Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekRD Zobacz posta
    Wszytko to wygląda mi na próbę udowodnienia sobie i/lub komuś, że można. Tylko po co(...)
    A po co robisz zdjęcia? Przecież na stockach czy w galeriach można sobie kupić lepsze niż się zrobi samemu. No bez jaj. W ten sposób można zaprzeczyć każdemu hobby...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Już miałem się zgodzić, ale po namyśle mi przeszło. kiedy robisz zdjęcie, to masz nadzieję, że będzie co najmniej ciekawe. Może będzie super, może zdobędziesz nim jakąś nagrodę. W każdym razie ma szansę być wyjątkowe. Na razie tego nie wiesz. W przypadku tego aparatu, tworca wie ( o ile zdobędzie się odrobinę samokrytyki) że autofokusa nie zrobi lepszego niż fabryczny, ba! wogóle nie zrobi. Migawka może zrobi w serii 2kl/s ale będzie nim tak rzucać jakby siedział na zetorze, bo nie wyważy tak lustra jak fabryczne laboratorium.
    Nie znaczy to że nie rozumiem po co oni to robią. Tyle że mnie dołowałoby to, że to co robię będzie... no kiepskie, nie czarujmy się. Ale może nie o to chodzi, w końcu nadal robi się gliniane garnki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekRD Zobacz posta
    W przypadku tego aparatu, tworca wie ( o ile zdobędzie się odrobinę samokrytyki) że autofokusa nie zrobi lepszego niż fabryczny, ba! wogóle nie zrobi. Migawka może zrobi w serii 2kl/s ale będzie nim tak rzucać jakby siedział na zetorze, bo nie wyważy tak lustra jak fabryczne laboratorium.
    no widzisz, a mój aparat, którym najbardziej lubię robić zdjęcia nie ma AF wcale, w serii jest tak szybki jak ja nadążę naciągać migawkę, jest na kliszę i to jeszcze 6x7. Czy to znaczy, że nie mam szans zrobić dobrego zdjęcia?

Domyślnie

nie rozumiem tylko po co ?
    przeciez sprzęt już jest tak tani analogowy iż śmiem twierdzić że nie ma to sensu.
    Niech zrobi cyfrówe z analoga. Sam się zastanawiałem czy byłoby to bardzo trudne z takiego pentacona ?
    Kupienie tylniej ścianki cyfrowej... ale chyba miniaturyzacja poszła za daleko.
    Ale może byłoby możliwe np. zrobienie takiego olbrzymiego aparatu, matówki i skanera zamiast matrycy.
    To jest wykonalne. Sprzęt byłby ogromny i użyteczny tylko do fotografi martwej natury ale jest to opcja.
    Możnaby uzyskać rozdzielczość olbrzymią...
    Widzieliście kiedyś coś takiego ?

Domyślnie

DarekRD, Zbyncom panowie a po co się produkuje prawdziwe, mechaniczne zegarki skoro elektoniczne chińczyki są takie tanie?
    Są tacy co lubią majsterkować, jedni przez pół życia budują jacht a inni lustrzanke (nie koniecznie tak długo).
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

nie no nie ma sensu robić czegoś odtwórczego przy wniesieniu multum wysiłku.
    Rozumiem jako hobby, ale nie jako coś nad czym będę się rozpływał, ba jak w rozpoczęciu wątku czuł się "cienkim bolkiem". Ogólnie wykorzystywanie śmieci, półfabrykantów w tworzeniu różnego typu sprzętu jak najbardziej mnie pasjonuje. Ale tutaj mamy dziadzia ktory prawdopodobnie miał zakład ślusarski i zrobił lustrzanke własnymi siłami.
    Co prawda gorsza niż zenit za 50 zl i nie ma to praktycznego sensu ale jest aparat. Ktoś kto wybuduje łódkę może wziąć przyjaciół i rodzine na szanty a zachwytu na zdjęciami z tego aparatu obawiam się nie podzieli nikt. I dlatego jest to raczej kunszt cieślarsko inżynieryjny niż fototechniczny. Pozdrawiam

Domyślnie Mechaniczne zegarki

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    DarekRD, Zbyncom panowie a po co się produkuje prawdziwe, mechaniczne zegarki skoro elektoniczne chińczyki są takie tanie?
    Są tacy co lubią majsterkować, jedni przez pół życia budują jacht a inni lustrzanke (nie koniecznie tak długo).
    Mechaniczne zegarki produkuje się po to, żeby bogate snoby mogły je zakładać na ręce i błyskać nimi spod nie mniej snobistycznych rękawów. Przypuszczam, że 95% właścieli zegarków za 5 cyfrową sumę nie potrafi odróżnić oryginału od podróby z Kraju Śródka. Prawdopodobnie spoglądają na niego tylko wtedy, gdy ktoś widzi, że spoglądają i na co.

Domyślnie

Tu akurat jakość zdjęcia pochodzić będzie w 90% z obiektywu, którego w amatorski sposób zrobić nie można. Bo jeśli tylko aparat będzie umożliwiał ustawienie ostrości i zapewni powtarzalne czasy otwarcia migawki, to poza tym jest tylko puszką, która przewija kolejne klatki przed obiektyw....

Domyślnie

DarekRD
    Mechaniczne zegarki produkuje się po to, żeby bogate snoby mogły je zakładać na ręce i błyskać nimi spod nie mniej snobistycznych rękawów.
    Oj tylko się nie zagotuj z zazdrości... zegarki mechaniczne wysokiej klasy są dla ludzi ceniących sobie jakość - oczywiście że część ich nabywców kupuje je dla szpanów ale zdziwiłbyś się ile spośród ludzi kupujących bardzo drogie zegarki jest świetnymi znawcami oczywiście jeśli uważasz że lepiej jeździć Fiatem 126p zamiast Wiessman'em GT to nie będę Cię przekonywał
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Trochę żenująca ta dyskusja...każdy kupuje to, na co go stać. Skoro ktoś tam może sobie pozwolić na zegarek wysadzany diamentami, to świadczy raczej o tym, ze w życiu jest obrotny i po prostu ma na to kasę. A wracając do tematu, człowiek ma ciekawe hobby i ogromną wiedzę, żeby samemu zrobić projekt i go wykonać z taką dużą precyzją. Też bym tak chciał.
    D40, N18-70, SB400
    Psix, CZJ 80, CZJ 180, Opemus 6, Rodagon 80

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów