Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

ja śmigam na tom tom i nie narzekam. W miarę regularna aktualizacja mapy pozwala być cały czas na bieżąco z nowymi trasami.
    Zwyczajny jak kiełbasa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    ciekawe .. od jakis 15 lat niezmiennie na rynku nawigacji ladowej i morskiej przoduje garmin.

dobrze wiedziec ze frma ktora dostaje rozwaizania od garmina po 2latach jet lepsza
    myślę, że to tylko obecnie cena rządzi sprzedażą na rynku nawigacji samochodowych, wśród nawigacji morskich Garmin pozostanie długo na przodzie i nie podejrzewam, żeby nagle coś się zmieniło...
    po prostu nawigacja w samochodzie to jest duże ułatwienie i myślę, że ludzie kupując takie urządzenie nie przejmują się, że marka jaką kupują jest od chwili na rynku, wyświetlacz jest troszkę niewidoczny w słońcu, uszczelnienia są tylko z nazwy a jak się zepsuje to trudno - kupię nową.
    ja na garminie jeszcze się na morzu nie zawiodłem, wyświetlacz perfekcyjny, wilgoć nie straszna morskim urządzeniom, pokrycie map bardzo dobre i nawet przekonałem się, że są sytuacje iż lepsze niż locja, bo wchodząc do portu świeżo po przebudowie według locji miałbym szansę władować się w część zamkniętą portu ze względu na wypłycenia natomiast ściągnięte aktualizacje do map garmina tuż przed rejsem objęły te zmiany - i dodatkowy komfort psychiczny jest bezcenny, bo w drugim miesiącu nadal wiedziałem, że nic się garminowi nie stanie, a na morzu to już nie tak łatwo sobie wysłać na gwarancji, czy kupić nową dlatego nie zmienię garmina na żaden inny wynalazek.
    każda dodatkowa pomoc nawigacyjna jest bezcenna na morzu, bo możesz mieć wszystkie mapy, wszystkie locje ale wchodząc do nieodwiedzanego dotąd portu każda najświeższa informacja jest bardzo ważna i pozwala na lepsze przygotowanie

dlatego dla mnie porównywanie nawigacji morskiej i samochodowej nie ma większego sensu - to są dwie zupełnie inne pary kaloszy pomimo podobnej nazwy - inna grupa docelowa

jeszcze nie spotkałem się z nawigacją morską która pobiłaby garmina, natomiast widziałem kilka wynalazków nawigacjopodobnych które nagle przestawały działać, wyświetlacz był nieczytelny na pokładzie a ich właściciele chętnie zamieniliby się na garmina pomimo, że stary, niekolorowy etc. bo na cuda techniki wtedy jeszcze kasy nie miałem.

teraz posiadam 76csx i nie zamieniłbym go na nic innego, służy jako drogowa nawigacja i na morzu bez najmniejszych problemów - jednak kupowałem do celów morskich, drogówka to tylko przy okazji
    Ostatnio edytowane przez wesol ; 02-02-2010 o 15:42

Domyślnie

Mam Garmina nuvi 250w, jeździłem również z Larkiem oraz jakimś JVC... i powiem, że najwięcej zależy od tego, czego wymagamy od nawigacji. Czy ma to być tylko solidna mapa, czy urządzenie ze 101 bajerami w postaci odtwarzacza filmów na przymusowe postoje, mp3 na spacery, itd. Na rynku mamy spory wybór nawigacji GPS, dlatego moim zdaniem najlepiej najpierw chwycić do ręki kilka modeli (zrobić spacer po sklepach) zanim się zdecydujemy ostatecznie na konkretnego producenta.
    Garmin jest solidną marką, mapy ma dokładne, sprawnie prowadzi, działa bez zastrzeżeń, jest czytelny. W jego przypadku jesteśmy jednak zdani głównie na mapy producenta. Ze względu na system nie zainstalujemy na przykład w przyszłości takiej AutoMapy. Co prawda na oryginalnej GPMapa się jeszcze nie zawiodłem, ale brakuje mi dwóch bajerów z jakimi spotkałem się jadąc z AutoMapą - to znaczy: ikonka z ograniczeniem prędkości na danym odcinku i dokładne oznaczenie punktów, w których trzeba uważać. W przypadku samych punktów do Garmina można dograć własny zestaw POI, ale to już nie to. Zdaje mi się również, że AutoMapa lepiej szacuje czas przejazdu.
    Interfejs graficzny jest sprawą bardzo indywidualną (przyda się wspomniany spacer po sklepach), mi jednak odpowiada proste rozwiązanie z Garmina, którego można obsługiwać niemal na ślepo. Podczas jazdy najlepiej sprawdza się tradycyjny widok - wszelkie 3D (z bryłami budynków) z jakimi się spotkałem są może atrakcyjne dla oka, ale tylko zaciemniają obraz. W trakcie prowadzenia jednak liczy się prostota pozwalająca zorientować się w sytuacji po krótkim spojrzeniu. Steki głosów (Czesio, itp), skórek, etc są imo zbędnym bajerem.
    Ostatnio edytowane przez everyman ; 02-02-2010 o 16:59

Oszczędny w słowach Awatar Wojciech
    Miasto
    Wrocław/Gdynia / Ś-cie

Domyślnie Garmin

No wkoncu jakies dobre zdanie na temat Garmina.

Przymierzam sie osobiscie do nuvi 550,
    Pozdrawiam Wojciech
    Stary ale jary ... D70s, D90 Nikkor 18 -200 VR, 18-105 VR, 24mm, 50mm, SB 600 + filtry
    Regards
    Wojciech

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

ja nawigacja to Navigon
    poza tym mapy robią 3 firmy, reszta je tylko odkupuje jedna od drugiej
    a te 30 firm to tylko kwestia softu

Domyślnie

Jeżdżę po Europie i Wyspach Brytyjskich. Nie wiem co to nawigacja morska, nie wiem co to Automapa (przepraszam za ignorancję). Jeżeli jednak priorytetem jest czytelność, funkcjonalność i bezproblemowe dotarcie do celu - GARMIN, kropka. Miałem 2 nawigacje TomTom w różnych wersjach - oryginalne z pełnymi mapami Europy, crackowane z mapami 3D i masą uaktualnień. Nadal preferuję Garmin (Follow the leader ). W niektórych państwach jest fajny bonus przy zakupie, mianowicie darmowe myjki przez rok

Domyślnie

A ja polece Garmina 255 sam mam i bardzo sobie chwale jeszcze ani razu mnie nie zawiodła.
    NIkon D3000

Domyślnie

Ja mam Larka 43.1 z AM i chodzi bardzo ok, na jesień sprawę jak orientuje sie w europie

Domyślnie

A ja dodam informacyjnie, że od kilkunastu dni Nokia Maps (wszystkie dostępne mapy) dla telefonów komórkowych z Symbianem jest całkowicie za darmo (nawigacja piesza, nawigacja samochodowa, fotoradary, informacje o ruchu drogowym).
    Dla jeżdżących sporadycznie i posiadających telefon Nokia z Symbianem jest to całkiem niezła alternatywa legalnie za darmo.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rb_zg Zobacz posta
    A ja dodam informacyjnie, że od kilkunastu dni Nokia Maps (wszystkie dostępne mapy) dla telefonów komórkowych z Symbianem jest całkowicie za darmo (nawigacja piesza, nawigacja samochodowa, fotoradary, informacje o ruchu drogowym).
    Dla jeżdżących sporadycznie i posiadających telefon Nokia z Symbianem jest to całkiem niezła alternatywa legalnie za darmo.
    Wszytko bardzo fajnie tylko.. no właśnie mailem swojego czasu Nokie 6210 Navigator 2letnia licencja na mapy i udało się jej połączyć z satelitą całe 4 razy z czego w dwóch przypadkach po chwili straciła sygnał i tyle było z nawigowania. Teraz mam HTC z auto-mapą i nie ma żadnych problemów
    Nikon D80+MB-D80, N50f1.8 N18-70 N70-300VR SB-900

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów