Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Co do damskiej torebki?

Witam,
    prośba o pomoc za dwa miesiace żona obchodzi okragłe urodziny. Chciałbym jej sprawić nowego kompakta w miejsce starego wysłuzonego fuji. Od jakiegoś czasu prosi mnie o coś co w miarę ładnie robi zdjecia, filmy i wyglada w sam raz do damskiej torebki. Co byście polecili? Budżet to 1000zł +-. Mam już pewne przemyslenia ale chciałbym dokonac jak najlepszego wyboru wiec cicho licze na wasze podpowidzi
    A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon

Domyślnie

firma nie gra roli - chociaz bedzie zabierany na imprezy a wtedy pewnie ja bede obsługiwał wiec przydałoby sie cos co jeszcze mozna jakoś normalnie (manualnie) ustawic

Domyślnie

Nikt jeszcze nie polecił D300 czy D3? Dziwne...
    Może Sony TX7? Wygląda szałowo Myślę o nim dla mojej piękniejszej połowy
    Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.

Domyślnie

fajny ten aparacik jakby jeszcze obiektyw miał jaśniejszy - szeroki kat bardzo fajny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARS CooL Zobacz posta
    fajny ten aparacik jakby jeszcze obiektyw miał jaśniejszy - szeroki kat bardzo fajny
    Równie szeroko, ale jaśniej, to albo Sony WX1, albo Panasonic LX3.

Domyślnie

witam
    Właśnie w podobnym celu i okolicznościach zakupiłem w ostatni poniedziałek żonie nikona S640, szybki AF(jak na kompakt) całkiem dobrze sobie radzi bez lampy w pomieszczeniach (jak na kompakt) ogólnie polecam myślę że za 750zł dostajesz całkiem niezły sprzęt.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Moja żona też zażyczyła sobie kompakta. Obecny Canon A510 "robi brzydkie zdjęcia" i trzeba go zmienić
    Wymagania co do nowego są takie, żeby "robił ładne zdjęcia"...
    Czyli - ilość MPx jest nieistotna, zoom jest mało istotny (ma być, a czy to będzie 10x, 8x czy 15x, to już mały problem). Ma za to mieć b. dobrą "inteligencję", bo program zielony będzie podstawowym wykorzystywanym.
    Dobrze by było, gdyby oprócz zielonego i programów tematycznych miał jeszcze PASM, wówczas i mi by się czasem przydał. Obecność RAW byłaby dużym plusem, ale to nie jest warunek.
    Ważne jest dobre odwzorowanie kolorów i niskie (o tyle o ile) szumy. Ważna jest też waga i rozmiar (i mniej, tym lepiej).
    Cena w przedziale 500~1000, używki jak najbardziej wchodzą w grę.
    Prosiłbym o jakieś sugestie - np zadowolonych posiadaczy. Nie mam pojęcia o kompaktach, a niespecjalnie mi się uśmiecha pod jednorazowy zakup wertować recenzje setki aparatów (różnych modeli jest zatrzęsienie)...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

No i wybór padł na WX1
    dzisiaj zakupione toto za 980zł
    strasznie małe to bydle znaczy troche ma w sobie napakowane tej techniki
    porównywałem organoleptycznie do trzech innych aparatów - Panas LX, Canon S90, Samsung WB1000
    Generalnie liderem byl LX3 lecz niestety "jednak" za krótki obiektyw, mało dokladny wybierak i trochę za duży sam aparat

Canon - fajny aparat ale dla kogos kto potrzebuje koniecznie trybów manulanych - dotego bardzo latwo niechcąco zminic parametry kółkiem do nastaw na tylnim panelu i z ergonomia coś nie tak - lampa przeszkadza

Samsung - w sumie fajna propozycja - fajny monitor, wydaje sie byc dobrze wykonany, niestety zalamka przy zdjeciach na auto, znacznie odbiegał od pozostalych aparatow. Troche nim sie pobawiłem i okazuje sie ze na manualu mozna znacznie wiecej wyciagnąc - no ale to przeciez ma byc dla zony

Sony
    -widzi w ciemności - to co w samsungu na ISO 400 to w WX1 na iso 1600
    -panorama fajny bajer
    -matryca + jasny obiektyw na szerokim kącie daje radę zwłaszcza jest to widoczne we filmach
    -zdjęcia o zmierzchu - całkiem to fajnei nawet nadaje się na format nieco wiekszy niz 15x10
    -wady: jednak widac cień przy używaniu lampy na najszerszym kącie i nieprzemyslanym kadrowaniu, troche przeszkadzaja szumy jakie wydaje autofocus i zoom przy filmowaniu, ale jest to bardziej dokuczliwe przy odtwarzaniu w aparacie, w mocnym oswietleniu halogenowym widac niebieska poświatę w ciemnych partiach obrazu, przy energooszczednych, swietlówkach i zwykłych zarówkach jest ok
    -póki co nie stwierdziłem znanego z netu problemu z ostrością jednej strony kadru przy szerokim kącie - ale to jeszcze sprawdzę
    -generalnie jak na tak maly aparat mozna go obsługiwac jedna ręka, przyciski sa wyraźne pod palcami i dobrze zestrojone, żona w ciagu półgodziny rozpracowała podstawowe funkcje i nastawy wiec istnieje szansa ze nie bedzie tylko korzystała z zielonego programu, to + dla menu ktoe jest naprawde czytelne
    -żal ze nie ma mozliwości pracy w trybach manualnych,
    To na tyle po krótkiej zabawie, żona jest bardzo zadowolona, a z dodatkowych wodotrysków bardzo łatwo korzystac wiec mam nadzieje ze jest to dobry zakup
    dzięki Roba66 bo nie brałem Sony wogóle pod uwage
    Ostatnio edytowane przez MARS CooL ; 08-02-2010 o 01:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARS CooL Zobacz posta
    dzięki Roba66 bo nie brałem Sony wogóle pod uwage
    Cieszę się, że mogłem pomóc

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów