Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ejme Zobacz posta
    Testując w sklepach D90 stwierdzam, że strasznie niewygodne jest robienie zdjęć w okularach, a robiąc ujęcia w pozycji "gripowej" szkło okularów w ogóle uniemożliwia dostrzeżenie całego kadru. Niestety dioptraż jest do -2, a ja mam wadę na poziomie -2,5. Jak sobie radzić z tym problemem?
    Wiem, że na pewno są dodatkowe "nakładki" na wizjer, które zwiększają zakres dioptriażu, ale czy taki zbieg wiąże się z oddaniem, od razu po zakupie, aparatu do serwisu (i jaki to koszt)? A może da się zdjąć tę osłonę na wizjer? W ostateczności pozostaje stały koszt noszenia szkieł kontaktowych...
    Do D90 kupujesz szkło korekcyjne DK-20C o odpowiednim dioptrażu w cenie 49 zł: http://www.sklepfotograficzny.pl/akc...Nikon/DK-20-c/
    Nie jest to jakaś straszna cena, a wygoda gwarantowana, bo możesz focić bez okularów. Pamiętaj też, że dioptraż z szkła korekcyjnego + wbudowany w okular sumują się, czyli w Twoim przypadku może starczyć szkło -2, a te pół dostroisz w regulacji wizjera.
    Aha - i żaden serwis nie jest potrzebny; zdejmujesz normalne szkiełko z wizjera (opis w instrukcji) i zakładasz nowe z korekcją.

Smile

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Do D90 kupujesz szkło korekcyjne DK-20C o odpowiednim dioptrażu w cenie 49 zł: http://www.sklepfotograficzny.pl/akc...Nikon/DK-20-c/
    Nie jest to jakaś straszna cena, a wygoda gwarantowana, bo możesz focić bez okularów. Pamiętaj też, że dioptraż z szkła korekcyjnego + wbudowany w okular sumują się, czyli w Twoim przypadku może starczyć szkło -2, a te pół dostroisz w regulacji wizjera.
    Aha - i żaden serwis nie jest potrzebny; zdejmujesz normalne szkiełko z wizjera (opis w instrukcji) i zakładasz nowe z korekcją.
    Proszę. A ja nie wiedziałem, że coś takowego jest. Ciekawe czy mają mocniejsze, bo ja mam +9 na tym co fotografuję.
    A jeśli nie, pójdę do optyka zapytać czy wprawiłby w muszlę ew. zrobił jakąś obudowę bezpośrednio na wizjer. Póki co robię zdjęcia w okularach i jest OK. Ale wiem, że komfort widzenia całego wizjera naraz to nieoceniona rzecz.

Domyślnie

Wszystko kwestia przyzwyczajenia, z początku było mi niewygodnie. Kilka dni i po problemie.
    Mój sklep ze sprzętem foto i inną elektroniką --> http://fotopole.pl sprawdź, zapytaj o aktualną cenę i powiedz, że jesteś forum Nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boobass84 Zobacz posta
    Wszystko kwestia przyzwyczajenia, z początku było mi niewygodnie. Kilka dni i po problemie.
    Dokladnie tak samo mialem. Jak kkupowalem lustrzanke, to chcialem byc pewien, ze bede mial LiveView w razie gdybym nie byl w stanie uzywac wizjera. Kupiel D90 i teraz LV nie uzywam wcale.
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Leszczyny/Rybnik/Gliwice

Domyślnie

ja tam też mam okulary i jakoś nie mam takiego problemu. to kwestia przyzwyczajenia się a jak się nie da to może zainwestuj w szkła kontaktowe
    D80 + N 24-85 + N 50 1,8 + coś jeszcze by sie znalazło

Domyślnie

a co z recznym ostrzeniem ?
    D300, Sigma 17-70, N55-200VR, Sigma 70-300, N60 AF-S MICRO, falcon 800/f8, Sigma 150-500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekplacek Zobacz posta
    a co z recznym ostrzeniem ?
    Dla mnie tak czy siak odpada, bo ślepy jestem
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Domyślnie

Ja foce w okularach, czasem opuszczam nizej, czasem na czerep, a czasem sciagam, nie ma znaczenia, jakos zaleznie od sytuacji i czasu na zrobienie zdjecia
    a DK-21M daje rade, chociaz spodziewalem sie wiekszej roznicy
    D90, Nikkor 18-105 DX , Nikkor DX 35mm/1,8 , SB-900 ,DK-21M ,Lowepro 100AW Sling

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów