o ile twoja ładowarka dopuszcza ładowanie 1 ogniwa to możesz.
Nic nie szkodzi jesli to piąte ogniwo będzie ciut inaczej naładowane niż inne.
Szukaj
o ile twoja ładowarka dopuszcza ładowanie 1 ogniwa to możesz.
Nic nie szkodzi jesli to piąte ogniwo będzie ciut inaczej naładowane niż inne.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku-wg instrukcji ma oddzielne 4 indywidualne kanały ładowania pozwalajace na ładowanie akumulatorów o różnych pojemnościach, w tym samym czasie... Wiec przypuszczam ze moge wsadzic tylko 1 akku.
Troche zaniepokoila mnie instrukcja SB800 krzyczaca ze wszystkie (4 lub 5 ogniw) musza miec ten sam ladunek itp.
Ja zawsze myslalem, ze wazna jest wartosc sumaryczna a okazuje sie, ze mierzone jest kazde ogniwo... I jak to jest?
D200, 17-55/2.8, 70-200/2.8 VR, 50/1.8, Close-Up Canon 500D, SC29, SB800
bez przesady z tą ostrożnością. Wystarczy by akumulatory były tej samej pojemności i firmy, naładowany kazdy do pełna.
Sądzę, że nawet to nie jest konieczne.
Po pewnym czasie kazdy akku jest troche inny. Też mam taką ładowarkę i stare akku ładuje mi każdy kanał w innym czasie. Czyli razem uzywane, a nierówno chodzą. Nie przejmuj się. Producent też zaleca pewne karty pamięci do swoich body itd.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacek, dzieki za odpowiedz.
D200, 17-55/2.8, 70-200/2.8 VR, 50/1.8, Close-Up Canon 500D, SC29, SB800
Uzywam kilkunastu kompletow aku - wszystkie firmowe sa bezproblemowe, najnowsze Sanyo i Sony 2700 super ale nawet stare 1600mAh dzialaja. Wytrzymalosc jest zadowalajaca, mowia ze swieze naladowane akumulatory potrafia zrobic minimum 300 blyskow, mi zdarza sie zrobic nawet 1200!!!! w trybie TTLbl. Ostatnio probowalem aku UNIROSS i POWERBASE 2300 ale to porazka a aku firmy ZOOM lub FOREVER to wcale nie chca odpalic. Dlatego polecam "firmowki".
Jak juz wspomniano, akku nierównomiernie się rozładowują. Moje pytanie brzmi: czy warto je, przed nowym cyklem naładowania, rozładowac do zera za pomocą np. latarki ? Moja ładowarka, nie ma funkcji rozładowania i pracuje albo na dwóch kanałach, albo na czterech jednocześnie. Pozdrawiam
Lampy sa na tyle mocne ze nie ma co jeszcze rozładowywac je w latarce. Pozatym funkcja rozladowania powinna byc w ladowarce. Ja tylko moge polecic akumulatory Camelion. Bija na glowe wszystkie inne akumulatory. Niektóre ladowarki, tez cameliona, dopuszczaja ladowanie nieparzystej ilosci akumulatorów.
Ja te aku mam juz chyba we wszystkich urzadzeniach elektronicznych. Wydajnosc jest ogromna.
(nie pracuje dla Cameliona)![]()
Witam,
ja kiedys znalazlem takie cos
http://www.conrad.pl/glowna.php?art=250363&back=serch
ale dla mnie cena nie jest tego warta. Wole dwie ladowarki 4 kanalowe na 4 baterie kazda, nawet z nowymi akumulatorami 2500 dobrej firmy koszt 5 razy mniejszy
Jesli sie dobrze wczytasz w dowolna instrukcje do dowolnego sprzetu bedzie tam ta sama informacja. Co prawda akumulatorki jak leza to sie same rozladowuja powoli ale raczej ladowarka nie laduje tak dlugo aby sie znaczaco rozladowaly te 4
pozdrawiam
Witam wszystkich. Mam nie chwaląc się ładowarkę na 6 ANSMANN PowerLIne 6 i nawet ten kabel z ładowarki NIKON pasuje do niej jako zasilający.Kupiłem ładowarkę na giełdzie warszawskiej-foto.Polecam.
Skontaktuj się z nami