Może warto zainwestować w coś z ochroną termiczną? SB-900 ma jakąś diodkę.
Ew. można zawalczyć z kimś pl.rec.elektronika w sprawie upgrade SB-600 - to nie jest rocket science)
Oczywiście umiar w napierniczaniu z pełną mocą powinien być!
Szukaj
Może warto zainwestować w coś z ochroną termiczną? SB-900 ma jakąś diodkę.
Ew. można zawalczyć z kimś pl.rec.elektronika w sprawie upgrade SB-600 - to nie jest rocket science)
Oczywiście umiar w napierniczaniu z pełną mocą powinien być!
no tak,
tylko jak na razie wszystkie mądre rady (niewątpliwie cenne) są przed, a tu "hello!!!" mleko już się rozlało
Waldku!
Widziałem wielokrotnie rozebrane lampy sb-600 i sb-800, mam do nich serwisówki. W elektronice siedzę od lat i nie widzę we wnętrzach tych lamp specjalnych różnic w jakości zastosowanych elementów, mających wpływ na żywotność tych urządzeń i ich przeznaczenie. Za zastosowaniem bardziej profi w sb-800 przemawiają jedynie dostępne funkcje samej lampy a nie jakość elementów. Tam są tej samej jakości palniki, kondensatory etc.
Pozdr.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
stachmuszel bo w tych 600-tkach to problem jest w sofcie, nie leży on w jakości całej reszty. No, może plastiki są nieco gorsze... a może wcale nie![]()
Moja SB600 ma przytopiony plastik w okolicach palnika, a ciągle śmiga jak zła ;-P
Zamiast błyskać z pełną mocą na SB-600 polecam zakup czegoś mocnego (może Quantum jakiś?) i walenie z mniejszą mocą.
Starczy na dłużej, a i jakiś zapas mocy zawsze zostanie![]()
Może to kwestia wadliwej serii produktów? Może wcale oryginalne "sabinki" nie są ąz taką rewelacją.
N D90 | N 18-55mm VR | N 55-200mm VRII | T 70-300mm Macro | Falcon 500mm | Sunpak PZ42X |
Może kwestia wadliwej serii, może pojedyncze egzemplarze, może zbyt intensywna eksploatacja, może.... Ja na wszelki wypadek "młócę" Fomei, SB600 mam do "wyższych " celów.![]()
Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"
Skontaktuj się z nami