Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie tamron czy sigma do 300s?

Witam wszystkich

Zmieniam system z sonego na nikona. wybrałem juz korpus padło na d300sale niestety nie wiem jakie szkło mam do niego wybrac...zastanawiam sie nad tamronem ze stabilizacja 17-50 f/2.8 albo sigma 18-50 f/2.8. Wczesniej w sonym mialem tamrona i bylem bardzo zadowolony.ma moze ktoś taki zestaw? jak to ze soba współgra?jakie wady, zalety?

pozdrawiam

Domyślnie

Sigma szybsza, Tamron trochę lepszy optycznie. Jak kupowałem wybierałem między tymi dwoma. Przymierzyłem też N17-55 ale to inna półka cenowa i jakościowa. Co wybrałem widać w stopce

edit:
    Jak byłeś zadowolony z Tamiego to kup go i po problemie
    Nikon FX

Domyślnie

Tylko pytanie czy z szybko będzie działać z reporterska 300s? Bo tamron jest stosunkowo wolny ale za to lepszy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czb.lechu Zobacz posta
    Tylko pytanie czy z szybko będzie działać z reporterska 300s? Bo tamron jest stosunkowo wolny ale za to lepszy...
    jak chcesz mieć szybki AF to bierz Sigmę, a jak chcesz mieć lepszą optykę to Tamron. Jak chcesz obie rzeczy to tylko Nikkor 17-55 ale kosztuje zdecydowanie więcej
    Nikon FX

Domyślnie

Hmm...tak jak pisali przedmówcy, Sigma szybkość, Tamron ostrość. Ty nam powiedz, na czym bardziej Ci zależy

Mnie ciekawi jeszcze jak zachowywać się będzie najnowsza Sigma która kilka dni temu do sklepów weszła - 17-70/2,8-4,0 DC Macro OS HSM...

Poza nimi, do wyboru paktycznie masz Nikkory - nieziemski 17-55/2,8 za jeszcze większą kasę, bardzo chwalony za optykę za to trochę ciemniejszy 16-85, i uniwersalny i bardzo przyzwoity oprycznie 18-105, do którego na początek mocno zachęta też cena, około 800zł za nówkę... Nie do pobicia
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Miałem oba szkła z D300, bardziej podobała mi się kolorystyka z Tamrona, kolory z Sigmy były zbyt cukierkowe. Optycznie nie zauważyłem większych różnic. W Tamronie będziesz miał szerzej Obecnie z D700 też używam tego Tamrona tylko odpowiednik pod FF czyli 28-75/2.8 i jestem zadowolony z tego słoika. Niestety nie wiem nic na temat nowych wersji ze stabilizacją.
    5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Kup Tamrona bez silnika, bedziesz mial i szybkosc i ostrosc.

Oszczędny w słowach Awatar m4rox
    Miasto
    Radzymin (Siemiatycze/Warszawa)

Domyślnie

co do T17-50 2.8 to bądź czujny na egzemplarze(BF/FF), nie kupuj raczej przez internet, lepiej podpiąć i po testować pod body. Ja mam bez silnika, szybkość i trafność ok.
    D80|D7100|SY8 3.5|T17-50 2.8|N35 1.8G|N50 1.8D|N85 1.8D|N55-200 4-5.6 VR|SB700
    Flickr

Domyślnie

Nie wiem jak z D300s, ale z moim D300 nie mogłem znaleźć Tamrona, który potrafił poprawnie złapać ostrość dalej niż kilka / kilkanaście metrów od aparatu. Im ciemniej tym ta odległość malała, generalnie była kicha straszna... Ponoć w D300s coś tam poprawili z AF, ale nie ryzykowałbym zakupu drogą internetową - sprawdź w sklepie czy dobrze łapie ostrość z bliska jak i z daleka. Sigma będzie zdecydowania mniej ostra, jeżeli zależy Ci na ostrości to sobie ją odpuść. A jeżeli chcesz niezbyt drogo i pewnie w 100% to polecam Nikkora 18-70/3,5-4,5 - używki chodzą na naszej giełdzie po ok.500zł, nówka ok.tysiaka kosztuje, ale to szkło jest tak twarde, że możesz śmiało używkę brać, będzie i ostro i baaardzo szybko z AF, i na dodatek bardzo celnie Po kilku latach wojowania z "kundlami" wróciłem do tego szkła i jestem nim zachwycony, jest ciemniejszy, ale współpracą z puszką miażdży konkurencję

Domyślnie

a ja właśnie kupiłbym przez internet! Wtedy masz czas na porządne przetestowanie sprzętu i w razie jakichkolwiek problemów masz 10 dni na rezygnację z zakupu.
    Nikon FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów