Szukaj
to chyba HDR,m.z. trochę chyba przegięty,przynajmniej skały na pewno.pozatym kadry ok.pozdrawiam
De siedem set.
Calkiem fajne swiatlo mialem. Kolor nieba bym poprawil![]()
Tak to hdr - na pierwszym skały faktycznie trochę przesadzone, ale na drugim może jest ok?
Generalnie tu wszystko swieci nienaturalnym kolorem. Po co HDR, warunki mialeś piękne - swiatlo, niebo!
bo wcale aż tak piękne nie było. I bez Hdr nie powyciągał bym tych chmur tak jak teraz
To jest zdjęcie bez korekcji (nie mogłem inaczej skadrować bo nie można było bliżej podejść a miałem stałkę).
Z zaprezentowanych ujęć na Twoim miejscu zostawiłbym sobie "nieba", a w identycznych cropach powtórzyłbym obróbkę całej reszty, niebem się już tym razem zupełnie nie przejmując. Mam oczywiście na myśli obróbkę zasadniczo odmienną, tj. nie "hdr"!
Potem, odpowiednio do osiągniętego efektu dołów, "odszumiasz" niebo i łączysz je z dołem zastępując tamtejsze. Powinno wyjść w górze dramatycznie, a w dole możliwie naturalnieBo same kadry są naprawdę ok.
"Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry PratchettPozdrawiam! Jacek
Przyciemnienie nieba to zerowy problem. Zdjęcie saturacji z nieba również. każdy inny kierunek także.
Nie zakładalam, że taki efekt się Tobie spodoba, chciałam jedynie pokazać, że foto może być kontrastowe i kolorowe (oryginał taki nie jest) bez użycia hdr i przerysowania, bo z wątku wynika, że hdrem ratowałes niezbyt szczęsliwie naświetlone foto.
Tyle.
Ostatnio edytowane przez jm ; 03-02-2010 o 21:20
Skontaktuj się z nami