens, bo przecież nie wiadomo jaki powinien być kąt rozsyłu światła.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Z tego tez wzgledu , ze to tylko 2 koncowki i kawalek kabla, to szukam dobrego i pewnego schematu.
Szkoda wydawac takiej kasy na kabelek ... uwazam, ze to przegiecie.
A po co Ci do tego schemat? Robisz prosty przedłużacz i tyle. Musisz mieć tylko standardową stopkę lampy, standardowe gniazdo lampy i kabel. Jaki tu jeszcze schemat potrzebny?
Jacek
JK - skoro jest to schemat 1-1, czyli lutujesz kabelek 1-1 i MUSZA dzialac wszystkie funkcje.
Skad niby body wie, ze lampy nie ma w stopce.
Chyba, ze ta brzeczaca kulka w body to takze czujnik odleglosci aparatu od lampy
Jesli jednak faktycznie nie dziala np. zoom to MUSI byc jakis uklad,podzespol, czy moze zwarte sa jakies 2 przewody w oryginalnym kablu po ktorych to body orientuje sie, ze lampa nie jest w sankach.
Dlatego pytam o PEWNY schemat, coby nie spalic lampy lub body.
Pytanie : gdzie mozna kupic stopke, gniazdo ?
Mam zamiar sie wybrac na Wolumen ale nie wiem czy dostane tam ... moze gielda foto ?
Skontaktuj się z nami