Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Domyślnie

ech.....zeby były ladowarki nawet nie na 5 aku ale na 6 szt.......do D200 z gripem były by jak znalazł - ale niestety nie trafiłem nigdzie pomimo wielu poszukiwań w necie. Jedyne co znalazłem to ładowarkę na 8 szt firmy GP.

Moja SB800 pracuje na Energizerach 2300 mAh i Duracellach 1800 mAh
    Raz awaryjnie kupiłem baterie ( jakieś dobre i drogie ) bo bałem się że mi na imprezie pradu zabraknie i było oki ale od pierwszego błysku było widac ze ładuje dużo wolniej niż na aku.

A tak przy okazji....SB800 można zasilać z zewnętrznego aku czy czegoś takiego bo przecież o ile sie nie mylę ma gniazdo do zasilania.
    Wiecie może co to jest do zasilania lampy oraz gdzie i za ile ?????

Domyślnie

zasilacz sieciowy ewentualnie tez moglby byc, ale osobiscie wolalbym ladowarke na 5 akku
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

a ja nie mówie o zasilaczu sieciowym tylko o dużym zewnętrznym aku do SB800 bo coś takiego chyba Nikon przewidział ale nie moge sie tego doszukać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fodo Zobacz posta
    a ja nie mówie o zasilaczu sieciowym tylko o dużym zewnętrznym aku do SB800 bo coś takiego chyba Nikon przewidział ale nie moge sie tego doszukać
    1. SD-7 + kabel SC-16A
    2. SD-8A
    3. SK-6

Domyślnie

quantum battery pack. ale to chyba wydatek wiekszy niz sama lampa.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

dzięki - o takie coś mi chodziło .......ale faktycznie te ustrojstwa są trochę drogie....
    ......w zasadzie to myślałem o jakim konkretnym akumulatorze żelowym a nie o batery paku na znowu ileś tam paluszków tak jak SD-8A bo w końcu będę chodził obwieszony takimi taśmami jak do naboi karabinowych tyle że z akumulatorkami
    Ostatnio edytowane przez Fodo ; 11-11-2006 o 16:09

Domyślnie

(...)ech.....zeby były ladowarki nawet nie na 5 aku ale na 6 szt.......do D200 z gripem były by jak znalazł - ale niestety nie trafiłem nigdzie pomimo wielu poszukiwań w necie. Jedyne co znalazłem to ładowarkę na 8 szt firmy GP (...)
    Są takie!
    Jedne z najlepszych ładowarek to ładowarki firmy Ansmann. Ja osobiście miałem dwie ładowarki tej firmy, teraz używam Energy8, czyli takiej:

http://www.ansmann.de/en/index.htm?v...n&pr2id=&appid=

Pakujesz tam do 6 aku AA (AAA) (ale możesz też naraz 5, 4 czy dwie...) lub cztery R14, czy R20, dodatkowo do 2szt. 9V. Co ważne, jest to ładowarka procesorowa, więc możesz do każdej celi włożyć inny akumulator, w innym czasie, w innym stanie naładowania. Nie obchodzi Cię literalnie NIC. Ona sprawdzi akumulator, usunie efekt pamięci, odświeży, naładuje i jeszcze... podrapie Cię po plecach .

Taki Nikkor wśród ładowarek. Polecam!
    Jest jedno ale: podobnie jak Nikkory nie są to rzeczy tanie . Jednak jeśli chcesz zainwestować w niezawodny sprzęt na lata, to są one bardziej niż godne rozważenia.
    Pozdrawiam, Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 14-11-2006 o 13:04
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Jako ciekawostkę dorzucę że w krakowskim fotoplusie sprzedawca rzeczywiście odradzał akumulatorki ze względu na dłuższy czas ładowania grata. Ale jako rodowity centuś zdegustowany koniecznością wydawania co jakiś czas kasy na bateryjki zakupiłem 4x akumulatorki energizer 2500 machów i wszystko ładnie gada. Do tej pory na pierwszym ładowaniu zrobiłem koło 200 cyków i dalej trzymają, jakiegoś dłuższego czasu ładowania nie zaobserwowano.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez CynowaKonefka ; 15-11-2006 o 02:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CynowaKonefka Zobacz posta
    Jako ciekawostkę dorzucę że w krakowskim fotoplusie sprzedawca rzeczywiście odradzał akumulatorki ze względu na dłuższy czas ładowania grata (...)
    Oczywiście sprzedawca wygadywał bzdury. Wyjaśniam: akumulatorki w porównaniu z bateriami charakteryzują się mniejszą rezystancją (czyli oporem ) wewnętrzną. Oznacza to, że włączone w jakiś obwód są wydajniejsze prądowo od baterii, czyli prąd płynący przez obwód będzie większy, a więc czas ładowania przy zastosowaniu akumulatorków będzie MNIEJSZY, a nie większy.
    Aby różnica w obwodzie nie była znacząca akumulatorki mają niższe napięcie,
    zwróćcie uwagę nie 1.5V, tylko 1.2V
    Jest jedno ale: jeśli obwód nie będzie przystosowany do używania akumulatorków jako zamienników, może ulec zniszczeniu - dlatego warto zawsze sprawdzic w instrukcji, czy producent danego urządzenia dopuszcza stosowanie akumulatorków i jakich.

Ta ostatnia uwaga dotyczyła jednak raczej czasów przeszłych, gdy akumulatorki nie były rzeczą tak powszechną.
    Obecnie praktycznie wszystkie urządzenia są do nich przystosowane.
    Oczywiscie, czym innym jest pojemność, baterie alkaliczne mają znacznie większą pojemność niż największe nawet akumulatorki, co w żadnym razie nie zmienia faktu, że stosowanie tych ostatnich jest dużo bardziej uzasadnione ekonomicznie .

I jeszcze jedna różnica: charakterystyka rozładowania: akumulatorki długo nie wykazują ŻADNYCH oznak rozładowania, po czym "padają" bardzo szybko i raptownie, podczas, gdy baterie ładują lampę dłużej i dłużej, ale wciąż jeszcze działają. To kolejny plus dla akumulatorków, gdyż w przypadku baterii nie bardzo wiadomo, kiedy je już wyrzucić... a czasy ładowania są juz baaaaardzo długie .

Kończę już to nudzenie, pozdrawiam, Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kolumbia Brytyjska

Domyślnie

Hmmm, mam pytanie dot ladowania tych 5 akku do SB800.

Mam szybka ladowarke GP U-Smart (ta srebrno-pomaranczowa, na oddzielne 4 kanaly) i akku NiMh GP 2700 1.2 V.
    Czy mozna naladowac wpierw te 4 akku a potem- 1 osobno, czy wtedy maja rowne ladunki i bez obaw mozna uzywac calej 5ki w lampie? Oczywiscie ta 5ka akku bylaby zawsze uzywana w komplecie razem.
    Teoretycznie ladujac akku do pelna (az zielona dioda zaswieci) powinny byc rowne ladunki, ale mam jakas dziwna watpliwosc...

Czy ktos z was spotkal sie z tym problemem, ma podobna ladowarke itp?
    D200, 17-55/2.8, 70-200/2.8 VR, 50/1.8, Close-Up Canon 500D, SC29, SB800

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów