Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    pebees
    Gość

Domyślnie

JacekK cytat ma sens w przypadku całości mojej wypowiedzi. Chodzi mi o to, by sfotografował coś większego niż linijeczkę, kreseczkę, bo może się okazać, że to nie bf/ff tylko po prostu nieprecyzyjne określenie punktu ostrzenia

Domyślnie

Trevor - a jesteś pewien, że w D50 nie masz ustawionego autofocusa na najbliższy obiekt?
    D50 | Nikkor 18-70 | Nikkor 50/1.4 D | Sigma 70-300 APO DG |SB-600 | SD 2GB Extr. II |DigiMate III+ (60GB)

Domyślnie

Mam AF mam ustawiny na single area

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Chodzi mi o to, by sfotografował coś większego niż linijeczkę, kreseczkę, bo może się okazać, że to nie bf/ff tylko po prostu nieprecyzyjne określenie punktu ostrzenia
    jeśli dobrze cię rozumiem to sugerujesz, że punkt pomiaru ostrości jest przesunięty względem klamerki na matówce
    (uprzedzam pytania: ustawione było środkowe pole)i że nie zdaję sobie sprawy z tego że ustawiam ostrość na innym obiekcie.
    wydaje mi się, że zaletą tego focuscharta jest to, że jest krecha na białym jednolitym tle, jak nie trafisz na kreche to aparat nie ustawi ostrości wogóle, jak ustawi, to na krechę, bo ani w klamrze ani w pobliskim otoczeniu nie ma nic poza bielą i krechą.
    poprawcie mnie jeśli się mylę chcecie może zobaczyć test z 37f/2.8? na m42 masakra poprostu a pier...na kropa wrzeszczy "strzelaj niedźwiedziu! teraz albo nigdy" i co?
    -jak zwykle nigdy...

Najlepsze jest to, że gdyby nasz serwis nie miał takiej opinii jaką ma to już dawno bym wysłał i już.
    Dlaczego oni nie udostępnią softu do regulacji AF? przecierz zysku z tego nie czerpią (chociaż...), a mieli by z głowy przynajmniej troche roboty. Działają jak wujek Bill, ot co...

pebees
    Gość

Domyślnie

Trevor nie ma softu do regulacji af, są tylko imbusy, a konkretnie to chyba jeden...

Domyślnie

Ja posiadam d50 z sigmą i nie ma problemów.
    Co do Twoich zdjęć Jacku -to osobiście wziołbym właśnie ten drugi egzemplaż.
    Wg. mojej wiedzy (książkowej, kilka lat analoga teraz d50) głębia ostrości nie roztacza się w sposób symetryczny
    wokół odległości hiperfokalnej.
    1/3 'szerokości' tej głębi znajduje się przed przedmiotem na który ostrzy aparat a pozostałe 2/3 za punktem.
    Czyli dokładnie (mniej więcej) jak na drugiej fotografii.
    Dodam że mój d50 ostrzy w bardzo podobny sposób jak ten Twój 'lekko wadliwy' i uważam że jest idealnie.
    Poza tym zero problemów za ff/bf na fotografiach.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą, dlatego właśnie uważałem, że druga fotka jest ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiuc Zobacz posta
    Ja posiadam d50 z sigmą i nie ma problemów.
    Co do Twoich zdjęć Jacku -to osobiście wziołbym właśnie ten drugi egzemplaż.
    Wg. mojej wiedzy (książkowej, kilka lat analoga teraz d50) głębia ostrości nie roztacza się w sposób symetryczny
    wokół odległości hiperfokalnej.
    1/3 'szerokości' tej głębi znajduje się przed przedmiotem na który ostrzy aparat a pozostałe 2/3 za punktem.
    Czyli dokładnie (mniej więcej) jak na drugiej fotografii.
    Dodam że mój d50 ostrzy w bardzo podobny sposób jak ten Twój 'lekko wadliwy' i uważam że jest idealnie.
    Poza tym zero problemów za ff/bf na fotografiach.
    Pozdrawiam!
    Też czytałem na ten temat, lecz z moich doświadczeń (testy kilkunastu sztuk) wynika, że jednak tak nie jest, szczególnie było to widać przy portretach kiedy ostrzy się na oko o ostry jest czubek nosa lub odwrotnie. Być może gra tutaj rolę przesunięcię punktów AF na wyświetlaczu wzgledem faktycznych czujników.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekK Zobacz posta
    (..)widać przy portretach kiedy ostrzy się na oko o ostry jest czubek nosa lub odwrotnie.
    No jeśli raz ostrzysz bliżej, a ostrość jest dalej, a innym razem ostrzysz dalej, a ostrość jest bliżej to na pewno nie masz ani bf, ani ff.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    No jeśli raz ostrzysz bliżej, a ostrość jest dalej, a innym razem ostrzysz dalej, a ostrość jest bliżej to na pewno nie masz ani bf, ani ff.
    pisząc "lub odwrotnie" miałem na myśli różne egzemplarze aparatów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów